zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het record voor jaarlijkse ransomware-detecties zal dit jaar sneuvelen

4 juli 2022 - Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.

Het Internet Security Report informeert organisaties over het actuele dreigingslandschap en draagt best practices voor IT-beveiliging aan. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport voor Q1 2022:


 
•              Ransomware explodeert
Uit het Threat Lab's Q4 2021 Internet Security Report bleek dat ransomware-aanvallen jaar-op-jaar een dalende trend vertoonden. In Q1 2022 kwam daar met een enorme explosie van ransomware-detecties verandering in. Opvallend is de verdubbeling van het aantal ransomware-aanvallen in Q1 ten opzichte van heel 2021.
 
•              LAPSUS$ duikt op na de ondergang van REvil
Q4 2021 zag de ondergang van de beruchte Revil-cybergang. Daardoor ontstond ruimte voor een andere groep: LAPSUS$. De afpersingsgroep LAPSUS$, samen met vele nieuwe ransomware-varianten zoals BlackCat, dragen bij aan de groeiende ransomwaredreiging.
 
•              Log4Shell debuteert in top 10-lijst met netwerkaanvallen
De beruchte Apache Log4j2-kwetsbaarheid, ook bekend als Log4Shell, werd begin december 2021 openbaar gemaakt en debuteerde dit kwartaal in de top-10 van netwerkaanvallen. Vergeleken met de IPS-detecties in Q4 2021 is de Log4Shell-handtekening in het eerste kwartaal van dit jaar bijna verdrievoudigd.
 
Log4Shell, dat in het laatste Internet Security Report van WatchGuard als het belangrijkste beveiligingsincident werd genoemd, trok de aandacht omdat het een perfecte 10.0 scoorde op CVSS. Dat is de maximale score voor een kwetsbaarheid. Ook is het wijdverbreide gebruik in Java-programma's en het gemak waarmee de code kan worden uitgevoerd opzienbarend.
 
•              De comeback van Emotet zet door
Emotet is goed voor drie van de top 10-detecties en de meest wijdverspreide malware dit kwartaal. In het laatste kwartaal van 2021 was deze malwarevariant al aan een comeback bezig. Dat ondanks verwoede pogingen om deze malware te stoppen. Trojan.Vita, die gericht was op Japan en ook in de top vijf van versleutelde malware stond, en Trojan.Valyria maken beide gebruik van exploits in Microsoft Office om het botnet Emotet te downloaden.
 
Het derde aan Emotet gerelateerde malware-exemplaar, MSIL.Mensa.4, kan zich via aangesloten opslagapparaten verspreiden en was vooral gericht op netwerken in de VS. Uit gegevens van Threat Lab blijkt dat Emotet fungeert als de dropper, die het bestand downloadt en installeert vanaf een malware delivery-server.
 
•              PowerShell-scripts voeren de boventoon bij snel toenemende endpoint-aanvallen
Het totale aantal aanvallen op endpoints voor Q1 steeg met ongeveer 38 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Scripts, met name PowerShell-scripts, waren de dominerende aanvalsvector. Scripts namen 88 procent van alle aanvallen op endpoints voor hun rekening.
PowerShell-scripts waren verantwoordelijk voor 99,6 procent van de scriptdetecties in het eerste kwartaal. Daaruit blijkt dat aanvallers overstappen op bestandsloze en ‘living-off-the-land’-aanvallen met legitieme tools.
 
•              Legitieme cryptomining operaties geassocieerd met kwaadaardige activiteit
Alle drie de nieuwe toevoegingen aan de top malware domeinen lijst in Q1 waren gerelateerd aan Nanopool. Dit populaire platform aggregeert cryptocurrency-miningactiviteiten om gestage rendementen mogelijk te maken. Deze domeinen zijn technisch gezien legitieme domeinen die gekoppeld zijn aan een legitieme organisatie. In tegenstelling tot legitieme miningactiviteiten zijn verbindingen met een miningpool vrijwel altijd afkomstig van een besmet netwerk.
 
•              Bedrijven nog steeds geconfronteerd met een breed scala aan unieke netwerkaanvallen
Het aantal unieke detecties bereikte het hoogste aantal sinds Q1 2019. De top-10 IPS-signatures waren goed voor 87 procent van alle netwerkaanvallen. Deze toename geeft aan dat geautomatiseerde aanvallen zich richten op een kleinere groep van potentiële slachtoffers. Bedrijven hebben echter nog steeds te maken met een breed scala aan aanvallen.
 
•              EMEA blijft hotspot voor malwarebedreigingen
Uit de totale regionale detecties van basis- en ontwijkende malware blijkt dat Fireboxen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) harder werden getroffen dan die in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika (AMER) met respectievelijk 57 procent en 22 procent, gevolgd door Azië-Pacific (APAC) met 21 procent.
 
Record
"Het record voor jaarlijkse ransomware-detecties zal dit jaar sneuvelen. Dat voorspellen we op basis van de vroege ransomware-piek," zegt Corey Nachreiner, chief security officer bij WatchGuard. "We blijven er bij bedrijven op aandringen om zich niet alleen in te zetten voor de implementatie van eenvoudige maar uiterst belangrijke maatregelen, maar ook voor een echte uniforme beveiligingsaanpak. Een die organisaties snel en efficiënt kunnen aanpassen om het snel veranderende dreigingslandschap het hoofd te bieden."

 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 ‘Extended reality’ brengt hybride werkers weer naar kantoor
 Onderzoek onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web
 Kennismigranten buiten EU zijn interessant arbeidspotentieel voor schaarste arbeidsmarkt
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ransomware-aanvallen blijven toenemen
 76 procent betaalt ransomware-criminelen
 Ransomware wordt steeds agressiever en verwoestender
 Twee derde organisaties in afgelopen jaar slachtoffer geworden van ransomware-aanval
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
In welke gevallen moet je aan de slag met een BAV
reacties
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (1) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
Onderweg naar meer bevlogenheid  (1) 
top10
Tips voor een veilige werkplek, ook tijdens de vakantieperiode
Wekelijkse aantal cyberaanvallen wereldwijd gestegen met 32 procent
De grootste frustraties en uitdagingen voor IT-systeembeheerders
Dit is hoe je cybersecurity op de kaart zet bij het management
Ongetrainde medewerkers vormen gapend gat in cybersecurity
Wantrouwen over data-uitwisseling remt technologische vooruitgang af
Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's
Phishing e-mails van HR- en IT-afdelingen zijn het meest effectief
Veel onwetendheid over omscholingsmogelijkheden naar techniek
Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
meer top 10