zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

ESG-factoren leiden tot hogere performance in opkomende markten

2 november 2016 - Beleggen in opkomende aandelen met hoge ESG-scores (Milieu, Maatschappij en Governance) leidt tot een betere voor landen- en sectorfactoren gecorrigeerde performance. Dit blijkt uit een analyse van NN Investment Partners.

Uit de analyse blijkt dat bedrijven met een hoge ESG-score ook een hogere Sharpe-ratio hebben.


Het rapport, getiteld The Materiality of ESG factors for emerging markets equity investment decisions: academic evidence en uitgevoerd in samenwerking met het kenniscentrum European Centre for Corporate Engagement (ECCE), is het resultaat van het eerste uitgebreide onderzoek naar de performance van portefeuilles met opkomende aandelen met behulp van ESG-criteria.
Hieruit bleek dat de voordelen van beleggen in bedrijven met een hogere ESG-score sterker zijn in opkomende dan in ontwikkelde markten, terwijl de eigendomsstructuren van bedrijven de meest bepalende factor voor de corporate governance vormen.

Positief verband 
Jeroen Bos, Hoofd Equity Specialties bij NN Investment Partners: "Dit nieuwe rapport bevestigt een aantal belangrijke bevindingen uit ons eerdere rapport over ESG-factoren in aandelen van ontwikkelde markten. Wij hebben een duidelijk, positief verband gevonden tussen incrementele wijzigingen - ofwel momentum - in de ESG-scores van een bedrijf en de beleggingsperformance in zowel ontwikkelde als opkomende markten. Ook uitsluiting van bedrijven met een controversieel ESG-gedrag leidde tot een hogere Sharpe-ratio, vergelijkbaar met de bevindingen in ontwikkelde markten. Voor beleggers betekent dit dat ze bij het samenstellen van een portefeuille met opkomende aandelen rekening moeten houden met zowel de hoogte van als de veranderingen in de ESG-scores, want beide factoren dragen bij aan risicogecorrigeerde outperformance."
 
Aangepaste portefeuilles
Het rapport stelt dat portefeuilles moeten worden aangepast om rekening te houden met het feit dat landen en sectoren een breed scala van ESG-scores hebben. Dit komt door verschillen in cultuur, regelgeving, eigendomsstructuur en handelspraktijken. De analyse laat zien dat een niet-gecorrigeerde portefeuille van aandelen met hoge ESG-scores onvermijdelijk een grote overweging heeft in bepaalde landen of sectoren. Hierdoor vertekent de performance.
Nathan Griffiths, Senior Portefeuillemanager in de Emerging Markets Equity Boetiek van NN Investment Partners:  "Het is belangrijk om te begrijpen hoe de performance van opkomende aandelen wordt beïnvloed door deze ESG-factoren, want er is bij ESG-beleggers een groeiende behoefte aan een bredere keuze aan beleggingen. Bovendien kunnen de ESG-problemen die in opkomende markten spelen heel anders zijn dan die in ontwikkelde markten. In het algemeen geldt echter: als een bedrijf echt probeert om zijn ESG-beleid te verbeteren, dan kan het gemiddeld genomen een betere relatieve koersontwikkeling verwachten."

Duurzame praktijken 
Er wordt vaak gedacht dat bedrijven in opkomende markten weinig of geen aandacht besteden aan de duurzame praktijken die voor bedrijven in ontwikkelde markten steeds meer als een noodzakelijke voorwaarde worden gezien. Vermogensbeheerders hebben daar een rol in. Zij moeten bedrijven in opkomende markten aanspreken op ESG-factoren, die een steeds belangrijkere rol zullen spelen bij beleggingsbeslissingen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Mind your data
 2018: het jaar van de verliezer
 Het aanwerven van het juiste talent en het belang van kandidaatervaring
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beleggers zien in Azië de meest positieve EMD-waarderingen
 Meerderheid beleggers denkt dat herstel opkomende markten duurzaam is
 Vraag naar opkomende obligaties stijgt dankzij diversificatie en waardering
 Kapitaalstroom opkomende markten blijft verbeteren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederland zakt uit top drie Digitaliserings Index  (1) 
Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed (1) 
De top tien startups waar talent wil werken (1) 
Hoe word ik meer zichtbaar en gewaardeerd? (1) 
Marketeers besteden video steeds meer uit (6) 
De Tesla-taxi's van Schiphol gaan in de verkoop (4) 
UPS bestelt 125 Tesla-trucks (1) 
top10
Vijf zegeningen van een burn-out
Extreme beloning toppers in bedrijfsleven blijkt wederom mythe
Nederlander met modaal inkomen ziet nettosalaris met bijna 50 euro stijgen
Kennis cybersecurity-terminologie Nederlandse beslissers onvoldoende
Sterke ontwikkeling cloud- en hostinggebruik in Nederland
Vijf tips om tijd te besparen met vliegen
Wie van het Europese talent wil in Eindhoven werken? Bijna niemand
Generatie Z wordt online het gemakkelijkst beďnvloed
Besluitvormingsdilemma’s in het digitale tijdperk
72 procent Nederlanders vindt Prinsjesdag waardevolle traditie
meer top 10