zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Teams presteren slechter met prestatiebeloning

3 februari 2004 - Werkgevers die de prestaties van hun teams willen stimuleren door middel van prestatiebeloning, bereiken het tegenovergestelde. Dat concludeert promovendus Harm van Vijfeijken die donderdag op een proefschrift over prestatiebeloning hoopt te promoveren aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Volgens Van Vijfeijken zijn alle vormen van prestatiebeloning die competitie tussen de leden van een team veroorzaken gedoemd te mislukken.



Averechts
Volgens de onderzoeker werkt het vergelijken van indivduele prestaties averechts. In dat geval gaan werknemers hun teamgenoten toch als concurrenten zien, waardoor de samenwerking niet goed meer verloopt.

Misfit
Een andere veel gemaakte fout bij prestatiebeloning is een 'misfit' tussen prestatiedoelen en de beloning daarvan. Als die niet met elkaar overeen komen leidt dat tot onrust en klachten. De promovendus adviseert bedrijven om eerst de omvang en de doelstellingen van de teams vast te stellen. Pas daarna kan bepaald worden hoe de prestatiebeloning ingericht moet worden. Iedereen weet dan vooraf waar hij of zij aan toe is.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Wytse van der Woning  |   | 
3-12-2007
 | 
00:48 uur
Een veel gemaakte fout bij prestatiebeloning is het feit dat men individueel beloont. Disfunctionele interne competitie is hierbij een onontkombaar gevolg. Wil je dit echter voorkomen dan zal, naast een individuele beloning, een collectieve beloning moeten worden toegepast. Wanneer de teamprestatie bijvoorbeeld 120% van de aanvankelijke budgettering bedraagt dienen de individuele beloningen met de factor 1,2 te worden vermenigvuldigd. Het werken met deze zogenaamde 'correctiefactor' stimuleert het groepsproces, creëert uniformiteid en belangengemeenschap.

Voor wat betreft de misfit tussen tussen doelen en beloning: laat de betrokken managers participeren bij het opstellen van de targets. Ga de onderhandeling aan en laat managers hierdoor 'achter' het overeengekomen target staan. Hierdoor zijn zij bereid deze na te komen en zullen ze achteraf zelden kritiek leveren, ze hebben immers zelf het target opgesteld en beakkordeerd.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10