zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen sneller depressief door sociale instelling

12 mei 2004 - Vrouwen verzinken eerder in een depressie dan mannen. Volgens onderzoeker Mattie Tops is dat de prijs is die ze betalen voor hun grotere sociale geneigdheid. Uit zijn onderzoek blijkt dat vrouwen een extra stressrespons hebben: ze zoeken toenadering tot een groep. Knijp daarom een oogje dicht als ze opeens onder werktijd met vriendinnen gaan bellen.

Cortisol


Tops promoveert op 26 mei 2004 aan de Rijksuniversiteit Groningen met het proefschrift 'Inhibition of approach: cortisol-mediated mechanisms in affect and depression'. Het hormoon cortisol staat centraal in Tops' proefschrift. Bij depressieve patiënten is het cortisolniveau verhoogd. Cortisol onderdrukt een hersensysteem dat betrokken is bij 'beloning zoeken'. In positieve, kansrijke situaties vertonen gezonde mensen gedrag dat is gericht op het actief zoeken van kansen, terwijl er in gevaarlijke of risicovolle situaties terugtrekkend gedrag wordt vertoond. Wisselende cortisolniveaus zorgen hier voor balans.

Positieve stimuli
De bevindingen sluiten aan bij de kenmerken van depressieve patiënten: zij halen geen plezier uit dingen die plezierig zijn en ondernemen weinig. Positieve stimuli werken niet. Normaal zal bijvoorbeeld iemand die graag tennist bij het zien van anderen die de sport beoefenen, zelf ook zin krijgen. Bij depressiviteit treedt dit mechanisme niet op. Het verhoogde cortisol dat patiënten hebben lijkt er de oorzaak van te zijn dat gedrag dat op actief beloning zoeken is gericht, vermindert.

Vriendinnen bellen
Naast de stressreactie die ook bij mannen voorkomt, de vlucht-of-vecht-reactie, blijkt er een specifiek vrouwelijke respons te zijn: het zoeken van groepsbescherming. Tot nu toe is deze reactie altijd over het hoofd gezien, maar Tops vond er in zijn onderzoek bewijs voor. Evolutionair is deze stressreactie te verklaren, omdat vrouwen bij gevaar niet weg kunnen rennen vanwege de kinderen en daarom bescherming bij andere vrouwen zoeken. Waarschijnlijk verklaart dit waarom vrouwen in stress-situaties geneigd zijn vriendinnen te bellen, terwijl mannen zich juist terugtrekken. Wellicht kunnen werkgevers hier hun voordeel mee doen bij de preventie van depressie en burnout.


Bron: Kluwer Management
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10