zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zal ik lid worden van de Ondernemingsraad?

11 november 2004 - Vraag: In de Ondernemingsraad in mijn bedrijf is een functie vacant gekomen. Ik ben gevraagd of ik die plaats wil gaan bezetten. Ik twijfel nog of dit zinvol is. Waarom zal ik wel of niet lid worden van de OR? Judith Hamerlinck geeft antwoord.

Antwoord:


Betrokkenheid van medewerkers bij voor hen belangrijke beslissingen en onderwerpen binnen het bedrijf is tegenwoordig wettelijk geregeld. Dat betekent dat werkgevers met een bedrijf vanaf een bepaalde omvang verplicht zijn om een ondernemingsraad op te richten, maar aan de andere kant dienen werknemers zich dan ook mondig en constructief op te stellen en ervoor te zorgen dat de ondernemingsraad een representatieve afspiegeling van hen vormt. Een ondernemingsraad is een structuur náást de normale (management)structuur van een organisatie. Werken met en in een ondernemingsraad is tweerichtingsverkeer: de werknemers worden intensiever betrokken bij de bedrijfsvoering door de directie, aan de andere kant creëren de OR leden op hun beurt als het goed is extra draagvlak voor de bedrijfsvoering op de werkvloer.

Verkiezingen
Normaal gesproken worden ondernemingsraadleden gekozen door de medewerkers zelf in regelmatige verkiezingen. Ik ben niet bekend met procedures die bij tussentijds vertrek gevolgd moeten c.q. kunnen worden. Ook als je nu wordt aangesteld, zul je bij nieuwe verkiezingen opnieuw gekozen moeten worden. In die zin ben je dus afhankelijk van je collega's of ze vertrouwen in jou hebben.

Oriënteren
Naast de mogelijkheid om actief een rol te vervullen namens je collega's naar de directie toe en vice verca, is het OR-lidmaatschap een uitgelezen mogelijkheid om je breder te oriënteren dan puur voor je huidige functie. Of je dat ambieert en voor deze functie zou moeten gaan, is uiteraard een persoonlijke afweging. Een aantal vragen om jezelf te stellen kan ik je wel geven:
  • Heb je een goed contact met je collega's zodat je weet wat er onder hen speelt en voor hen als spreekbuis kunt en wilt fungeren.?
  • Ga je moeizame contacten en verantwoordelijkheid niet uit de weg? De gemoederen kunnen immers op alle fronten hoog oplopen als er belangrijke zaken zoals reorganisaties of bezuinigingen aan de orde zijn.
  • hoe functioneert en leeft de OR op dit moment, en kan je je daarin vinden, zowel naar de directie toe als naar de werkvloer? Hoe serieus neemt de werkgever de OR?
  • Je functioneert in je normale functie niet op het niveau waarop bedrijfsbrede besluiten worden genomen, maar moet er wel over meedenken en adviseren. Kun je dat aan?
  • Kun je voldoende hoofdzaken van bijzaken onderscheiden, belangen afwegen, en hou je je in vergaderingen met beleidsbepalers goed staande?
  • Als OR-lid neem je kennis van vertrouwelijke informaties die je niet of vooralsnog niet buiten de OR mag brengen. Kun je daarmee omgaan?
  • Verwacht je dat een OR lidmaatschap extra druk met zich meebrengt en hoe reageer je op druk?
  • Wat betekent het praktisch op jouw werkplek als je een deel van je tijd gaat vrijmaken om voor de OR te werken, hoe zou jouw werk kunnen worden opgevangen – en kun je je in zo'n oplossing vinden?
  • Surf eens rond op internet naar sites voor OR-leden en kijk of de materie die daar wordt aangesneden, je aanspreekt en of je je daarin zou willen verdiepen.
Opleidingen
Uiteraard kan je als OR lid opleidingen volgen en zal je in je rol groeien, ook door ervaring. Maar als dit soort zaken niet in de basis aanwezig zijn, vraag je dan af wat wél je ambities en sterke punten zijn die je inbrengt – en of die passen binnen deze OR functie. Praat vooral ook met medewerkers van de OR zelf en vraag naar hun ervaringen, ambities, de tijd en energie die het vergt, de onderwerpen waar men zich mee bezighoudt, wat zij zoeken in een collega-OR-lid. Last but not least: waarom heeft men jou gevraagd, op basis van welke kwaliteiten of anderszins?

Judith Hamerlinck

Literatuurtip
  • Inzicht in het overleg met de Ondernemingsraad - S.R.M. van Slageren

    Klik hier voor meer artikelen van Judith Hamerlinck.

    Klik hier voor de 25 laatst verschenen artikelen op Managersonline.nl.

    Judith Hamerlinck biedt via haar eigen site www.thebecompany.nl praktische informatie rondom de issues stress, problemen en zelfinzicht. Haar site is duidelijk, informatief, reikt oplossingen aan, en is zeer uitgebreid.

    Vraag het Judith!
    Heeft u een vraag voor Judith stuur deze in. De vraag wordt volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. U kunt onderstaand formulier gebruiken (naam en emailadres worden niet op de site gepubliceerd):

    Naam

    Emailadres (op dit adres ontvangt u direct het antwoord van Judith)

    Vraag

  •  
     Doorsturen   2 reacties  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     
     
     
    reacties
     
    carla magnee  |   | 
    6-08-2010
     | 
    15:14 uur
    beste Judith,

    Ben jij toevallig in het bezit van een voorbeeldbrief voor akkoord geven van een instemingsaanvraag voor de ondernemingsraad of weet jij waar ik die vandaan kan halen.

    IK hoor graag van je.

    met vriendelijke groet
    Carla Magnee
    Peter  |   | 
    21-10-2015
     | 
    21:33 uur
    Hallo,

    Al 11 jaar ben ik senior manager in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Ik overweeg om mij verkiesbaar te stellen als OR-lid. Is het niet ongewoon of onverstandig om als Manager zitting te nemen/krijgen in de OR... ?
    vr grt Peter

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10