zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Grotere daling aantal arbeidsongeschikten

15 juli 2004 - Het aantal arbeidsongeschikten neemt sneller af. In het eerste kwartaal van dit jaar verminderde het aantal WAO-, WAZ- en Wajong-uitkeringen gemiddeld met ruim 3000 per maand. In 2003 daalde het aantal verstrekte uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid nog met 1000 per maand.

Niveau medio 2001


Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Het aantal uitkeringen in het kader van de WAO, WAZ (voor zelfstandigen) en Wajong (jonggehandicapten) daalde in het eerste kwartaal met 10.000 tot 972.000. Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is volgens het CBS nu even groot als medio 2001.

Poortwachter
De daling van het aantal arbeidsongeschikten is vorig jaar begonnen. Het CBS schrijft de afname toe aan de Wet verbetering poortwachter, die in 2002 is ingevoerd. Deze wet verplicht zieke werknemers meer hun best te doen om aan de slag te blijven of weer aan het werk te komen. Werkgevers moeten daarbij helpen.

Meer WW- en bijstandsuitkeringen
Terwijl het aantal uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid afneemt, blijven de WW- en bijstandsuitkeringen toenemen. Sinds eind vorig jaar is het tempo waarmee de WW groeit wel aan het afvlakken. Eind maart werden er 311.000 WW-uitkeringen verstrekt. Na een correctie voor seizoensinvloeden telde het CBS 299.000 uitkeringen. Daarmee nam de WW in het eerste kwartaal met gemiddeld 4000 uitkeringen per maand toe. Het aantal bijstandsuitkeringen bedroeg eind maart 339.000. Hiermee steeg de bijstand in het eerste kwartaal met ruim duizend uitkeringen per maand. Gemiddeld nam het aantal bijstandsuitkeringen over heel vorig jaar in hetzelfde tempo toe.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10