zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers reageren verdeeld op Miljoenennota

21 september 2004 - De werkgeversorganisatie VNO-NCW steunt op hoofdlijnen het kabinetsbeleid, dat is gericht op structurele versterking van de economie. MKB-Nederland, de ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, vindt daarentegen dat het kabinet het economisch herstel smoort.

Steun


De AWVN, de werkgeversorganisatie die is betrokken bij meer dan de helft van alle CAO's in Nederland, waarschuwt voor het mislukken van de maatregelen van het kabinet door het ontbreken van steun voor het beleid bij burgers.

Prepensioen
VNO-NCW wil een ruimere overgangsperiode voor de beperking van het prepensioen. Mensen die heel lang hebben gewerkt, moeten voor hun 65e met pensioen kunnen. MKB is op dit punt feller en stelt dat het kabinet zich te veel laat leiden door 'het spook van de vergrijzing' bij de ingrepen in vut en prepensioen. Een meer gefaseerd beleid heeft de voorkeur van MKB. De organisatie vindt bovendien dat het kabinet werkgevers opzadelt met een dure overgangsregeling voor 57-plussers.

Dalende koopkracht
MKB vindt de richting van het kabinetsbeleid wel goed, maar de 'maatvoering' deugt niet. Door loonmatiging, ombuigingen en lastenverzwaring, en stijging van de pensioenpremies daalt over de hele linie de koopkracht, aldus MKB. Vooral sectoren als de detailhandel, horeca en toerisme hebben daar last van.

Vennootschapsbelasting
Zowel VNO-NCW als MKB steunt de voorgenomen verlaging van de vennootschapsbelasting, maar kritiseren de afschaffing van het grijs kenteken dat dient ter financiering daarvan. Ook hier is MKB feller in de kritiek, omdat deze maatregel vooral kleine en middelgrote bedrijven op kosten jaagt. Bovendien gaat de energiebelasting fors omhoog. Een gemiddelde ondernemer moet nu op jaarbasis 10.000 in plaats van 5000 euro betalen. VNO-NCW maakt zich verder zorgen over de financiering van het nieuwe ziektekostenstelsel. Het kabinet legt de helft van de rekening bij werkgevers, die ook automatisch opdraaien voor de helft van elke toekomstige stijging.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10