zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederland duurste dieselland van Europa

9 februari 2017 - Nederlandse dieselrijders betalen het meeste voor hun auto. Met gemiddelde maandlasten van bijna € 700 is het rijden van een dieselauto in Nederland bijna twee keer zo duur als in Hongarije (369 euro), maar ook flink duurder dan in het Verenigd Koninkrijk (435 euro).

Vooral de autobelastingen zijn in Nederland het hoogst. Voor benzineauto’s zit Nederland in de top zes van duurste landen. Dit blijkt uit de LeasePlan Car Cost Index 2016, een recente studie naar de totale autokosten van benzine- en dieselauto’s in 24 Europese landen.


 
Hoge autobelastingen
De hoge kosten in Nederland zijn vooral het gevolg van relatief hoge autobelastingen (inclusief BTW). Zo heft ons land van alle 24 Europese landen de hoogste belasting op diesel (31 procent van de totale autokosten) en ook bij benzinemodellen zijn we het één na duurste belastingland, na Noorwegen. Daar staat tegenover dat u aan de pomp minder betaalt in Nederland. Het maandelijkse brandstoftarief voor dieselauto’s ( 61) behoort hier bij de zes goedkoopste landen, boven Duitsland en Hongarije. Het brandstoftarief voor benzine is met  107 euro per maand iets bovengemiddeld.
 
Afschrijvingskosten
Opvallend is dat de Nederlandse automobilist naast de hoogste belastingen ook tot de top vier landen behoort met de hoogste afschrijvingskosten. Dit is vooral te verklaren door de hogere aanschafkosten voor een auto in Nederland.
Erik Henstra, Managing Director van LeasePlan Nederland: "De LeasePlan Car Cost Index laat zien dat Nederland samen met Noorwegen koploper is als het gaat om autokosten, en vooral autobelastingen. Dat kan volgens ons beter. Een automobilist wordt nu niet gestimuleerd om minder kilometers te maken, want op 87 procent van de kosten heeft een automobilist nu zelf geen invloed, zo blijkt uit het onderzoek. LeasePlan pleit al langer voor een andere manier van belasten, waarbij het zwaartepunt verschuift van bezit naar gebruik. Op dit moment belasten zes van de zeven autobelastingen het bezit van de auto, alleen brandstofaccijnzen belasten het gebruik. Belasten op gebruik zorgt pas voor minder kilometers, minder files en een beter milieu."

Automobilisten hebben weinig invloed op autokosten
De Car Cost Index laat zien dat er flinke verschillen bestaan tussen de autokosten in Europese landen. De studie onderzocht de bezit- en gebruikskosten van auto’s uit de compacte klasse en de compacte middenklasse (B- en C-segment), zoals de Renault Clio, de Opel Corsa, de Volkswagen Golf en de Ford Focus. De studie geeft inzicht in de totale kosten die bij het bezit en gebruik van een auto komen kijken. En dat zijn vaak meer kosten dan consumenten denken. Henstra: "Met de uitkomsten van dit grootschalige onderzoek willen we laten zien dat je altijd moet kijken naar de totale kosten om een auto te rijden. Inzicht hierin zorgt ervoor dat consumenten beter geïnformeerde beslissingen nemen. Onze ervaring is dat bijvoorbeeld de afschrijving en de onderhoudskosten vaak in de optelsom worden vergeten. Wij adviseren automobilisten om met dat in het achterhoofd een goede afweging te maken tussen nieuw of tweedehands kopen, zakelijk leasen, privé leasen of autodelen."

Kosten voor bezit 
Vooral in Oost-Europese landen, zoals Hongarije, Tsjechië en Roemenië zijn de maandelijkse kosten voor het bezit van een auto significant lager en soms wel de helft van de kosten in Noord-Europese landen. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de lagere aanschafprijs in deze landen, die een positief effect heeft op de afschrijvingskosten.
 
Overige autokosten
Naast belasting, afschrijving en brandstofkosten, onderzocht LeasePlan de kosten voor reparatie, onderhoud en verzekering. Voor reparatie en onderhoud zijn de automobilisten het duurste uit in Zweden, met  85 euro per maand. Een groot contrast met Turkije, waar het onderhoud gemiddeld 28 euro per maand kost. Dit komt vooral door de arbeidskosten die in Zweden tot drie keer hoger liggen dan in Turkije. In Nederland geeft de automobilist samen met België en Ierland relatief gezien het minste uit aan reparatie en onderhoud (zes procent van de totale kosten).
 In Zwitserland zijn de verzekeringskosten het hoogst van Europa, met gemiddeld 117 euro per maand. Automobilisten in Tsjechië, maar verrassend genoeg ook in Zweden (voor dieselauto’s), zijn daarentegen veel goedkoper uit met een verzekering van minder dan  40 euro per maand. Dit is een gevolg van het Zweedse regeringsbeleid dat voorrang geeft aan veiligheid boven snelheid, met minder ongelukken tot gevolg.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 ´Onbelaste kilometervergoeding moet omhoog´
 Vrouwen slimmer dan mannen… in het besparen van autokosten
 Miljoenste pechmelding onderstreept hoge autokosten
 Nederlandse automobilist onderschat autokosten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10