zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Amerikaanse politiek heeft bijzonder effect

1 maart 2017 - De verkiezing van Donald Trump heeft op de beurs een bijzonder effect gehad. Sindsdien zijn de aandelenmarkten met meer dan tien procent gestegen en de tienjaarsrente op Amerikaanse staatsleningen is met meer dan 50 basispunten opgelopen (per 10 februari).

De verwachting is dat de beloften van de nieuwe president gunstig zullen zijn voor de Amerikaanse groei. Het beleid van Trump kan een aanzienlijke impact hebben op de economische cyclus, met uiteenlopende effecten op subsectoren. Sebastiaan Reinders, Lead Portfolio Manager US High Yield, bij NN Investment Partners licht dit hieronder toe.


 
Extreem lage volatiliteit
Reinders:  De volatiliteit is extreem laag en dat is volgens ons geen goede weergave van de vele risico's die er nog steeds zijn. Er is veel twijfel rond de implementatie van nieuwe wetgeving en het beleid blijft onduidelijk. Gezien deze onzekerheid is een actieve beleggingsstrategie bij een vermogensbeheerder die in staat is om macro-economische inzichten te combineren met een sterke nadruk op bottom-up obligatieresearch onmisbaar.
De rentes zijn gestegen in reactie op het groeibevorderende beleid en de noodzaak om de inflatie te beteugelen. De impact van hogere rentes is echter niet alleen maar positief. Hogere debetrentes zijn nadelig voor bedrijven die grote schulden hebben. Het stuwt de rentelasten op en zal, uiteindelijk, tot wanbetalingen leiden.
Trump heeft daarnaast prioriteit gegeven aan lagere belastingen voor bedrijven en particulieren. Dit fiscale beleid zal naar verwachting gunstig zijn voor financiële instellingen. Simpel gezegd betekent meer geld voor kredietnemers meer geld om bestaande leningen af te lossen en/of aanvullende leningen aan te gaan. De belastingverlaging moet uiteraard worden gecompenseerd met andere begrotingswijzigingen. Dit kan bijvoorbeeld de afschaffing van de renteaftrek voor bedrijven zijn. Net als het effect van de genoemde hogere debetrentes zou dit onevenredig nadelig zijn voor de bedrijven met hoge schulden, wat vervolgens een negatief effect kan hebben op de kwaliteit van de activa van banken. Lagere belastingen zouden dus positief zijn, maar de financiering ervan kan vergaande negatieve gevolgen hebben voor bedrijven en financiële instellingen."
 
Consolidatie
Reinders: " In zijn eerste week in het Witte Huis stelde president Trump de Republikein Ajit Pai aan als voorzitter van de FCC, de Amerikaanse telecomwaakhond. Pai staat naar verwachting positiever tegenover consolidatie in de sector dan zijn voorganger Tom Wheeler. Verschillende telecombedrijven hebben al mogelijke combinaties verkend, maar werden eerder afgeschrikt doordat ze wellicht geen goedkeuring zouden krijgen. Nu wordt er sterk gespeculeerd op telecomfusies of partnerschappen tussen kabel- en telecombedrijven. Dit zorgt voor beleggingskansen. Meer consolidatie kan negatieve gevolgen hebben voor leveranciers van de bedrijven die samengaan, zoals eigenaren van masten. Daarnaast vrezen bedrijven, met name in de technologiesector, dat het recente inreisverbod van Trump en zijn uitspraken over het behoud van Amerikaanse banen wijzen op een verandering in het visumbeleid. Technologiebedrijven, waaronder IT-consultancybedrijven, zijn vaak afhankelijk van buitenlands talent. Een groot deel van dat talent maakt gebruik van H-1B visa, die al redelijk schaars zijn."
 
Gezondheidszorg
Reinders: "Ook de gezondheidszorg blijft vanuit beleidsoogpunt een belangrijk aandachtspunt. De Republikeinen hebben naast het presidentschap ook de Senaat en het Huis van Afgevaardigden in handen en daarmee staat het terugdraaien van delen van de zorgwet van Obama hoog op de agenda. Voor een geheel nieuwe wet hebben de Republikeinen een meerderheid van 60 stemmen (dus de hulp van een aantal democraten) in de Senaat nodig, maar via een decreet en een budgettaire truc ('reconciliation') kunnen ze de belangrijkste delen van de bestaande wet herzien. Hoewel de Republikeinen altijd prat zijn gegaan op herroepen en vervangen, blijft de belangrijkste vraag hoe en wanneer zij (delen van) de zorgwet gaan vervangen. Dit zorgt voor onzekerheid bij beleggers en creëert beleggingsmogelijkheden voor bottom-up gedreven obligatiemanagers."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Arbeidsongeschikten melden vaakst slaapproblemen
 Helft Nederland overgestapt naar slimme meter
 Bedrijven lopen talent mis door taalgebruik in vacatures
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Trump-rally op financiële markten
 Trump-effect leidt tot meer investeringen in Nederland
 'Winst Trump luidt periode van onzekerheid in'
 Donald Trump kan lening niet afbetalen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De éénjarige opleiding tot Qualified Bedrijfskundige
Leer bedrijfskundige kennis integraal toe passen in complexe en continu veranderende situaties. Een unieke opleiding waar aandacht is voor kennis, vaardigheden én jouw persoonlijke ontwikkeling! Start 29 oktober, download nu de brochure!
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Stuur je medewerkers veilig en voordelig de weg op
Belang van een goede werkgeversverklaring
Waar voldoet een goede website voor jouw bedrijf aan?
De juiste planning voor een feilloze bedrijfsverhuizing
reacties
Hoe kunt u slaaptekort van uw medewerkers oplossen? (1) 
De klant is koning, maar is uw medewerker dat ook?  (1) 
Ultieme teambuilding: met het team op vakantie (1) 
HR-beslisser: starters met traineeship mogen meer verdienen dan starters zonder (1) 
De hoge werkdruk grootste probleem in organisaties (1) 
Luieroorlog lijkt voorbij (1) 
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
top10
Zeven tips voor sneller burn-out herstel (video)
Ruim 220. 000 mensen werken niet vanwege zorgtaken
Hoe weet u of iemand over de juiste mindset beschikt?
Het recept voor de ideale vacature
Bijna net zoveel vacatures als werklozen
Economisch beeld fractie minder gunstig
Duitse graadmeter: wereldwijde recessie zet door
Keuze tips voor de smartphone van de zaak
Digitale-competentiekloof schaadt internationale bedrijven
Verschil levensverwachting hoog- en laagopgeleid groeit
meer top 10