zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars

25 september 2018 - Softwareontwikkelaars zoeken het vaakst naar de programmeertaal Java als ze zoeken naar een nieuwe baan. In juli 2018 was 22,6 procent van de zoekopdrachten Java-gerelateerd.

Python is het afgelopen jaar echter het meest gegroeid in populariteit onder werkzoekenden (met 67,4 procent). Dat blijkt uit analyse van Indeed naar het zoekgedrag van softwareontwikkelaars van het afgelopen jaar. Terwijl de meeste werkzoekenden functietitels gebruiken voor hun zoekopdracht, combineren softwareontwikkelaars dit vaak met een specifieke programmeertaal.


"Hoewel het voor de meeste werkzoekenden logisch lijkt om gewoon naar een functie te zoeken, ziet dit er bij softwareontwikkelaars anders uit," aldus Anouk Kon, Evangelist bij Indeed. "Vacaturetitels zijn minder relevant. Hoewel ze ook op zoek zijn naar ‘softwareontwikkelaar’ of ‘software-architect’, zoeken ze meestal in combinatie met een of meer programmeertalen. Ook zien we dat ze lange zoekopdrachten met formules gebruiken, en dat sleutelwoorden worden uitgesloten." Een zoekopdracht ziet er dan bijvoorbeeld als volgt uit: "(java OR Php) AND (senior -junior, -werkstudent)".
 
Stijgers en dalers
De grootste stijger is Python (+67,4 procent). In 2018 werd in combinatie met deze programmeertaal het meeste geklikt op de vacaturetitels ‘Python Developer’, ‘Data Scientist’ en ‘Software Engineer’. Na Python stegen ook C# (+34,8 procent) en Matlab (+16,0 procent) als het gaat om de hoeveelheid clicks.
Ondanks dat Java de meest populaire programmeertaal was en blijft, is het aantal zoekopdrachten het afgelopen jaar wel met elf procent afgenomen. Ook naar SQL (-14,1 procent) en C++ (-16,0 procent) werd minder vaak gezocht dan in 2017.
 
Programmeertalen in vacatures
De populariteit van programmeertalen onder werkzoekenden komt overeen met de interesse van werkgevers in specialisten. In augustus 2018 kwam PHP het vaakst voor in vacatureteksten, op de voet gevolgd door Java. Daarna volgt Python. "PHP en Java gaan vrijwel gelijk op en worden bijna even vaak genoemd in vacatureteksten. Dat lijkt dus goed te matchen met de behoefte van werkzoekenden," aldus Kon.
 
Voorkeur voor mobiele zoektocht
Los van het gegeven dat softwareontwikkelaars andere zoektermen gebruiken in de zoektocht naar een baan, hebben zij ook een andere voorkeur als het gaat om devices. Van januari 2018 tot juli 2018 kwam 60.5 procent van alle zoekopdrachten op Indeed.nl van een mobiel apparaat. Werkzoekenden die programmeertalen invoerden, gebruikten slechts in 53,9 procent van de gevallen een mobiel apparaat. Kon: "Eerder onderzoek heeft aangetoond dat werkzoekenden vooral doordeweeks tijdens normale werkuren naar werk zoeken. Op dat moment zitten zeker softwareontwikkelaars meestal voor een pc of laptop. Ook kan meespelen dat softwareontwikkelaars vaak formules gebruiker in het zoekveld, waarbij het handiger is om een toetsenbord te gebruiken."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Snelheid en complexiteit vragen om slimmere applicatietest
 Vraag naar App-ontwikkelaars daalt
 Aantal . NET vacatures gestegen met tien procent
 Developers blijken geen gamers
 
 
reacties
 
CLweb  |   | 
26-09-2018
 | 
16:48 uur
Leuk om te lezen, denk dat programmeurs in elk geval liever via desktop of laptop iets ondernemen. Voor eenvoudige dingen zoals facebook of andere sociale media checken is een telefoon wel nuttig(aldus programmeur)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10