zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managers juichen prestatiebeloning toe

8 februari 2004 - Leidinggevenden zijn zeer te spreken over prestatiebeloning. Het helpt bij het stellen van doelen en stimuleert medewerkers om elkaar aan te spreken op resultaten.

Dat blijkt uit een onderzoek van Atos KPMG Consulting in samenwerking met de Universiteit Nyenrode en de Universiteit van Tilburg onder ruim honderd hogere leidinggevenden in de profit en non-profit sector.



Juiste zaken
Volgens meer dan de helft van de leidinggevenden zorgt prestatiebeloning er voor dat medewerkers zich meer richten op de juiste zaken in hun werk. Ook leidt het tot meer gemotiveerde medewerkers. Slechts een minderheid ziet nadelen of gevaren aan het invoeren van prestatiebeloning. Van de ondervraagde managers wordt 70 procent zelf beloond aan de hand van zijn prestaties, en daarvan de helft heeft prestatiebeloning ingevoerd bij zijn medewerkers.

Formele cultuur
Organisaties waar prestatiebeloning succesvol is, blijken een aantal gemeenschappelijke kenmerken te vertonen. Zo is er een uitgesproken managementstijl aanwezig, waarbij vooral van belang is dat de cultuur formeel is (afspraak is afspraak) en dat op alle niveaus in de organisatie helderheid over visie en doelen bestaat. Daarnaast blijkt dat managers er in de organisaties waar prestatiebeloning positief uitpakt, een duidelijke inspirerende stijl van leidinggeven op nahouden.

Moeilijk meetbaar
Voor het veelgehoorde knelpunt dat prestaties moeilijk meetbaar zijn, heeft het onderzoek helaas geen bewijs gevonden. Een op de tien managers gaf inderdaad toe dat het beoordelen van de prestaties lastig is.


Bron: Kluwer Management
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10