zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Is het OR-lidmaatschap slecht voor mijn carrière?

11 november 2004 - Vraag: Naar aanleiding van je antwoord van vorige week (Zal ik lid worden van de Ondernemingsraad?) heb ik een vervolgvraag. Hoe zijn de verhoudingen tussen de top van het bedrijf en ondernemingsraad. En -in het verlengde daarvan- wordt een (kritisch) lidmaatschap je niet verweten en mis je daardoor niet mogelijke carrièrestappen? Judith Hamerlinck geeft antwoord.

Antwoord:


In de aanvullende rol die je op je kan nemen als OR lid geldt hetzelfde als in elke andere rol die je vervult in een organisatie: stel je reëel op en ga voor een optimaal resultaat voor alle betrokkenen.

Realistisch
Heb je een realistisch verhaal of invalshoek en breng je het met respect voor ieders belangen en verantwoordelijkheden, dan is het aannemelijk dat je een vergelijkbare houding terug zult krijgen. Wil je het onderste uit de kan en zie je de directie als een vijand die je dingen onthoudt, verwacht dan gerust het lid op de neus. Letterlijk of via een omweg. Dat is hier niet anders dan in elke andere rol die je inneemt in je organisatie.

Geen directeur
Realiseer je dat je geen ondernemer of directeur of MT lid bent, en op dit moment in je leven ook niet de kwalificaties hebt om op dat niveau een bedrijf te overzien of anderszins te functioneren. Ken als OR je eigen kracht maar ook je eigen beperkingen. Jullie hebben elkaar nodig als ondernemingsraad en directie omdat je ieder je eigen rol hebt binnen het bedrijf en 'tot elkaar veroordeeld bent'. Ga dan ook voor samenspel in plaats van voor het innemen van stellingen. Dat dat doorgaans een wederzijds groeiproces is, hoeft het doel in zichzelf niet in de weg te staan. Geef als OR het goede voorbeeld. Laat zien als OR dat je ook voor de ondernemer/directeur een zinvolle schakel in het proces bent naar jullie achterban toe.

Emoties
De uitdaging is om als OR-lid in jezelf die vaardigheden te ontdekken en verder te ontwikkelen die je binnen die context tot een goede, kundige en gewaardeerde spreekbuis, adviseur en onderhandelaar maken. Ontdek, onderken en leer omgaan met de emoties die in zo'n traject in jou (maar ook in de anderen) opkomen en, hoe je het ook wendt of keert, een rol spelen. Dan kan je issues ook steeds beter constructief verwoorden en belangen steeds beter afwegen en behartigen met respect voor alle betrokkenen. En je kunt beter omgaan met afwijzing, tegenspel en problemen. Leer onderkennen waar de marges zitten in de zaken die ter tafel komen. En zijn er kritische noten te kraken, presenteer die dan als een gezamenlijk OR punt en waak ervoor het vanaf de man en op de man zelf te spelen.

Niet populair
De OR is voor directies niet altijd het meest populaire onderdeel van hun besluit- en bedrijfsvoering. Er is immers al een regulier traject voor besluitvorming binnen de hiërarchie. De OR wordt dan nogal eens als een noodzakelijke formaliteit gezien. OR issues zijn ook regelmatig controversieel: de OR vraagt vooral aandacht voor het menselijke aspect in de besluitvorming, waar de ondernemer vooral belangen heeft van continuïteit en efficiency. Het vinden van een balans is hier voor alle betrokkenen een uitdaging. Immers, zonder gezond bedrijf geen bestaansrecht voor de werknemers. En zonder goede, tevreden werknemers geen gezond bedrijfsresultaat. Er is een recht op medezeggenschap, maar dat houdt ook een plicht in om dat goed in te vullen.

Profileren
Het is aan de OR-leden om zichzelf te ontwikkelen en te profileren binnen deze structuur. Doe je dat goed, dan kan je er zelfs voordeel van hebben in je loopbaan. Je kunt aspecten ontwikkelen die in je huidige functie wellicht niet zo sterk worden aangesproken. Talent wordt geheid opgemerkt. Falen ook. Maar als je bepaalde talenten niet hebt, mis je ook geen carrièrekansen die daarop gebaseerd zijn. Hooguit behoedt deze extra ervaring via de OR je dan voor het Peter Principe in je normale baan: dat je een stap te ver zou gaan tot een niveau dat je niet aankunt.

Judith Hamerlinck

Literatuurtip
  • Inzicht in het overleg met de Ondernemingsraad - S.R.M. van Slageren

    Klik hier voor meer artikelen van Judith Hamerlinck.

    Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

    Judith Hamerlinck biedt via haar eigen site www.thebecompany.nl praktische informatie rondom de issues stress, problemen en zelfinzicht. Haar site is duidelijk, informatief, reikt oplossingen aan, en is zeer uitgebreid.

    Vraag het Judith!
    Heeft u een vraag voor Judith stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd):

    Naam

    Emailadres (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Judith)

    Vraag

  •  
     Doorsturen   1 reactie  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     
     
     
    reacties
     
    Bloemers Michel  |   | 
    19-11-2009
     | 
    20:24 uur
    Hoe zit het met een PVT (personeels vertegenwoordiging)

    In het bijzondere als ze grote ?? hebben bij het functioneren van de manager.

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10