zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

60 procent IT-securityspecialisten vindt ransomware en terrorismedreigingen vergelijkbaar

Zeventien procent van degenen die het slachtoffer zijn geworden van een inbraak, heeft toegegeven het losgeld te hebben betaald

17 januari 2022 - Venafi maakt de resultaten bekend van een wereldwijd onderzoek onder ruim 1.500 beslissers op het gebied van IT-beveiliging. Daaruit blijkt dat 60 procent van mening is dat ransomware-dreigingen dezelfde prioriteit moeten krijgen als terrorisme. Deze meningen komen overeen met het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat het dreigingsniveau van ransomware heeft verhoogd na de Colonial Pipeline-aanval vorig jaar.

Samenvatting andere onderzoeksresultaten:


 
  • Circa tweederde (67 procent) van alle respondenten van organisaties met meer dan 500 werknemers heeft in de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met een ransomware-aanval - dit cijfer stijgt zelfs tot 80 procent voor respondenten in organisaties met 3.000-4.999 werknemers
  • Hoewel ruim een derde (37 procent) van de respondenten het losgeld zou betalen, zou meer dan de helft van deze groep (57 procent) op die beslissing terugkomen als ze de betaling openbaar moeten maken, zoals vereist door de Ransomware Disclosure Act, een wetsvoorstel van de Amerikaanse Senaat dat bedrijven zou verplichten om betalingen voor ransomware binnen 48 uur te melden
  • Ondanks het toenemende aantal ransomware-aanvallen zegt 77 procent er vertrouwen in te hebben dat de tools waarover zij beschikken hen zullen beschermen tegen ransomware-aanvallen.
  • 22 procent is van mening dat het betalen van losgeld ‘moreel verkeerd’ is
  • Zeventien procent van degenen die het slachtoffer zijn geworden van een inbraak, heeft toegegeven het losgeld te hebben betaald, waarbij Amerikaanse respondenten het vaakst (25 procent) en Australische bedrijven het minst vaak (negen  procent) betalen.
Dit onderzoek toont aan dat veel organisaties geen beveiligingsmaatregelen gebruiken die de 'kill chain' van ransomware tijdens de eerste fase van een aanval doorbreekt. Vaak beginnen ransomware-aanvallen met phishing-e-mails die een schadelijke bijlage bevatten, maar slechts 21 procent beperkt de uitvoering van alle macro's binnen Microsoft Office-documenten. Minder dan een vijfde (achttien procent) van de respondenten beperkt het gebruik van PowerShell via bedrijfsbeleid. Slechts 28 procent eist dat alle software digitaal wordt ondertekend door hun organisatie voordat werknemers deze mogen uitvoeren.
Het feit dat 60 procent van de ondervraagde IT-securityspecialisten terrorisme en ransomware als vergelijkbare bedreigingen beschouwen, zegt genoeg - deze aanvallen zijn willekeurig, slopend en gênant," vertelt Kevin Bocek, vice president ecosystem & threat intelligence bij Venafi. "Helaas blijkt uit ons onderzoek dat veel organisaties zich weliswaar grote zorgen maken over ransomware, maar ook een onterecht gevoel van veiligheid hebben over hun vermogen om deze verwoestende aanvallen te voorkomen. Te veel organisaties zeggen dat ze vertrouwen op traditionele beveiligingscontroles, zoals VPN's en het scannen op kwetsbaarheden, in plaats van moderne beveiligingscontroles, zoals code signing, die zijn ingebouwd in security- en ontwikkelingsprocessen.

Dit onderzoek is uitgevoerd door Sapio Research onder 1.506 securityspecialisten in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
Lees meer over dit onderzoek in de Venafi blog



 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Bedrijven massaal aangevallen met ransomware
 Belang van onveranderlijke back-ups wordt onderschat
 Technology wijst op een gebrek aan vertrouwen en middelen op het gebied van incidentrespons
 Klaar met ransomware? Check dan deze vijf best practices
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10