zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart bedrijven heeft geen rookvrije werkplek

22 april 2004 - Meer dan een kwart van de bedrijven heeft nog geen maatregelen getroffen om zijn niet-rokende werknemers afdoende te beschermen tegen tabaksrook. Sinds dit jaar hebben werknemers door de nieuwe Tabakswet recht op een rookvrije werkplek, maar vooral schoonmakers en onderhoudspersoneel staan nog vaak ongewenst bloot aan tabaksrook.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van FNV Bondgenoten.



Gedoogbeleid
De vakbond heeft bijna vierhonderd ondernemingsraden (OR) gevraagd naar het rookbeleid binnen hun bedrijf. Daaruit blijkt dat bij 7 procent van de bedrijven er nog geen werk van is gemaakt. Bij de rest die nog geen maatregelen heeft genomen, blijkt er een soort gedoogbeleid te zijn.

Effect
Dat nu ruim 70 procent van de bedrijven een rookvrije werkplek garandeerd, betekent volgens Bondgenoten dat de nieuwe Tabakswet ontegenzeggelijk al zijn effect heeft gehad. Volgens de vakbond schieten sommige bedrijven echter te ver door en worden rokers op de werkplek vaak onnodig drastisch in hun vrijheid beperkt.

In de kou
In 40 procent van de bedrijven levert het rookbeleid problemen op voor de rokende werknemers. Rokers worden geconfronteerd met een totaal rookverbod, staan buiten in de kou, krijgen sancties van de werkgever of vertoeven in slecht geoutilleerde rookruimtes. Dat zorgt dan vaak voor emotionele geladen conflicten.

Looptijd naar de rookruimte
Zo valt er nog veel te verbeteren aan de luchtafzuiging van de rookruimten. Verder noemt de vakbond de gemiddelde loopafstand naar een rookruimte van 2,5 minuut veel te lang. Bondgenoten pleit voor meer rookruimtes in de bedrijven, zodat er minder tijdsverlies onstaat. Ook heeft de bond er moeite mee dat sommige werkgevers eisen dat 'rooktijd' op een ander moment moet worden ingehaald.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10