zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dekkingsgraad pensioenfondsen in mei onveranderd

6 juni 2017 - De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei stabiel gebleven op 105 procent. De beleidsdekkingsgraad steeg een  procentpunt, van 100 procent naar 101 procent.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.



Korte rentes gedaald, lange rentes gestegen
De verplichtingen van pensioenfondsen daalden licht. De swaprente op de korte looptijden daalde afgelopen maand met één a twee basispunten. Op looptijden van meer dan elf jaar steeg de rente echter met enkele basispunten, waardoor de verplichtingen van fondsen per saldo licht afnamen.

Vermogen blijft stabiel
Ook het vermogen van pensioenfondsen daalde in mei zeer beperkt. Dankzij ontwikkelingen in de rente, kredietwaardigheid en credit spread steeg de vastrentende waardenportefeuille per saldo een procent in waarde. Aandelen in ontwikkelde markten noteerden een licht verlies van een procent. De opkomende markten bleven stabiel. Onroerend goed en commodities daalden in waarde.

Voorzichtigheid nog altijd geboden
Met een gemiddelde dekkingsgraad van 105 procent lijken de fondsen uit de gevarenzone voor kortingen. Maar een gemiddelde dekkingsgraad van 105 procent betekent ook dat een aantal fondsen onder die grens zit. Uit een inventarisatie van 181 herstelplannen concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) dat in een ongunstig scenario 56 fondsen moeten korten in 2020 en 2021. Deze fondsen hebben al sinds 2015 een dekkingsgraad onder het vereiste niveau. De meeste fondsen hanteren de toegestane maximale rendementen in de herstelplannen. Het is de vraag of deze rendementen ook daadwerkelijk behaald worden.

Kabinetsformatie
"Het blijft spannend hoe zowel de aandelenmarkten als de rentemarkten zich de rest van het jaar ontwikkelen," zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer van Aon Hewitt. "Pensioenhervorming is één van de onderwerpen op de onderhandelingstafel voor de kabinetsformatie. Zolang de vorming van een nieuw kabinet op zich laat wachten, is er ook geen duidelijkheid over nieuwe pensioenhervormingen. Dat betekent dat fondsen niet anders kunnen, dan doorgaan op de ingeslagen weg." In ieder geval is indexatie nog niet in zicht. Dat maakt discussie over een nieuwe stelsel alleen maar urgenter, stelt Driessen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 VCP-pensioenplan: meer mogelijkheden tot maatwerk
 Dekkingsgraad pensioenfondsen verbeterd in april
 Forse stijging pensioenuitkering beschikbare premieregeling
 Pensioenkwesties onderwerp van politiek debat
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10