zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gerichte aanvallen op radar industriële organisaties

16 januari 2018 - Van de industriële bedrijven die hebben deelgenomen aan de IT Security Risks Survey heeft ruim een kwart in 2017 te maken gehad met een cyberaanval.

Van de vele varianten blijkt de gerichte aanval, verontrustend genoeg, de snelst groeiende.


Om in 2018 de werkvloer in fabrieken veiliger te maken, is het van cruciaal belang om gerichte aanvallen in de dode hoeken van cyberbeveiliging te elimineren, waarschuwt Kaspersky Lab.
 
Gerichte cyberaanvallen
Met het oog op de gestage toename in complexiteit én aantal van de aanvallen op de industriële markt, kunnen de gevolgen van het negeren van cyberbeveiligingsproblematiek rampzalig zijn. Van de 962 onderzochte industriële bedrijven heeft 28 procent in de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met gerichte aanvallen. Dat is acht procentpunt meer dan vorig jaar, toen twintig procent een dergelijke ervaring heeft gehad. Dit bevestigt de voorspellingen van Kaspersky ICS CERT-experts over de opkomst van specifieke malware die het heeft gemunt op kwetsbaarheden van industriële automatiseringscomponenten in 2018. Het feit dat het gevaarlijkste incidenttype met meer dan een derde is gegroeid, wekt de onmiskenbare suggestie dat groepen cybercriminelen veel meer aandacht besteden aan de industriële sector.
 
Onvoldoende inzicht
48 procent van de industriële bedrijven geeft aan dat er onvoldoende inzicht is in de specifieke dreigingen voor hun bedrijf. 87 procent van de industriële spelers – geconfronteerd met onvoldoende zichtbaarheid van het netwerk – antwoordt bevestigend op de vraag of een van de IT/OT-beveiligingsincidenten (Information Technology/Operational Technology) van het afgelopen jaar complex was. Dit is een sterke aanwijzing voor de steeds complexere aard van beveiligingsincidenten die zowel IT- als OT-infrastructuren beïnvloeden, en het mag geen verrassing heten dat industriële organisaties gemiddeld een paar dagen (34 procent) tot enkele weken (twintig procent) kwijt zijn aan het detecteren van zo’n incident. Deze bevindingen geven aan dat de toepassing van speciale beveiligingsoplossingen die een groot aantal dreigingen aankunnen – van commodity-malware tot aanvallen die profiteren van zwakke plekken in industriële automatiseringssysteemcomponenten – van essentieel belang is geworden voor bedrijven met kritieke infrastructuren.
 
Hoogwaardige bescherming nodig
Industriële organisaties zijn zich ervan bewust dat ze hoogwaardige bescherming tegen cyberdreigingen nodig hebben. 62 procent van de werknemers is ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om geavanceerdere IT-beveiligingssoftware te gebruiken. Software alleen is echter niet voldoende: bijna de helft (49 procent) van de respondenten in het industriële bedrijf rekent het collega’s aan dat ze het IT-beveiligingsbeleid niet optimaal in acht nemen, wat zes procent meer is dan bij respondenten in andere sectoren. Het is absoluut noodzakelijk om het personeel van industriële organisaties trainingen aan te bieden ter verhoging van de bewustwording op het gebied van cybersecurity, aangezien elke medewerker, van de administratie tot de fabrieksvloer, een sleutelrol vervult in de veiligheid van een onderneming en de continuïteit van de bedrijfsvoering.
 
Kennis van dreigingen
"Cyberaanvallen op industriële besturingssystemen zijn de onbetwistbare nummer één geworden," zegt Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux. "Het goede nieuws is dat de meeste spelers op de industriële markt weten welke dreigingen er op de voorgrond treden en in de nabije toekomst relevant zullen zijn. Daarom is het van groot belang om een complexe beveiligingsoplossing te implementeren die specifiek is ontworpen om geautomatiseerde industriële omgevingen te beschermen, die zeer flexibel is en die is geconfigureerd in overeenstemming met de technologische processen binnen iedere organisatie."
 


Bron: Brisk Magazine
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Drie zorgwekkende cybercrimeontwikkelingen
 Security 2018: automatisering, de boardroom en GDPR
 Acht cybersecurity voorspellingen voor 2018
 2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10