zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders meest tevreden werknemers van Europa

31 mei 2018 - Nederlanders zijn over het algemeen heel gelukkig met hun baan. Maar liefst 81 procent zegt tevreden te zijn met het werk dat ze nu doen, slechts veertien procent zegt binnen nu en een paar weken van baan te willen wisselen.

Daarmee zijn ze de meest tevreden werknemers onder de landen Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dit blijkt uit onderzoek* van Monsterboard onder ruim 5000 Europese werknemers, waaronder 1002 Nederlanders. De minst gelukkige werknemers uit het onderzoek komen uit Engeland. Slechts twee derde van de Britten is tevreden met de huidige job, een kwart is van plan om op korte termijn op zoek te gaan naar een andere baan. 


Opvallend in het onderzoek is dat Europese millennials de afgelopen twee jaar een stuk minder tevreden zijn geworden over hun werk. Ze zijn zelfs de minst gelukkige werknemers van de deelnemende landen. Zei in 2016 nog 71 procent blij te zijn met zijn baan, in 2018 is dit 67 procent. De jongste generatie op de arbeidsmarkt (achttien-24 jaar) is het meest tevreden: maar liefst 77 procent van de Generatie Z zegt gelukkig te zijn met de huidige werkplek. Ruim de helft van alle Europeanen geeft aan dat meer salaris hun werktevredenheid aanzienlijk zou verhogen. Ook het krijgen van meer respect en erkenning voor successen, en het vergroten van de werk-privébalans dragen bij aan werkgeluk.
 
Arbeidsmarkt in beweging
Deze resultaten laten zien dat goed werkgeverschap door bedrijven belangrijker is dan ooit. Sander de Bruijn, Marketing Directeur Monsterboard: "De arbeidsmarkt is volop in beweging. Dus focus u als werkgever niet alleen op het aantrekken van talent, maar ook op de tevredenheid van uw huidige medewerkers. En tevreden personeel krijgt u niet zomaar. Natuurlijk is geld belangrijk, maar het draait vooral om het totaalplaatje. Zorg dat uw arbeidsvoorwaarden op orde zijn, dat er een goede sfeer is, dat het duidelijk is welke bijdrage uw organisatie en mensen leveren aan de maatschappij en dat uw werknemers de kans krijgen zich te ontwikkelen."
 Als het gaat om de wensen van werkende Europeanen wil het grootste deel het liefst werken voor een gevestigd lokaal bedrijf (negentien procent). Ook bekende internationale bedrijven zijn populair (veertien procent). Opvallend is dat van de deelnemende landen Nederlanders het minst geïnteresseerd zijn om ooit als freelancer aan de slag te gaan (25 procent tegenover 38 procent gemiddeld). "Dit past bij de huidige ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt," zegt De Bruijn. "De laatste CBS-cijfers laten zien dat voor het eerst sinds negen jaar het aantal werknemers met een vast contract sneller stijgt dan het aantal flexwerkers. Nederlanders geven nog altijd de voorkeur aan een vaste aanstelling in plaats van een flexibel contract of freelance bestaan."
 
War for talent
Dat de Nederlandse arbeidsmarkt volop in beweging is blijkt ook uit het feit dat 43 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar benaderd is door een recruiter of headhunter met een aanbod. Dit is het hoogste aantal van de deelnemende Europese landen. Ter vergelijking, slechts een kwart van de Duitsers ontving een baanaanbod het afgelopen jaar. "De arbeidsmarkt ontwikkelt zich hier razendsnel. Bedrijven moeten snel schakelen en aandacht hebben voor de sterkte van hun werkgeversmerk. Alleen dan wint u de war for talent," besluit De Bruijn.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
 Financiële dienstverleners kwetsbaarder voor storingen door certificaten
 Vier tips voor een relaxte (digitale) zomer
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkend Nederland gaat vaker met glimlach naar kantoor
 Managers beduidend tevredener dan medewerkers
 Overwerk maakt werknemers niet per definitie ongelukkig
 Nederlandse werknemers bijzonder tevreden
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
'Sneltraining' Spreken in het openbaar
Een unieke sneltraining, anders dan andere en met stip de beste op dit gebied in Nederland. De methode Mind Tuning van Pieter Frijters is vernieuwend en staat garant voor succes. Bel voor meer informatie 0182 631 232 of surf naar www.spreek.nl.
Lees verder
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
De top tien meest schaarse beroepen in Europa
Drie manieren om ‘bad hires’ te voorkomen
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
De twintig populairste steden deze zomervakantie het populairste
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
meer top 10