zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rijken geven minder uit; recessie op komst?

Niet in alle sectoren gaan de bestedingen achteruit

2 september 2019 - Tijdens de eerste helft van dit jaar schroefde de Amerikaanse rijke klasse zijn bestedingen plotseling gevoelig terug. Dat fenomeen zou mogelijk kunnen bijdragen tot een dreigende economische terugval. Dat zegt Robert Frank, vermogensspecialist bij de Amerikaanse omroep CNBC. Volgens hem zou het bestedingspatroon van de welvarende klasse mogelijk kunnen overspringen op de rest van de consumenten.

In alle sectoren heeft de welvarende klasse de voorbije maanden zijn bestedingen teruggeschroefd. Luxe vastgoed beleefde daarbij zelfs zijn slechtste periode sinds de financiële crisis. Een dure huizenmarkt zoals in Manhattan laat al zes kwartalen op rij een achteruitgang zien. Ook in de retail is het duurdere marktsegment zwaar geraakt, net als in de tweedehands markt voor dure auto's. Zelfs kunstveilingen lieten voor de eerste keer in vele jaren een daling zien.Problemen
Niet in alle sectoren gaan de bestedingen achteruit overigens. Luxe-sectoren zoals de verkoop van nieuwe luxewagens, horloges en mode hebben hun glans weten te behouden. Recente rapporten suggereren echter dat de Amerikaanse rijke klasse zijn uitgaven begint te beperken. Indien dat fenomeen zich verder doorzet, kan de bredere economie problemen beginnen de ervaren. Bijna de helft van alle consumentenuitgaven komen immers uit de portefeuille van de 10 procent rijkste klanten.

Middenklasse
Tot nu toe konden de groeiende uitgaven van de middenklasse dat verlies opvangen. Wanneer echter de groei van de arbeidsmarkt begint te vertragen, zal de werkloosheid toenemen en zal ook de middenklasse zijn bestedingen beperken. Dat zal tot een economische neergang leiden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10