zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kabinet en bonden zijn het eens

7 november 2004 - Kabinet, werkgevers en vakbonden hebben vrijdagnacht een akkoord bereikt over onderwerpen als VUT, prepensioen en WAO. Het kwam tot stand na bijna vier uur onderhandelen in het gebouw van de Sociaal-Economische Raad (SER) in Den Haag.

Levensloopregeling


Volgens het akkoord houdt het kabinet vast aan het schrappen van de fiscale aftrek van VUT- en prepensioenpremies in 2006. De levensloopregeling, waarmee werknemers kunnen sparen voor allerlei vormen van verlof, wordt echter fors verruimd. Ook kunnen werknemers die meer dan veertig jaar hebben gewerkt, een deel van hun ouderdomspensioen naar voren halen. Hierdoor kunnen zij op hun 60e met werken stoppen.

WAO
Het kabinet verzacht bovendien zijn voorgenomen ingreep in de WAO. In de nieuwe WAO, die ingaat in 2006, kunnen ook werknemers met een geringe kans op herstel nog een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. Bestaande WAO'ers boven de 50 worden niet herkeurd volgens de nieuwe, strenge normen. Verder zet het kabinet de geplande bezuinigingen in de WW voorlopig in de ijskast. Dat gebeurt in afwachting van een advies van de SER over de toekomst van de WW.

In ruil
De bonden zijn in ruil voor de tegemoetkomingen van het kabinet bereid uiterst terughoudend te zijn met looneisen in de marktsector. De werkgevers hadden liever de belofte gehad dat de loonstijging in 2005 nagenoeg nul zou bedragen. Zij interpreteren de afgesproken tekst echter als "naderend tot nul", aldus VNO-NCW.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10