zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Rente omhoog, lenen wordt duurder

Tijd van historisch lage rente is voorbij

11 februari 2019 - De tijd van goedkoop geld lenen is voorbij. Waar 2018 nog een recordjaar was wat lage rentes betreft, lijkt er een einde te zijn gekomen aan de historisch lage rente. De rente op een lening stijgt.

"De eerste grote kredietaanbieders van Nederland hebben de rentes inmiddels verhoog," concludeert Michel Becker van Ambtenarenlening. "Hoewel wij net als afgelopen jaren waarschijnlijk de laagste rente kunnen blijven bieden, sluit ik niet uit dat ook bij ons de rente gaat stijgen dit jaar."



Te weinig geld verdiend
Een belangrijke verklaring achter de renteverhoging, is volgens Becker dat er te weinig geld wordt verdiend op leningen. "De lage rente op een lening is natuurlijk heel mooi voor de consument, maar voor veel kredietbemiddelaars is het verdienmodel de laatste jaren onder druk komen te staan," legt Becker uit. "Waren een aantal jaren geleden nog tientallen kredietbemiddelaars actief, inmiddels zijn er nog maar enkele grote spelers in de markt."
Dat het verdienmodel onder druk staat, is volgens Becker goed te zien in alle kostenbesparingen die in de branche worden doorgevoerd. "Een goed voorbeeld hiervan is de marketing. Op Google, Facebook en Twitter zijn vrijwel geen kredietbemiddelaars meer actief met marketing. De meesten kunnen of willen hier geen budget voor vrij maken. De kosten en het risico wegen voor hen niet meer op tegen de baten." Becker vindt het voor de lange termijn jammer dat er steeds minder concurrentie is. "Vaak zie je dat gezonde concurrentie de prijs en kwaliteit ten goede komt."

Verwachting 2019
Voor 2019 verwacht Becker dat steeds meer klanten hogere rentes zullen gaan zien op hun offertes. Op de vraag of het verstandig is om nu over te sluiten, antwoordt Becker: "Het is eigenlijk altijd verstandig om regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar, te kijken of het voordeliger kan. Vaak kan er boetevrij en zonder kosten overgesloten worden. Als u minder rente hoeft te betalen, is er meer financiële ruimte om af te lossen en bent u sneller van de lening af."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Lagere lening door leaseauto, abonnementen en studieschuld
 Studenten lenen om te sparen en blijven vaker thuis wonen
 Nederlander leent vaker maar minder voor auto
 Flevoland met afstand koploper geld lenen
 
 
reacties
 
Zakelijkbankieren  |   | 
12-02-2019
 | 
11:53 uur
Die rente stijging zal volgens mij wel meevallen, want veruit de meeste leningen worden op de Euribor gebaseerd, en die lijkt niet al te hard te stijgen. De 1 maandelijkse Euribor staat net zoals vorige maand, 6 maanden geleden en een jaar geleden op -0,370%. En de 12 maandelijkse Euribor ziet er met -0,110% ook niet veelbelovend uit om een harde stijging door te gaan maken.

Mogelijk hebben banken een kleine correctie gemaakt in hun eigen renteopslagen en risico analyses, maar bang - voor rentepercentages die we meerdere jaren geleden kende - hoeven we de komende tijd nog niet te zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10