zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gros ouders kampt met vooroordelen over ouderschap op werkvloer

Grootste vooroordeel: ouders hebben minder tijd om te werken

26 augustus 2019 - Een groot deel van de Nederlandse ouders is op de werkvloer in aanraking gekomen met stereotypen over het ouderschap. Het grootste vooroordeel is dat ouders vaker vrij moeten nemen en dat ze minder tijd hebben om te werken.

Dat blijkt uit een onderzoek van Indeed. Verder is gebleken dat een kwart van de vrouwen verwacht dat haar leidinggevende het ouderschap als nadeel ziet. Bij mannen ligt dat percentage op zestien procent.


"Ondanks dat het combineren van ouderschap met werk al decennia normaal is in Nederland, blijven vooroordelen hardnekkig. In de praktijk blijkt echter dat medewerkers met kinderen juist heel efficiënt zijn en creatief zijn in het vinden van oplossingen als hun ouderschap en werk met elkaar in conflict dreigen te komen," zegt Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux. "Daarbij kan de werkgever ondersteuning bieden om werk en privé goed met elkaar te kunnen combineren."
 
Medewerkers met kinderen functioneren goed
Als het om het functioneren gaat van medewerkers met kinderen, zijn de respondenten wat positiever. Ruim 60 procent geeft aan dat het functioneren niet is veranderd nadat hij of zij een kind heeft gekregen. Bijna een kwart zegt zelfs beter te zijn gaan presteren, tegenover elf procent die het naar eigen zeggen slechter doet op de werkvloer. "De perceptie van medewerkers met kinderen is dat hun ouderschap zeker geen nadeel heeft op hun prestaties," zegt Poos. "Ze denken dat hun collega’s er minder positief over denken. Dat komt natuurlijk ook door de vooroordelen over het ouderschap, waar werkende ouders nog steeds tegenaan lopen."
 
Werkgever kan positief bijdragen aan ouderschap
Werkgevers kunnen veel doen om de combinatie werk en ouderschap te vergemakkelijken. Flexibiliteit is hierbij het toverwoord. De vrijheid om de ene dag wat langer te werken en de andere wat korter, thuis kunnen werken en meer (betaald) ouderschapsverlof worden hierbij genoemd door de respondenten. Opvallend is dat bijna vier op de tien ouders aangeeft dat hij of zij na de geboorte van het kind er eigenlijk nog niet klaar voor was om weer aan de slag te gaan. Poos: "In dit kader is het goed dat werknemers vanaf 1 juli volgend jaar recht hebben op extra geboorteverlof."
  
Verschil tussen man en vrouw
Het percentage mannen dat verwacht dat zijn leidinggevende het ouderschap als nadeel ziet, ligt met zestien procent fors lager. "Vrouwen zijn ook op andere punten negatiever dan mannen over de uitwerking van het ouderschap op hun werk," aldus Poos. "Van de vrouwen verwacht vijftien procent dat hun baas de aankondiging van een kind slecht nieuws vindt. Bij mannen ligt dat percentage op vier procent. Mogelijk is dit te verklaren doordat vrouwen na de komst van een kind nog steeds iets minder gaan werken dan mannen." 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Het Nieuwe Werken en de veranderende rol van leiderschap
 Vijf tips om uw thuiswerkopstelling te verbeteren
 Hoe toekomstgerichte bedrijven data analytics expertise kunnen opbouwen
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
5 manieren om virtueel te netwerken
reacties
Verstrikt in een web van regeltjes (1) 
Tips voor werkende ouders (1) 
Eén op de vijf Nederlanders vindt ziekmelden ter compensatie overuren terecht  (2) 
Aantal loonbeslagen flexkrachten fors gestegen  (1) 
Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (2) 
Cadeau-inspiratie voor Valentijnsdag? Dit geven Nederlanders uit aan hun partner (1) 
Personeelsmanagers zullen steeds meer rekening moeten houden met freelancers (2) 
top10
Van keukentafel tot thuiskantoor
Een op zes Nederlanders bang in de toekomst niet meer relevant te zijn op arbeidsmarkt
Cruciale inzichten voor een crisiscommunicatiestrategie
Bescherm thuiswerkers beter met extra toegangsrechten
Onzekerheid snijdt diep in arbeidsrelatie
Gratis handleiding voor het bestrijden van phishing en social engineering
Samenwerken is zo goed nog niet
2021 wordt het jaar van recoverware
Nederlander ervaart technische problemen tijdens het thuiswerken
Verstrikt in een web van regeltjes
meer top 10