zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bijna niemand deelt spullen via deelplatform

16 november 2016 - Huren, lenen en delen; Nederlanders dragen graag hun steentje bij aan de deeleconomie. 78 procent staat open voor het online delen van spullen. Toch is maar vier procent daadwerkelijk actief op deze deelplatforms.

Van boormachine tot partytent en van thuismaaltijd tot vakantieadres. Online platforms maken het mogelijk snel contact te leggen met anderen en zo van alles met elkaar te delen. De meest populaire sites zijn Peerby, Thuisafgehaald en SnappCar. Dat blijkt uit onderzoek van de UvA en ShareNL. Zij deden onderzoek naar de houding van Nederlanders ten opzichte van het online delen van spullen en de kennis naar het bestaan hiervan.


 
Onbekendheid en vertrouwen spelen grote rol
Delen met vrienden en familie is heel gebruikelijk in Nederland. Maar liefst 88 procent van de Nederlanders doet dit regelmatig. Het online uitlenen van spullen aan onbekenden blijft echter achter. Slechts vier procent doet dit op speciale online platforms. Dit komt omdat veel mensen niet weten van het bestaan hiervan (46 procent). Ook speelt vertrouwen een grote rol. Aan een bekende leent u eerder spullen uit omdat ‘je weet dat het goed zit’.
 
Drempelverlaging
Centraal Beheer verwacht dat delen steeds meer gemeengoed gaat worden. Maar liefst 78 procent van de Nederlanders staat open voor het online (uit)lenen van spullen. "Als verzekeraar zien wij dat het ‘nieuwe delen’ kansen biedt, maar ook nieuwe onzekerheden met zich mee brengt. En nieuwe behoeften," vertelt Robin Clements, directeur van Centraal Beheer. 
 
Noord-Brabander minst gedreven door financiën bij uitlenen
De achterliggende motivatie om spullen te delen blijkt verschillend. Zo komt naar voren dat Noord-Brabanders het minst gedreven worden door financiële overwegingen en het uitlenen van spullen veelal zien als ‘iets goeds doen voor een ander’. Noord-Hollanders daarentegen vinden een financiële vergoeding belangrijker (47 procent Noord-Brabant versus 63 procent Noord-Holland). Verder hebben de provincies Noord-Holland en Utrecht de meeste interesse in het delen van spullen op online platforms (beide 81 procent), gevolgd door Noord-Brabant (79 procent) en Zuid-Holland (78 procent).
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Carpoolen veiliger dan alleen rijden
 Welke kansen biedt de deeleconomie?
 Nederlandse deeleconomie stroef op gang
 Helft Nederlanders bereid data te delen met verzekeraar
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10