zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Garantie op laptops is 'beroerd'

4 januari 2017 - De aanschaf van een laptop is voor veel consumenten een behoorlijke uitgave. Voor een beetje laptop met veel opslagruimte en werkgeheugen betaalt u al snel 500 euro. Certimark heeft de garantievoorwaarden van alle belangrijke spelers op de markt onderzocht.

De garantie blijkt in de meeste gevallen ver onder de maat. De garantie op bijvoorbeeld een dure Apple Macbook (vaak ruim boven de duizend euro) scoort slecht een één ster garantiekeurmerk.


 
Verwachting: twee jaar garantie
Uit onderzoek onder consumenten blijkt dat zij minimaal twee jaar garantie verwachten. Maar volgens de gebruiksduurverwachting UNETO- VNI of de levensduurlijst van de Consumentenbond blijkt dat er veel meer verwacht mag worden van de levensduur van een laptop. Een langere garantietermijn op laptops ligt in lijn der verwachting. In de praktijk wordt vaak twee jaar garantie gegeven, bij Apple slechts één jaar. In het geval van een defect verwacht de consument dat het euvel binnen zeven dagen wordt opgelost. Lukt dat niet dan verwacht men een leenproduct.
 
Afwijzing garantieclaims
De drie sterren garantiekeurmerken zijn uitsluitend uitgedeeld aan merken die geen garantiebepalingen hebben opgenomen die sterk tegen de wet ingaan. Desalniettemin is er uiteraard veel ruimte voor verbetering. Een bijkomende vraag is of een juridisch dichtgetimmerd garantievoorwaardendocument hetgeen is dat klantgerichtheid in de weg staat.
Bijna de helft van de merken scoort een matig of slecht garantiekeurmerk. Deze merken zoeken de rand als het gaat om het consumentenrecht. Er zijn zelfs garantieverleners die zich middels hun papieren of digitaal verkrijgbare garantievoorwaarden niet volledig aan de wetgeving houden. Iets dat hen in staat stelt om zelfs rechtvaardige garantieclaims af te wijzen. Uitsluitingen zoals ‘garantie is niet overdraagbaar op een volgende eigenaar, geen garantie op schade, indien de klant niet voldoet aan zijn/haar financiële verplichtingen’ zijn hier voorbeelden van.  
 
XMG de beste, Apple slechts een ster, Dell buiten top tien
Geen van de merken haalt een vijfsterren keurmerk. XMG is met vier sterren de beste gevolgd door Acer, zij scoren drie-sterren maar zitten dicht tegen het vier-sterren niveau aan.  Zij worden gevolgd door Packard Bell en HP. Echter vanaf plaats zeven staat een twee-sterren keurmerk voor Lenovo gevolgd door merken als Apple en Toshiba met slechts één ster. Het merk Dell valt zelfs nog buiten de top tien.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wie is verantwoordelijk voor de beveiliging van apps?
 Consumer devices vallen in de bedrijfsomgeving dubbel zo vaak uit als zakelijke devices
 Nederland op vakantie: werk gaat mee
 Geen groei meer in bezit (mobiele) devices
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10