zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slechts 34 van de 100 managers in Nederland zijn vrouw

8 maart 2018 - Nieuw onderzoek van Accenture brengt 40 factoren op de werkvloer in kaart, die bijdragen aan een gelijkwaardige bedrijfscultuur.

Het onderzoek, onderdeel van het ‘Getting to Equal 2018’-rapport, gaat in op de meest effectieve maatregelen die managers kunnen nemen om vooruitgang op het gebied van gelijkheid te versnellen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen te helpen dichten. Vandaag de dag zijn slechts 34 op de 100 Nederlandse managers vrouw, terwijl die verhouding in de VS 65 tegenover 100 is.


Het onderzoek dat Accenture in het kader van Internationale Vrouwendag deed, werd afgenomen onder ruim 22.000 werkende mannen en vrouwen in 34 landen – inclusief meer dan 700 respondenten in Nederland. Zij werden gevraagd naar hun perceptie van factoren die bijdragen aan hun bedrijfscultuur. Het onderzoek werd aangevuld met interviews en een gedetailleerde analyse van gepubliceerde data over een reeks personeelskwesties.
 
Cultuur van gelijkwaardigheid
"Het onderzoek toont aan dat werken aan een cultuur van gelijkwaardigheid essentieel is voor het bereiken van gendergelijkheid. Dat begint aan de top. Om vrouwen te helpen zich in hun loopbaan te ontwikkelen, moeten gendergelijkheid en duidelijke diversiteitsdoelstellingen strategische prioriteiten vormen voor het management," zegt Manon van Beek, Country Managing Director van Accenture Nederland. "Het is van groot belang dat bedrijven een omgeving creëren, waarin werknemers succesvol kunnen zijn op zowel professioneel als persoonlijk vlak, waar ze zichzelf kunnen zijn en zich thuis voelen."
 
Iedereen profiteert
Accenture’s onderzoek toont aan dat iedereen profiteert in bedrijven waar de 40 factoren die een bedrijfscultuur van gendergelijkheid creëren, het meest voorkomen:
 
 • In zowel de VS als Nederland is 98 procent van de werknemers tevreden met de ontwikkeling van zijn of haar carrière.
 • In de VS streeft 90 procent van de werknemers naar een promotie, in Nederland is dat 95 procent van de werknemers.
 • 89 procent van de werknemers in de VS streeft ernaar senior manager of directeur te worden binnen de organisatie, in Nederland is dat 95 procent van de werknemers.

Ontwikkelkansen
Werknemers hebben bovendien meer kans om zich te ontwikkelen:
 
 • Vrouwen hebben in Nederland 44 procent meer kans om zich te ontwikkelen tot manager of hoger, en bijna 300 procent – dus drie keer meer – kans zich te ontwikkelen tot senior manager/directeur of hoger. In de VS ligt dit aantal vijf keer hoger.
 • Mannen hebben in Nederland 27 procent meer kans om zich te ontwikkelen tot manager of hoger, en 152 procent meer kans om zich te ontwikkelen tot senior manager/directeur of hoger.

Vooruitgang voor mannen en vrouwen
Terwijl zowel vrouwen als mannen vooruitgang boeken binnen de bedrijven waar de 40 factoren gemeengoed zijn, hebben vrouwen het meest te winnen. Als de 40 factoren in elke werkomgeving zouden voorkomen, dan zou dat een aantal gevolgen hebben:
 
 • Er zouden 78 vrouwelijke managers zijn op iedere 100 mannelijke managers in Nederland. In de VS is die verhouding op dit moment 65 tegenover 100, in Nederland zijn vandaag de dag slechts 34 op de 100 managers vrouw.
 • Het salaris van vrouwen zou toenemen met 52 procent in zowel de VS als in Nederland.
 • In de VS kunnen vrouwen tot 20.000 dollar extra verdienen per jaar, in Nederland is dat 35.109 dollar per jaar.
 • Vrouwen in de VS zouden 94 dollar kunnen verdienen voor elke 100 dollar die mannen verdienen. Dit helpt om de loonkloof te dichten en de totale inkomsten van vrouwen landelijk met 202 miljard dollar te vergroten. In Nederland zouden vrouwen 92 dollar kunnen verdienen voor elke 100 dollar verdiend door mannen, waarmee de totale inkomsten van vrouwen in ons land met 11,8 miljard dollar zouden toenemen.
Krachtig leiderschap
Het onderzoek borduurt voort op onderzoek van Accenture in 2017 naar hoe digitale vaardigheden en technologie de gendergelijkheid op de werkvloer kunnen vergroten. Het meest recente onderzoek zet de veertien belangrijkste factoren op een rij, die bewezen hebben de ontwikkeling van werknemers te beïnvloeden in drie categorieën: krachtig leiderschap, brede aanpak en een stimulerende omgeving. Een aantal belangrijke Nederlandse bevindingen in deze drie categorieën op een rij.
 
 • Krachtig leiderschap: vrouwen zitten ruim twee keer zo snel op het juiste spoor in organisaties waar managementteams verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van genderdiversiteit (negentien procent in Nederland, vergeleken met tien procent in de Verenigde Staten). Bovendien geeft 84 procent van de Nederlandse respondenten aan dat de hoeveelheid vrouwen in seniormanagementposities toegenomen is over de afgelopen vijf jaar, in vergelijking met 38 procent in de Verenigde Staten.
 • Brede aanpak: betrokkenheid bij een vrouwennetwerk hangt samen met de ontwikkeling van vrouwen, maar de meerderheid (51 procent) van de ondervraagde vrouwen werkt voor een bedrijf waar zo’n netwerk niet bestaat. Binnen bedrijven mét een vrouwennetwerk nemen negen op de tien vrouwen (93 procent) erin deel, van wie 85 procent aan een vrouwennetwerk waarin ook mannen zitten.
 • Een stimulerende omgeving: een van de factoren gelinkt aan vooruitgang, is het ontbreken van een dresscode voor werknemers. Ook het bieden van de verantwoordelijkheid en vrijheid om innovatief en creatief te kunnen zijn, is een van de factoren. 62 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat ze het belangrijk vinden om vertrouwen en verantwoordelijkheid te krijgen. Van de werknemers bij organisaties waar veel van de 40 factoren aanwezig zijn, geeft 83 procent aan dat zijn of haar werkgever altijd of regelmatig training aanbiedt om hun vaardigheden up-to-date te houden.
Lees het internationale rapport hier: Getting to Equal 2018.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Percentage vrouwen in DMU in Nederland loopt flink achter op België
 Vrouwelijke topondernemers en leidinggevenden gezocht
 Aantal vrouwelijke bestuurders beursondernemingen wéér afgenomen
 Aantal vrouwelijke commissarissen kan komende jaren sterk stijgen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10