zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten

30 april 2018 - Hybride werknemers zijn werknemers die zowel zelfstandig ondernemer zijn, als in loondienst werken. Veel ZZP’ers hebben behoefte aan meer financiële zekerheid en gaan daarom parttime in loondienst werken, terwijl ze hun eigen onderneming ook nog draaiend houden.

Zo’n vijftien procent van de ZZP’ers is hybride professional. Werkgevers zijn hier vaak sceptisch over, merkt Job Verberne op van zakelijkbankieren.nl. "Ze vragen zich af of de medewerker zijn of haar prioriteit wel bij de werkgever heeft liggen, en niet alleen maar bij hun eigen bedrijf. Vaak hebben ze hiermee een goed punt te pakken." Maar toch is de combinatie waardevol, geeft Job Verberne aan.Gevarieerde kennis
Hybride werknemers hebben vaak een brede kennis en ervaring, omdat ze op twee totaal verschillende werkvelden ervaring opdoen, vertelt Verberne. "Ze leren op verschillende manieren met situaties om te gaan en hebben vaak inzichten in verschillende zaken, omdat ondernemers het volledige spectrum van een bedrijf in hun eentje moeten kennen. Daarom kunt u deze werknemers vaak op verschillende soorten taken zetten. Ze hebben ervaring met het werven van klanten, het omgaan mét klanten, de administratieve taken van een bedrijf en ga zo maar door."

Ze begrijpen een bedrijf
Zelfstandig ondernemers zullen erg goed snappen hoe lastig het kan zijn om een bedrijf draaiende te houden, weet Verberne uit eigen ervaring. "Zij dealen hier namelijk niet alleen mee vanuit een werknemersperspectief, maar zijn de rest van hun tijd zélf bezig om een bedrijf op te bouwen. Ze hebben ervaring met het groeien van een bedrijf, en kunnen wellicht zelfs met persoonlijke tips komen waar de werkgever zelf nog niet aan had gedacht."
Zelfstandigen weten hoe ze om moeten gaan met bepaalde situaties, meer dan sommige andere werknemers dit zullen begrijpen. Ze zijn immers al bekend met de werking van een bedrijf.

Zakelijke ervaring
"Zelfstandig ondernemers moeten als geen ander onderhandelen," vervolgt Verberne. "Ze weten hoe een onderhandeling werkt, de prijzen van zelfstandige ondernemers zijn meestal namelijk niet vast van aard. Een bedrijf kan er baat bij hebben dat een hybride medewerker al zakelijke ervaring heeft op het gebied van financiën. Ze begrijpen kosten en baten, en het belang van de balans hiertussen."

Steeds meer (hybride) zelfstandigen
Naast alle voordelen die hybride werknemers kunnen bieden, is het ook een kwestie van vraag en aanbod. "Er komen steeds meer ondernemers, steeds meer zelfstandigen, en veel van deze mensen kunnen hun inkomen niet volledig laten afhangen van hun eigen bedrijf. Ze hebben een brede kennis en deze is inzetbaar in een bedrijf."

Onderlinge verhoudingen
Is het allemaal alleen maar mooi en positief? Nee, dat niet volgens Verberne. "Hybride constructies kunnen onderlinge verhoudingen testen, omdat zelfstandig ondernemers vaak niet gewend zijn te werken onder een baas. Zorg er daarom voor dat de verhouding duidelijk wordt besproken voordat er een dienstverband wordt aangegaan."
 
Merk-eigenheid
Ook kan er een probleem ontstaan wanneer de ondernemer bij een bedrijf dezelfde werkzaamheden verricht als bij de éigen onderneming. Verberne vertelt dat merk-eigenheid hierdoor verloren kan gaan. "Twee verschillende bedrijven zullen altijd een lichtelijk afwijkende visie hanteren. In het werkcontract zal moeten worden opgenomen hoe de werkgever precies wil dat deze persoon te werk gaat. Ook zal er een onderdeel moeten zijn voor het bewaken van de eigen klanten. Wanneer schriftelijk is afgesproken dat de ondernemer géén klanten mag werven voor het eigen bedrijf, zullen deze spanningen beperkt blijven."

Waardevolle toevoeging
Pak de nadelen goed aan, en pluk de vruchten van de voordelen, raadt Job Verberne tot slot aan. "Hybride werknemers zijn vaak ervaren mensen die in verschillende gebieden kennis en ervaring hebben. U kunt ze breed inzetten en ze kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan een bedrijf."
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2019’
 Slechts 28 procent bedrijven beveiligt code signing machine-identiteiten
 Zeven toffe producten die het milieu een handje helpen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwelijke topondernemers en leidinggevenden gezocht
 Flexibele schil grootste uitdaging voor beoogd kabinet
 Ondernemen naast uw baan? Voorkom (fiscale) blunders
 Nieuwe baan is geliefde nieuwjaarswens
 
 
reacties
 
peter boekhouder haarlem  |   | 
4-05-2018
 | 
17:36 uur
Als je parttime in loondienst werkt, terwijl je ook zzp'er bent heeft dat voordelen, maar u moet op fiscaal vlak wel goed opletten.

Als u meer dan 1225 uur per boekjaar werkt aan uw bedrijf en bruto meer verdient dan in loondienst heeft u

recht op zelfstandigenaftrek,
een startersaftrek gedurende de eerste drie jaar
en recht op de MKB-winstvrijstelling.

Het kan dus slim zijn om maar twee dagen in loondienst te werken en zo wel alle voordelen als zzp' er te benutten

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Structureer je online marketing activiteiten
Werkstress: voorkomen is beter dan een burn-out!
reacties
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (1) 
Hostingbranche ziet public cloud niet als bedreiging (1) 
Drie manieren om te beleggen voor uw pensioen (1) 
Organisaties wapenen zich steeds beter tegen aanvallen met bots en scrapers  (1) 
Huisdierbezit populair (1) 
Consumenten nog niet overtuigd van de voordelen van Artificial Intelligence  (1) 
Nederlander positief over milieuzones, maar snakt naar duidelijkere regels (1) 
top10
Waarom bedrijfscultuur een strategisch doel moet zijn
Leiders besteden maar dertien minuten per dag aan persoonlijke ontwikkeling
Zorgmedewerkers hebben weinig vertrouwen in actieplan (Ont)Regel de zorg
Alarmerende schaarste op de IT arbeidsmarkt
Bedrijven betalen loyale IT’er minder dan jobhopper
Ondanks salariskloof vrouwen positiever over arbeidsmarkt
Veelgebruikte systemen voor e-mailbeveiliging niet effectief
Optimisme over werkgelegenheid houdt aan
5G-opname nog sneller dan verwacht
Snelgroeiende fintech sector maakt juristen nog schaarser
meer top 10