zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse jongeren 'dommer' dan Europese leeftijdsgenoten

14 september 2004 - Jonge Nederlanders zijn minder goed opgeleid dan hun leeftijdgenoten in andere Europese landen. Dat komt omdat in ons land meer jongeren zonder diploma het onderwijs verlaten. Het aantal jongeren tussen de 20 en 24 jaar dat geen onderwijs meer volgt en geen diploma heeft, is in Nederland een van de hoogste in de Europese Unie.

OESO


Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de organisatie voor economische samenwerking in Europa (OESO) naar onderwijs in Europa. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) heeft het onderzoek dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Halveren
Verder neemt het aantal jongeren dat nog onderwijs volgt als ze niet meer leerplichtig zijn, in Nederland sneller af dan in onze buurlanden. Van der Hoeven wil in 2010 het aantal leerlingen dat voortijdig afhaakt gehalveerd hebben.

Hoger opgeleiden
Er is ook een pluspunt: Nederland heeft nog altijd het hoogste aandeel hoger opgeleiden, al blijft de groei in deze sector achter bij die in omringende landen. In technische en exacte studies heeft ons land betrekkelijk weinig afgestudeerden. Wat betreft het aantal vrouwen dat voor deze richtingen kiest, ligt Nederland internationaal gezien op achterstand. Voor buitenlandse studenten lijkt Nederland niet echt aantrekkelijk. Hun aandeel is beduidend lager dan in onze buurlanden.

Geld voor onderwijs
In eerdere OESO-rapporten bleef Nederland altijd achter als het ging om het het aandeel van het bruto binnenlands product (BBP) dat naar onderwijs gaat. Deze achterstand is Nederland aan het inlopen. Met 4,9 procent van het BBP komt ons land in de buurt van het EU-gemiddelde.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10