zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Expat houdt recht op sociale zekerheid

9 februari 2004 - Werknemers die tijdelijk worden overgeplaatst naar het buitenland, moeten te allen tijde hun recht op de Nederlandse sociale zekerheid behouden. Dat stelt Europees commissaris Diamantopoulou (sociale zaken) in een protestbrief aan de Nederlandse regering.

Als deze de wet niet aanpast, zal Diamantopoulou de kwestie aanhangig maken bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.



Hoge Raad
De Griekse eurocommissaris reageert daarmee op een uitspraak van de Hoge Raad der Nederlanden, het hoogste rechtscollege. Die bepaalde dat een Nederlander die van mei 1995 tot en met 1996 tijdelijk in Duitsland ging werken, geen recht meer had op de nationale sociale zekerheid. De man stapte met zijn klacht naar de Europese Commissie, die vindt dat de Hoge Raad EU-wetgeving verkeerd heeft geïnterpreteerd. Nederland moet nu de wet aanpassen, zo stelde de woordvoerster van Diamantopoulou maandag.

Eén jaar
Bedrijven mogen op grond van EU-regels werknemers maximaal één jaar stationeren in een andere EU-lidstaat, zonder dat dit de rechten op sociale zekerheid of de pensioenopbouw in de lidstaat van herkomst aantast. Voor specifieke gevallen is die termijn te verlengen met nog een jaar. Voor bepaalde begroepsgroepen, zoals bijvoorbeeld journalisten, gelden zelfs uitzonderingen voor vijf jaar.

Wijzigen
Volgens commissie-experts wil Nederland de regelgeving ook best aanpassen. De uitspraak van de Hoge Raad bemoeilijkte dat echter. Nu de commissie Nederland oproept de wet te wijzigen, heeft de regering een stok achter de deur om de uitspraak van de Hoge Raad eenvoudiger te passeren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10