zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tweedehands software aantrekkelijk alternatief voor de cloud

22 maart 2017 - De softwaremarkt is aan het transformeren. Lange tijd kozen bedrijven uit onwetendheid of angst ervoor constant de nieuwste versies van software aan te schaffen.

Er bestond een soort consensus dat bedrijven over deze versies moesten beschikken om stabiliteit van het businessmodel te waarborgen. Sinds de opkomst van de cloud is hier verandering in gekomen en zijn steeds meer bedrijven software en licenties gaan huren. Er is echter nog een mogelijkheid: het kopen of verkopen van gebruikte software en licenties. Hiermee kunnen bedrijven hun financiële positie sterk verbeteren, waardoor het in sommige gevallen aantrekkelijker is dan een cloudoplossing.



Tweedehands software
Nog ver voor de opkomst van de cloudoplossing, in de jaren 90, bestond er al een kleine markt voor tweedehandssoftware en licenties. Er bestond echter onduidelijkheid over de legaliteit van de handel. Toen in 2012 een knoop werd doorgehakt en de handel legaal werd, is een sterke groei van de tweedehandssoftwaremarkt zichtbaar. Zo is de handel in onder meer Duitsland en Zwitserland al behoorlijk gangbaar en ook in Nederland begint het van de grond te komen. Door de handel in tweedhandssoftware en licenties kunnen ondernemingen enerzijds op kosten besparen in de aankoop en aan de andere kant winst genereren door software en licenties die zij zelf niet meer gebruiken te verkopen. Zo wist het bedrijf Imtech met de verkoop van gebruikte software ruim een miljoen euro te verdienen. Verder is de gebruikte software compatibel met andere programma’s en is installatie en het gebruik van de programma’s gemakkelijk te realiseren. Kostbare en tijdrovende trainingen zijn niet meer nodig.  

Gebruikte software vs. cloudoplossing
Met de opkomst van de cloudoplossing, leek succes voor de tweedehandssoftware niet voor de hand liggend. Echter, het tegendeel is gebleken. Er zijn genoeg bedrijven die om veiligheidsredenen niet voor de cloud kiezen. Het gebruik van tweedehandssoftware biedt deze organisaties de veiligheid die ze zoeken. Voor het gebruik van de oudere programma’s zijn minder persoonlijke gegevens nodig en worden minder vaak gevoelige data via het netwerk verzonden. Met de opkomende cybercriminaliteit biedt dit voor veel bedrijven een groot voordeel.
Het vermoeden bestaat dat het aandeel van cloudoplossingen dan ook aanzienlijk kleiner is dan providers beweren. "De cloud-euforie is wellicht meer te wijten aan de winstpotentie die providers communiceren in plaats van het marktsucces. Een cloudoplossing is immers op de lange termijn veel duurder dan de aankoop van software," zegt Jarno Claassen, General Manager bij ReLicense Benelux. Naar schatting zijn er 70.000 bedrijven in Europa die aanzienlijke kostenbesparingen kunnen realiseren met de handel van gebruikte software en licenties.

Ontwikkelingen op de markt
Logischerwijs leverde de opkomst van de handel in tweedhands software veel conflicten op. Wegens het grote economisch belang hebben leveranciers van nieuwe software zich langdurig verzet tegen deze handel. Na jaren van gerechtelijke procedures, heeft het Europese hof op 3 juli 2012 geoordeeld dat de verkoop van gebruikte software, mits het voldoet aan verschillende voorwaarden, is toegestaan. Zo moet het bedrijf dat de tweedehands software aanschaft ervan verzekerd zijn dat de verkopende partij de licenties de-installeert.

Het is een gevoelige handel, waardoor sommige bedrijven nog terughoudend zijn. "Het is van belang dat we kopers maximale veiligheid en transparantie bieden tijdens de aan- en verkoop," zegt Claassen. Op deze manier wordt de markt verder gestimuleerd. Claassen verwacht dat de markt in Europa snel zal groeien en het bedrijven de komende jaren veel gaat opleveren.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Eerste hulp bij een software-audit
  ‘Te veel Excel-sheets in omloop bij bedrijven’
 Schoon in vier stappen uw vervuilde database op
 R&D-uitgaven naar software én dienstverlening
 
 
reacties
 
sarah  |   | 
28-03-2017
 | 
15:04 uur
Als software minder betrouwbare gegevens nodig heeft, waarom overwegen bedrijven nog de cloud te gebruiken?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10