zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakantiegeld valt dit jaar voor veel Nederlanders lager uit

Traditioneel vakantiegeld boet in aan populariteit

24 mei 2019 - Een groot deel van de werknemers in Nederland ontvangt eind deze maand netto minder vakantiegeld dan vorig jaar. Terwijl vrijwel alle werkende Nederlanders profiteren van lagere belastingen op loon, staat daar een hoger belastingtarief op het vakantiegeld tegenover voor inkomens vanaf 34.000 euro per jaar.

Deze cijfers volgen uit berekeningen van ADP.


Voor werknemers met een modaal salaris blijft de schade beperkt: zij leveren netto drie euro in. Bij een inkomen van anderhalf keer modaal is dat vijf euro. Groter worden de verschillen voor werknemers die tussen de 68.500 en 98.000 euro per jaar verdienen. Voor hen stijgt de belasting over het vakantiegeld naar 57,75 procent. Een werknemer die twee keer modaal verdient, betaalt dit jaar 117 euro meer belasting over zijn vakantiegeld. Bij 2,5 keer modaal levert een werknemer netto 147 euro vakantiegeld in.
 
Minder vakantiegeld door afbouw arbeidskorting
Dat veel werkenden inleveren op het vakantiegeld komt door de versnelde afbouw van de arbeidskorting, een voordeel op de belasting voor werkenden. "Naarmate je meer verdient, heb je volgens de wet ook minder recht op belastingkorting," legt Dik van Leeuwerden, product owner wet- & regelgeving bij ADP, uit. "Als je meer verdient dan 34.000 euro wordt de arbeidskorting stapsgewijs afgebouwd. Bij een loon vanaf 97.700 euro heb je helemaal geen recht meer op deze korting."
Bij de berekening van de belasting over het reguliere salaris wordt rekening gehouden met de afbouw van de arbeidskorting. Omdat vakantiegeld ook als inkomen wordt gezien, geldt ook hiervoor deze afbouw, anders zouden veel werknemers achteraf via de inkomstenbelasting een bedrag terug moeten betalen. Wanneer het reguliere loon meer dan 98.000 euro per jaar bedraagt, is al met de volledige afbouw rekening gehouden. Deze werknemers betalen ten opzichte van 2018 dan ook minder belasting over hun vakantiegeld. Voor hen daalt het tarief van 55,55 procent naar 51,75 procent. Verdient u drie keer modaal dan betaalt u 304 minder belasting over uw vakantiegeld.
Werknemers met een minimumloon profiteren maximaal van de arbeidskorting en houden dit jaar 35 euro meer vakantiegeld over.
 
Individueel keuzebudget vervangt vakantiegeld
ADP merkt dat de ‘traditionele’ vakantiegelduitkering in mei aan populariteit inboet nu steeds meer sectoren een zogenoemd ‘individueel keuzebudget’ hebben ingevoerd. Het vakantiegeld wordt dan per maand in een budget gestort. "De werknemer kan min of meer vrij over dit budget beschikken en bijvoorbeeld in augustus een bedrag uit laten betalen voor een vakantie of het belastingvrij opnemen in verband met de kosten van een studie," zegt Van Leeuwerden.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier feiten en fabels over vakantiegeld
 Vakantiegeld bewuster besteed bij jaarlijkse uitbetaling
 Oudere betaalt schulden vaker terug met vakantiegeld dan jongere
 Drie tips om alles uit uw vakantiegeld te halen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10