zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf manieren waarop IFRS 17 het werk van de finance professional gaat veranderen

16 maart 2018 - Als er één onderwerp is waar op dit moment veel over wordt gesproken in de finance wereld, dan is dat wel IFRS 17, de nieuwe rapportagestandaard die, zoals iedere verandering, de komende periode veel tijd gaat kosten.

Verzekeraars zullen immers intern veranderingen moeten gaan doorvoeren op verschillende vlakken, maar wat betekent deze nieuwe standaard nu precies voor de finance professional? Tom Veerman, managing partner van Triple A - Risk Finance, onderdeel van Redmore Group en Geert Stomp, consultant Solutions van Redmore Group, zetten de vijf belangrijkste veranderingen in het werk van de finance professional op een rij.



1. Transparantie bieden in de verwachte winst
De invoering van de standaard moet leiden tot een betere vergelijkbaarheid tussen financiële rapportages van verzekeraars. Vanaf 1 januari 2021 laten verzekeraars bij het afsluiten van verzekeringscontracten zien welke winst ze verwachten te gaan maken gedurende de looptijd van het contract. Deze transparantie moet leiden tot betere vergelijkbaarheid van verzekeraars voor beleggers, investeerders en andere belanghebbenden.

2. Nieuwe systemen en modellen gebruiken
Bij iedere verzekeringsmaatschappij zullen de waarderingsmodellen en mogelijkheden van de huidige systemen opnieuw beoordeeld moeten worden door de financiële professionals. De wijzigingen in waardering zullen onder andere impact hebben op de nieuwe standaard ten aanzien van het rapporteren van de balans en winst- en verliesrekening. Het belang van een directe koppeling tussen administratieve systemen, databanken en modellen is door de komst van IFRS 17 alleen nog maar groter geworden.

3. Informeren van investeerders
Stakeholders zullen meegenomen moeten worden in de communicatie over de nieuwe standaard en de uitkomsten na herberekeningen. Investeerders willen immers niet worden verrast. Zowel het resultaat als de omvang van het vermogen zullen namelijk veranderen. Zo kan de standaard van invloed zijn op de dividendbetalingscapaciteit, pricing van producten, beloning van management en marktbrede prestatiecijfers.

4. Verantwoordelijkheid en training
In plaats van dat de finance professional kan vertrouwen op voorgeschreven en gedetailleerde regels, is IFRS 17 gebaseerd op principes; dit betekent dat het in de meeste gevallen de verantwoordelijkheid van de verzekeraar is om ervoor te zorgen dat gedragsregels en toelichtingen voldoen aan de vereisten van de standaard. Door de juiste training van experts en onderlinge kennisdeling moet de nieuwe standaard de komende jaren bij alle betrokkenen bekend worden.

5. Hulp van technologie
Niet alleen in de financiële wereld maar in bijna alle sectoren speelt digitalisering en automatisering een zeer grote rol. De dataverrijking die nodig is voor de implementatie van IFRS 17 kan geautomatiseerd worden door bijvoorbeeld een tool te integreren die gekoppelde bestanden automatisch herkent zodat alles al netjes is voorgesorteerd. Desondanks verzorgt menselijke denkkracht nog steeds de laatste en belangrijkste sanity check.

Goede voorbereiding 
"Iedere nieuwe standaard brengt extra werk met zich mee. De komst van IFRS 17 is desalniettemin zó fundamenteel dat de impact niet vergelijkbaar is. Verzekeraars moeten daarnaast ook IFRS 9 invoeren en deze twee projecten moeten goed worden afgestemd omdat keuzes consistent moeten zijn. Dit levert de finance professional in eerste instantie meer en ander werk op," aldus Tom Veerman.
Volgens Geert Stomp zullen ook finance professionals zich goed moeten voorbereiden omdat zij nu of in de toekomst in het proces betrokken worden bij de implementatie dan wel uitvoering van IFRS 17. Hij voegt daaraan toe: "Daarnaast zullen managers goed moeten nadenken over het personeel dat ze in huis hebben; is er genoeg expertise om te kunnen voldoen aan de standaard van de wetgeving vanaf 1 januari 2021? IFRS 17 is een wereldwijde standaard en zal uiteindelijk ook een belangrijke impact krijgen op de business. Ook op uw business," aldus Stomp.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Java populairste programmeertaal voor werkzoekende softwareontwikkelaars
 Hoe ‘helden’ in reclames ons raken… en aan een merk binden
 Drie finalisten ‘MVO-manager van het jaar 2018’ bekend
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De Digital Finance Expert rukt op
 De mythe ontkracht: automatisering in finance kost geen banen
 Finance- en HR-leiders geven vorm aan digitale disruptie
 Drie redenen waarom automatisering Finance sterkste argument CFO is
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Pitch jouw idee, concept of bedrijf aan 350 topbeslissers en win € 2500.
reacties
Burn-out: Psychiaters weten het niet (4) 
Economische visie digitaliseringsstrategie ontbreekt in Miljoenennota (1) 
Vijf valkuilen om te vermijden bij IT-implementaties (5) 
Prinsjesdag 2018: Kabinet maakt meeste geld vrij voor de zorg  (1) 
Zes leiderschapslessen van Barack Obama (1) 
Impact geluid in kantoortuin onderschat  (1) 
Weer geen vooruitgang topvrouwen beursondernemingen  (1) 
top10
Burn-out: Psychiaters weten het niet
Burn-out: misschien een verkeerd etiket?
Werknemer gestrest door niet goed aangeven eigen grenzen
Recruitmentorganisaties overtreden massaal de AVG
Nederlander met modaal inkomen ziet salaris met 98 euro stijgen
Vrouw vindt het gênant om ongezonde snack te kopen in bijzijn collega’s
Klantervaring is nu de hoogste prioriteit
Nederlander slaapt van zondag op maandag het slechtst
Economische visie digitaliseringsstrategie ontbreekt in Miljoenennota
Beveiliging belangrijkste struikelblok voor digitale transformatie
meer top 10