zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe kom ik hoperop?

11 november 2004 - Vraag: Ik ben 13 jaar helemaal onderaan de carrièreladder begonnen als computer operator. Door lang studeren en af en toe het risico te nemen van bedrijf te veranderen ben ik opgeklommen tot manager ICT. Ik zou graag de volgende stap willen maken (directeur ICT of iets dergelijks) maar krijg steeds het gevoel dat dergelijke functies ingevuld worden door persoonlijke netwerken van mensen. Als er eens een vacature in de krant staat voor een dergelijke functie word ik vaak direct afgewezen ("u heeft nog geen ervaring") Kun jij mij adviseren? Judith Hamerlinck geeft antwoord.

Antwoord:


Begin met voor jezelf af te vragen of je werkelijk directeur ICT wilt worden. Wat is de aantrekkelijkheid van die functie voor je, zet dat voor jezelf eens helder op papier. Waarom denk je dat je er geschikt voor bent. Matcht dat wat je dan moet gaan doen en de tijd en energie die je dat gaat kosten met de fase van je leven waar je op dit moment in zit. En in hoeverre zou het 'peter principle' voor jou van toepassing kunnen zijn in deze functie, dat wil zeggen, dat het simpelweg boven je macht ligt maar je daar te laat achter komt. Denk dan vooral aan zaken als visie, abstractievermogen, leiderschapskwaliteiten (en dat is wat anders dan leidinggevende!) en je vermogen om met nieuwe collega's op dat niveau om te gaan. Je eigen sterkten maar ook beperkingen en dus carrièreplafond durven erkennen is het moeilijkste maar meest zinvolle wat je kunt doen in je loopbaan en voorkomt een hele hoop ellende.

Netwerken
Als het vinden van een nieuwe baan af zou hangen van netwerken, is het eenvoudig: kijk in je eigen netwerk, en als je dat niet hebt, dan bouw je dat zeker niet op zo'n korte termijn op dat je daar voor deze overstap al plezier van zou kunnen hebben. Als je geen netwerk hebt, is het zinvol om er eens bij stil te staan waaróm je dat niet hebt. Het hoéft niet, maar als het iets is wat in dergelijke functies 'normaal' zou zijn, zou je er op dat punt dus al uitvallen. Het feit dat je het niet zou hebben, zou al een teken aan de wand kunnen zijn dat je boven je macht zou mikken.

Kruiwagens
Ik neem aan dat je het punt van andersoortige 'kruiwagens' ook overwogen hebt, zoals bemiddeling via headhunters en andere tussenpersonen. Deze kunnen op basis van hun inschatting van jou, het mogelijke verschil tussen de verwachting van de opdrachtgever en jouw sollicitatie, overbruggen. Als je ook niet voor deze optie wilt kiezen, blijft er nog maar weinig anders over. Heb je dit soort contacten gelegd maar komt er geen of onvoldoende geschikte response, ga dan wederom eens in alle eerlijkheid na wat er aan de hand kan zijn.

Ervaren mensen
Het aanbod van ervaren mensen binnen de arbeidsmarkt kan je ook gewoon parten spelen. Bij voldoende aanbod van ervaren mensen neem je als organisatie in een moeilijke markt liever niet het risico van iemand die het nog moet bewijzen en mogelijk zal falen.

Aanpassen
Maar kijk ook eens objectief naar je eigen sollicitatiebrief en -aanpak, wellicht moet je die meer aanpassen aan het niveau van de functie waar je op reageert. Wat zou jij als werkgever willen zien in de sollicitatie-aanpak van jouw potentiele ICT directeur, en voldoe jij daaraan. Stel je eens voor dat jij daar als werkgever naar kijkt, wat zou je dan willen lezen of horen waardoor je het risico van de onervarenheid die je meteen signaleert, wilt overwegen?

Doorgroeimogelijkheden
Wat zijn eigenlijk de doorgroeimogelijkheden in je eigen organisatie, heb je daar al eens goed naar gekeken? Wellicht is er met een goed gesprek een leuke functie te creëren, misschien niet met het naampje dat je ambieert, maar wel een waarin je de doorgroei waar je blijkbaar naar op zoek kunt, verder kunt uitwerken - verticaal of horizontaal binnen de bedrijfsstructuur!

Judith Hamerlinck

Literatuurtip
  • Doeltreffend netwerken - D. van Zeewijk e.a.

    Klik hier voor meer artikelen van Judith Hamerlinck.

    Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

    Judith Hamerlinck biedt via haar eigen site www.thebecompany.nl praktische informatie rondom de issues stress, problemen en zelfinzicht. Haar site is duidelijk, informatief, reikt oplossingen aan, en is zeer uitgebreid.

    Vraag het Judith!
    Heeft u een vraag voor Judith stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd). Velden met een * zijn verplicht.

    Naam

    Emailadres * (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Judith)

    Vraag

  •  
     Doorsturen   Reageer  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     
     
     
    reacties
     
    Er zijn nog geen reacties.

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10