zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Helft werknemers kan bedrijfsinformatie moeilijk terugvinden

26 februari 2018 - Het is slecht gesteld met de kennisborging binnen organisaties. 39 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat kennis onvoldoende geborgd en geadministreerd wordt.

De informatie die wel gedocumenteerd is, staat versnipperd opgeslagen, zegt 59 procent. Bijna de helft (49 procent) van werkend Nederland heeft geen idee van waar informatie opgeslagen staat. Deze cijfers blijken uit onderzoek van Protime onder 1.000 werknemers in uiteenlopende sectoren.



Tijdverspilling
Omdat werknemers niet goed weten waar informatie opgeslagen staat, zijn zij veel tijd kwijt aan het zoeken van informatie. Ruim een kwart van de werknemers (27 procent) zoekt één tot twee uur per dag naar bedrijfsinformatie. Twaalf procent van de respondenten is zelfs twee tot drie uur per dag kwijt.

Braindrain  
De slechte kennisborging leidt ook tot problemen bij de uitstroom van werknemers. Meer dan de helft van de respondenten (56 procent) vindt dat waardevolle kennis niet goed wordt gedocumenteerd wanneer werknemers de organisatie verlaten. Dit gaat ten koste van het collectieve bedrijfsgeheugen. Dit kennislek, ook wel braindrain genoemd, zorgt voor irritatie bij werknemers. Zij vinden dat er losse eindjes achterblijven als medewerkers weg gaan (39 procent).
Lucas Polman, directeur bij Protime Nederland: "Kennis is misschien wel het meest waardevolle kapitaal waar een organisatie over beschikt. Het niet borgen van deze kennis kan een groot bedrijfsrisico vormen. Reden genoeg dus om goed na te denken over een bedrijfsbrede strategie waarmee kennis binnen boord gehouden kan worden. Onderdelen van zo’n strategie zijn bijvoorbeeld een helder in-, door- en uitstroombeleid, een samenwerkingsbeleid en het inrichten van sociale technologie. Voor iedereen die de risico’s wil voorkomen geldt: investeer nu en voorkom een braindrain in de toekomst."

Het onderzoekrapport ‘Kwaliteit op de Werkvloer’ is te downloaden op de website van Protime.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

  Werknemer voelt zich niet verantwoordelijk voor vertrouwelijke informatie
 Te veel informatie – tips en trucjes uit de zakelijke wereld
 Technici ervaren chronisch tekort aan toegang tot kennis en kunde
 Information Centric werken, want ´Informatie is Geld´
 
 
reacties
 
anton  |   | 
26-02-2018
 | 
22:37 uur
Heel herkenbaar, niet alleen in grote bedrijven maar ook bij kleinere ondernemingen. Is niet iets waar een ondernemer in het begin focus op legt. Wij hebben de informatieverspilling ook eens door een LEAN bril bekeken en deze komen je zeker bekend voor.
Daarnaast denken wij dat borgen van specifieke vakkennis ook steeds kritischer wordt, de lange diensttermijnen zijn verleden tijd, ook van uit de werknemer gezien

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10