zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd

.nl is een van de veiligste en meest succesvolle domeinen ter wereld

23 juni 2020 - Het .nl-domein heeft donderdag 18 juni de mijlpaal van zes miljoen geregistreerde domeinnamen behaald. Het zes miljoenste domein is deyogiclub.nl en werd geregistreerd door Cindy Woesthuis van Act in Move Training, Coaching & Yoga in Neede. Het aantal registraties steeg de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis dusdanig hard, dat de zes miljoen .nl-domeinregistraties veel eerder werd gehaald dan op basis van de groeiontwikkeling werd verwacht.

Het .nl-domein is het vijfde grootste landendomein ter wereld, 64 procent van alle Nederlandse websites is een .nl-website. Daarnaast is .nl ook een van de veiligste en meest succesvolle domeinen ter wereld.


 
Sinds 1986
Het allereerste .nl-domein werd op 1 mei 1986 geregistreerd door de grondlegger van .nl, Piet Beertema: cwi.nl. Het Centrum voor Wiskunde en Informatica heeft deze domeinnaam nog steeds in gebruik. Vanaf dat moment was .nl het eerste actieve landendomein buiten de Verenigde Staten. Een kleine tien jaar later, op 31 januari 1996, nam SIDN het beheer van het .nl-domein over van het CWI. In eerste instantie konden alleen bedrijven een domeinnaam registreren, maar sinds 2003 is het voor iedereen mogelijk om een .nl-domeinnaam te registreren.
Dat bleek populair, want in datzelfde jaar nog werd de een  miljoenste .nl-domeinnaam geregistreerd, negen jaar later (in 2012) stond de teller al op vijf miljoen. Sindsdien vlakte de groei van het aantal domeinnamen af, waardoor het dus ongeveer acht jaar heeft geduurd om de volgende miljoen-mijlpaal te behalen. Overigens is dit een wereldwijde trend: vrijwel alle bestaande domeinnaamextensies kenden een afvlakkende groei in deze periode. Redenen daarvoor zijn onder meer concurrentie van apps en social media en een verminderd belang van domeinnamen in het zoekalgoritme van zoekmachines. In Nederland speelt ook de hoge marktpenetratie een rol. Nederland heeft meer dan een domeinnaam per twee inwoners en dat is extreem hoog. Jaarlijks worden er zo’n 850.000 nieuwe namen geregistreerd en ongeveer 800.000 weer opgeheven.
 
250.000 erbij
"Waar een klein land groot in kan zijn: per drie Nederlanders is er een .nl-domeinnaam. Zo bekeken is er geen land ter wereld dat ons hierin overtreft," zegt Roelof Meijer, algemeen directeur SIDN. "De afgelopen maanden zagen we een enorme toename in het aantal registraties. Sinds Nederland in de ‘intelligente lockdown’ ging, zijn er meer dan 250.000 nieuwe .nl-domeinnamen geregistreerd. Dat is een niet eerder vertoonde stijging."
Een deel van deze enorme toename in het aantal registraties is het gevolg van ondernemers die door de coronacrisis hun pijlen op online richtten. Meijer: "Steeds meer ondernemers – vooral horeca en retail - gingen de afgelopen maanden online. Zij deden dat bij voorkeur met een .nl-domeinnaam, vanwege hun lokale en regionale uitstraling." Het aantal malafide websites dat inspeelde op de coronacrisis bleef in het .nl-domein beperkt, aldus Meijer: "We monitoren actief om fake webshops op te speuren en te bestrijden. Op een kleine piek aan het begin van de pandemie na, hebben we weinig corona-gerelateerde .nl-registraties door kwaadwillenden gezien."
De meeste .nl-domeinnaamhouders bevinden zich in Amsterdam, maar de stadsregio’s van universiteitssteden Groningen, Enschede, Nijmegen en Eindhoven scoren eveneens opvallend hoog. Ook opvallend is dat een .nl-domeinnaam gemiddeld zestien karakters lang is, terwijl het gemiddelde van andere domeinen op dertien  karakters ligt.
 
Veilig en stabiel
Meijer benadrukt dat de groei van .nl nooit zo groot was geweest zonder de samenwerking met registrars en partners. "Dankzij deze samenwerking hebben we een robuuste digitale infrastructuur kunnen opzetten die veiligheid en stabiliteit biedt. Deze infrastructuur heeft zich de afgelopen maanden weer eens bewezen, door al het extra verkeer dat we te verwerken kregen moeiteloos aan te kunnen. Ook heeft de samenwerking met derde partijen geleid tot een zeer breed scala aan hoogwaardige diensten waarmee we gebruikers nog beter van dienst kunnen zijn."
Meijer heeft dan ook vertrouwen in de toekomst: "Hoe het .nl-domein zich verder ontwikkelt qua groei, is natuurlijk lastig te zeggen. Maar omdat we uit ervaring weten dat er aan het einde van ieder kwartaal altijd een piek in het aantal opheffingen is, kan het zomaar zijn dat we eind juni weer iets onder zes miljoen zitten. Afgaande op de groeiontwikkeling tot nu toe, verwachten we dat we eind 2020 structureel boven de zes miljoen .nl-domeinnamen blijven."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Respons jongeren op direct mail hoger dan oudere generaties
 Onderzoek naar communicatie in crisistijd: laat vooral van u horen!
 Een vijfde verzwijgt kinderwens tijdens sollicitatieproces
 

Gerelateerde nieuwsitems

 60 procent cyberbedreigingen deelt minimaal één domein
 Tien tips voor het kiezen van uw domeinnaam
  95 procent nieuwe domeinextensies is verdacht
 Jaarlijkse groei .eu-registraties houdt aan
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: Segmentatie en profielverrijking in e-mail marketing
Je weet ongetwijfeld dat gesegmenteerde mailings beter aansluiten op je lezerspubliek en om die reden betere ratio’s scoren, maar waar moet je beginnen? Laat dit Spotler white paper je inspireren en op weg helpen.
Download het white paper
 
Lees verder
Geregistreerde Nederlandse elektrische auto's groeit alsmaar door
reacties
(Wanneer) geven we elkaar weer een hand? (2) 
Digital nomad heeft behoefte aan persoonlijk contact met community (2) 
Autobezit voor Nederlanders nog belangrijker in coronatijden (1) 
Helft Nederlanders nog nooit overgestapt van autoverzekering (1) 
Helft bedrijven heeft moeite met datamanagement (1) 
Ook Renault en Nissan snijden in prijzen elektrische auto's (1) 
Vier op de tien vinden klantenservice financiële dienstverleners ondermaats  (2) 
top10
Pandemie heeft drastische gevolgen voor werk en inkomen Millennials en Generatie Z
Welke HR-banen verschijnen de komende tien jaar?
Wat zijn de regionale gevolgen van corona?
Platform de Toekomst van Arbeid geeft boost aan hervormingen werken, leren en sociale zekerheid
Nauwelijks beweging in de luchtvaart in mei
CEO’s moeten technologie in hun DNA hebben om succesvol te zijn
Thuiswerker is zich tijdens lockdown meer bewust geworden van cybersecurity
Onverwachte netwerkproblemen grootste frustratie van IT-teams
Bijna alle partners willen aanvullend geboorteverlof opnemen
Vier redenen waarom het nieuwe werken beter is
meer top 10