zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoogste aantal nieuwe motorrijders sinds 2002

Verkooprecords in 2019 en in januari

21 februari 2020 - Uit een analyse van CBR-cijfers door BOVAG blijkt dat afgelopen jaar 30.076 mensen zijn geslaagd voor het afsluitende motorrijexamen (‘verkeersdeelneming’) en dat is het hoogste aantal sinds 2002. Ten opzichte van 2018 betreft het een stijging van 4,6 procent, zo becijferde BOVAG aan de vooravond van de 36e MOTORbeurs Utrecht.

Sinds halverwege de jaren ’90 kwam het slechts twee keer eerder voor dat meer dan 30.000 Nederlanders slaagden voor het motorrijexamen. In 2002 waren dat er bijna 32.000, terwijl er in 2012 een kunstmatige piek van 31.500 was als gevolg van een drastische wijziging in de Europese rijbewijsrichtlijnen per 2013. In dat jaar daalde het aantal geslaagden tot onder de 19.000, omdat het voor jongeren een stuk lastiger werd om een volwaardig motorrijbewijs te bemachtigen. Het gros daarvan zorgde dus dat in 2012 nog snel examen kon worden gedaan en dat vertekende de jaarcijfers destijds. Sinds de nieuwe regels van kracht zijn geworden, stijgt het aantal nieuwe motorrijders jaar op jaar.



Verkooprecords in 2019 en in januari
Ook de verkoop van nieuwe motorfietsen bereikte vorig jaar een hoogtepunt met ruim 14.000 stuks, het hoogste niveau in tien jaar, terwijl de tweedehandsverkoop in 2019 op een absoluut record van bijna 124.000 transacties eindigde. De cijfers over januari tonen eveneens een bemoedigend beeld voor de motorbranche, aangezien er 956 nieuwe exemplaren werden geregistreerd; het hoogste aantal voor een januarimaand sinds 2009. Yamaha, BMW en KTM waren de populairste merken afgelopen maand en opvallend is dat ruim 4,0 procent van de nieuwe motorfietsen in januari elektrisch was. Het aanbod van elektrische motoren groeit gestaag en dit segment lijkt in 2020 voor een doorbraak te staan, aangezien er nu machines verkrijgbaar zijn van goede kwaliteit, met een actieradius van honderden kilometers en met een uitgebreid dealernetwerk. Qua occasions werd vorige maand wederom een record gebroken, aangezien er 7.980 gebruikte motorfietsen werden verhandeld en dat is opnieuw meer dan ooit tevoren. Bovendien betekent het een toename van maar liefst 18,7 procent ten opzichte van een jaar geleden.

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Topman Honda legt functie neer na terugroepacties
 Ruim twaalf procent meer nieuwe motorfietsen verkocht in 2014
 78. 876 gemotoriseerde tweewielers verkocht in 2012
 Verkeersveiligheid ondergeschoven kindje in verkiezingsprogramma’s
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10