zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier tips voor een relaxte (digitale) zomer

Fortinet waarschuwt vakantiegangers voor onveilige netwerken

19 juli 2019 - Wifi-netwerken op vakantie zijn misschien onbekend, maar zeker niet onbemind. Publieke netwerken worden veel gebruikt om contact te houden met het thuisfront of om zakelijke mail te checken. Dit biedt kansen voor cybercriminelen.  

Hoe kunt u er voor zorgen dat persoonlijke gegevens niet in handen vallen van kwaadwillende? Vier tips van Fortinet om veilig de zomer door te komen:


 
1. Blijf verbonden, maar waak voor foute routers
Publieke wifi-netwerken maken vaak gebruik van draadloze access points en deze zijn vaak veilig,  maar soms  gebruiken cybercriminelen loksystemen die zich voor draadloze access points uitgeven. Als u daar argeloos op inlogt, kunnen hackers de gegevensoverdracht tussen u en een webwinkel, bank of thuisbewakingssystem onderscheppen. Dit gebeurt vaak op luchthavens en in horecagelegenheden.
Een bijkomend probleem is dat ‘smart’ apparaten automatisch naar bekende verbindingspunten zoeken, zoals uw draadloze thuisnetwerk. Bij een geavanceerde aanval wordt uw smartphone gevraagd naar welke SSID die zoekt. Als uw smartphone aangeeft dat die op zoek is naar de router bij u thuis, zegt het systeem van de hackers ‘Gelukt! Ik ben die router’. Uw smartphone, die lang niet zo slim is als zijn naam doet vermoeden, maakt vervolgens klakkeloos een verbinding.

Twee maatregelen tegen frauduleuze access points:
 
  • Vraag een medewerker op de locatie om de correcte naam (van de SSID) van het draadloze netwerk voordat je een verbinding maakt.
  • Installeer VPN-software op laptop of smartphone, zodat u veilige, versleutelde verbindingen kunt maken.
2. Zwakke wachtwoorden
Ondanks alle waarschuwingen gebeurt het nog steeds: veel mensen gebruiken hetzelfde wachtwoord voor alle accounts. Het vervelende is dat als een hacker één wachtwoord in handen krijgt, hij gelijk het wachtwoord voor al die accounts weet.
Hier zijn een paar dingen die u kunt doen:
 
  • Maak gebruik van een password manager. Dit is een soort van digitale kluis waarin u de gebruikersnamen en wachtwoorden voor al uw accounts kunt opslaan. Dat betekent dat u nog maar één wachtwoord hoeft te onthouden: dat voor uw password manager.
  • Stel een automatische herinnering in uw digitale agenda in zodat u niet vergeet om wachtwoorden om de paar weken te wijzigen.
  • Maak waar mogelijk gebruik van two-factor authentication (tweestappenverificatie).
3. Klik vooral niet op die ene link
Open nooit e-mailberichten van mensen die u niet kent, en klik al helemaal niet op links of bijlagen bij dergelijke mails. Wees extra op uw hoede voor e-mails met een veelbelovende of alarmerende titel, zoals een geldaanbod of een betalingsherinnering voor iets wat u nooit hebt aangeschaft.
Ook e-mails van bekenden kunnen niet zijn wat ze lijken. Cybercriminelen maken vaak gebruik van gehackte e-mailaccounts om malware te versturen naar mensen in de lijst met contactpersonen. Want dat vergroot natuurlijk de kans dat de ontvanger op links en bijlagen klikt.
Websites zijn ook niet altijd veilig. Bekijk daarom elke onbekende site kritisch. Kloppen de links en werken ze snel? Als u de muisaanwijzer op een link zet, zie u het werkelijke internetadres. Bevat het cijfers waar letters horen te staan, zoals amaz0n.com, of is het ongebruikelijk lang? Als dat het geval is moet u niet op de link klikken. De kans is dan groot dat u naar een phishing-site wordt doorgeleid die is ingericht om uw persoonsgegevens te stelen en voor identiteitsfraude te gebruiken.
 
4. Wees voorzichtig met social media
Het wordt al vaak gezegd, maar toch nog een keertje: weersta de neiging om op social media aan te kondigen dat u op vakantie gaat. U bent natuurlijk reuze enthousiast en wilt iedereen over de reisbestemming vertellen. Helaas bestaat de kans dat andere mensen meekijken. Daarmee loopt u de kans dat inbrekers weet krijgen van uw afwezigheid. En u zou al evenmin persoonlijke informatie over uzelf en/of gezinsleden op social media moeten achterlaten. Die kan namelijk door hackers worden misbruikt voor het opstellen van overtuigend overkomende e-mailberichten met kwaadaardige inhoud.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op vijf luncht het liefst alleen
 Werkende Nederlander: 'Alleen kans op loonsverhoging door van baan te veranderen'
 Werkgever trekt personeel over streep met ‘borrels’ en ‘pingpongen’
 

Gerelateerde nieuwsitems

 WiFi op vakantieparken steeds vaker voorzien van snelheidslimiet
 Vakantieganger gebruikt ‘onveilige’ openbare WIFI
 Vliegtuig-wifi nog steeds duur en beperkt in aanbod
 Wifi onmisbaar op vakantie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips & inspiratie voor je decembermailing [white paper]
December biedt marketeers de kans om iets extra’s te doen met email marketing. Maar juist door alle feestdagen is het een drukke maand, dus waar moet je beginnen? Spotler helpt je op weg met dit vrolijke white paper vol inspirerende mailings!
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Collectieve zorgverzekering voor uw werknemers
Zakelijke telefoon snel laten repareren: zo ondervind je hier zo min mogelijk last van
Bijdragen aan een beter milieu als ondernemer
reacties
Nog weinig oog voor nieuwe technologie in vacatures financieel specialisten (1) 
Hoeveel tijd verlies je door 100 km/h te rijden? Wij zochten het uit (1) 
Nuttig of tijdsverspilling: wat vindt Nederland van vergaderen? (1) 
Vriendschappen op het werk belangrijker dan salaris (1) 
Zo voorkomt u keuzestress (1) 
5G in de logistiek: voorbereiden op de toekomst (1) 
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
top10
Vijf Praktische tips voor effectieve verkoopgesprekken
Drie voorbeelden van CEO-fraude in Nederland
Nicoline van Leersum wint vijftiende editie van de Young Captain Award
Organisaties gaan Artificial Intelligence verder opschalen in 2020
Hoe kiest een groeibedrijf tussen vast of tijdelijk personeel?
Meer dan helft cybersecurity-meldingen krijgt niet voldoende aandacht
Drie op tien werknemers vinden dat organisatie digitaal achterloopt
Hoe behoudt u medewerkers voor de organisatie?
Uitstelgedrag: energie in de verkeerde dingen
Perry van der Weyden is CIO of the Year 2019
meer top 10