zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

. NET-developers: de meest gezochte ICT-specialisten in 2016

29 september 2016 - Iedereen is tegenwoordig op zoek naar .NET-specialisten, lijkt het wel. Bij talloze bedrijven staat minstens één vacature open voor een .NET-developer. Dit was een  van de dingen naar voren kwamen toen Bonque onderzoek deed voor het recent verschenen whitepaper over de ICT-arbeidsmarkt.

Voor wie goed is met .NET, liggen de banen in 2016 voor het oprapen. Maar waarom zijn het juist .NET’ers die zo gewild zijn? Wat doen ze eigenlijk precies, en hoe vindt u er eentje die geschikt is voor uw bedrijf?Wat is .NET precies?
.NET (uitgesproken als ‘dot net’) is een software-framework, ontwikkeld en in 2002 gepresenteerd door Microsoft. U kunt het zien als een soort blauwdruk: een programmeeromgeving waarin developers snel en soepel applicaties en websites kunnen ontwikkelen. Dit gemak ontstaat doordat verschillende onderdelen al door het framework zijn geconfigureerd en alleen nog maar ‘ingevuld’ hoeven te worden.

Breed inzetbaar
Een groot deel van .NET is vrij recent open source geworden; gebruikers hebben vrij toegang tot de broncode. Het framework kan met verschillende programmeertalen gebruikt worden; de meest voorkomende zijn C# (‘C-sharp’), Visual Basic en F# (‘F-sharp’). Met behulp van het .NET-platform kunt u applicaties en websites bouwen voor veel verschillende apparaten en systemen. Hoewel het ontwikkeld is door Microsoft, is .NET behalve voor Windows ook perfect geschikt voor gebruik met Linux, macOS, Android en iOS.

Wat doet een .NET-developer?
Een .NET-developer maakt applicaties, websites of interfaces, die bedrijven intern gebruiken of gericht zijn op externe gebruikers. Hij of zij doet dit binnen het .NET-framework. Elke bedrijfstak en elk afzonderlijk bedrijf heeft zijn eigen specifieke applicaties nodig. Een .NET-developer maakt en onderhoudt deze applicaties. De laatste jaren werken steeds meer bedrijven ‘in de cloud’; ook hier kan .NET goed voor worden ingezet. Microsoft lanceerde hiervoor enkele jaren geleden zijn eigen clouddienst, Azure.

Wat kan een goede .NET-specialist?  
Zowel de werkzaamheden als het .NET-framework zelf zijn buitengewoon dynamisch. Handige eigenschappen voor een .NET-specialist zijn daarom flexibiliteit en het vermogen om snel nieuwe dingen te leren. Wat moet een .NET’er  verder kunnen? De volgende  dingen mogen niet ontbreken in zijn of haar profiel:
 
  • Diepgaande praktijkkennis van één of meer voor .NET geschikte programmeertalen
  • Ervaring met één of meer .NET-pakketten
  • Het vermogen om zowel zelfstandig als in een team te werken
  • Communicatieve en sociale vaardigheid.
Het laatste punt mag u niet onderschatten; een .NET-developer werkt veel samen met gebruikers en teamleiders van verschillende afdelingen. Goede communicatie zorgt hierbij voor een soepeler ontwikkelproces.

Waar werkt een .NET-developer?
Vooral bedrijven die werken met Microsoft-technologie, gebruiken .NET – en dat zijn er nogal wat. Veel internetbureaus, softwarehuizen en consultancybedrijven hebben het .NET-framework in hun werkwijze opgenomen, maar ook bijvoorbeeld overheidsinstellingen als de Belastingdienst.
De veelzijdige toepasbaarheid, gecombineerd met de stabiliteit, veiligheid, snelheid en ‘lichtheid’ van het framework zorgt ervoor dat veel bedrijven voor diverse doeleinden gebruik van maken van .NET. Op veel plekken zijn .NET-specialisten de spinnen in het technologische web.

Lastig te vinden
Kodision is een voorbeeld van zo’n bedrijf dat Microsoft-technologie gebruikt en daarom veel .NET’ers in dienst heeft. Er zijn .NET-specialisten werkzaam als consultant, software architect, software developer of software engineer. Hanneke Winder, office manager bij Kodision, bevestigt dat het niet altijd eenvoudig is om deze te vinden: "Het vinden van .NET’ers is lastig. We merken dat de vraag de laatste anderhalf jaar groter wordt. Kodision richt zich nu, bij wijze van alternatieve wervingsstrategie, op pas afgestudeerden. Daarnaast nemen we ook stagiairs aan die zouden kunnen doorgroeien in een .NET-functie."

Onmisbaar: werkervaring 
Echte werkervaring is misschien wel het belangrijkste, bij het aannemen van een .NET-specialist. Een goede opleiding mag niet ontbreken op het cv van uw kandidaat, maar met alleen theoretische kennis is het niet eenvoudig om snel thuis te worden in het professioneel programmeren. Daarbij is het wel goed om in de gaten te houden met welke versie van .NET de kandidaat ervaring heeft – het framework bestaat tenslotte al een hele tijd en krijgt regelmatig updates.
Heeft een kandidaat geen professionele werkervaring? Dat hoeft geen probleem te zijn. Ook het werken met .NET voor hobby- of privéprojecten telt.

Meer dan alleen programmeren
Omdat de term ‘.NET-developer’ erg breed gebruikt wordt, kunt u niet zomaar elke programmeur aannemen die deze titel gebruikt. Een goede .NET-developer kan meer dan alleen programmeren in C# of Visual Basic. Kennis van het werken met bibliotheken en frameworks binnen .NET is essentieel.

Weten wat u precies zoekt  
In het oerwoud van termen en begrippen dat bij het .NET-platform hoort, raakt u zo verstrikt. Een vlijmscherp kapmes in de vorm van basiskennis over de specifieke programmeertalen, frameworks en tools die de door u gezochte .NET-developer in zijn of haar koffer moet hebben, zorgt ervoor dat u zich net wat makkelijker een weg baant.
In het volgende beknopte overzicht vindt u de belangrijkste .NET-elementen:
 
Versies van het .NET-framework: .NET 1.0 t/m .NET 4.6
Meest gebruikte programmeertalen: C#, Visual Basic, F#, C++
Web-frameworks: ASP.NET MVC 1 t/m 6, ASP.NET Web Api, ASP.NET Web Forms
Desktop-frameworks: WPF, Windows Forms
Communicatie-frameworks: WCF, ASP.NET Web Api, Web Services
 
Als u in uw vacature duidelijk omschrijft welke specifieke vaardigheden de door u gezochte .NET-developer in elk geval moet hebben, kunt u gerichter en efficiënter zoeken en voorkomt u dat u een potentiële aanwinst laat lopen.

Ervaring, passie en kennis
Vanzelfsprekend bekijkt u het cv van een kandidaat goed – ongeacht voor welke functie deze solliciteert. Bij een .NET-specialist is het belangrijk om extra te letten op de volgende zaken:
 
  • Ervaring met grote projecten, inclusief het werken met grote datavolumes: de kandidaat weet dan hoogstwaarschijnlijk hoe je moet omgaan met de problemen die bij elk ICT-project kunnen optreden
  • Deelname aan conferenties of meetings: dit toont aan dat de kandidaat echt geïnteresseerd is in nieuwe trends en gepassioneerd is over het vak
  • Deelname aan open source-projecten: dit wijst erop dat een kandidaat bovengemiddelde kennis van .NET-technologie heeft.

Certificaten: wel of niet belangrijk?
Een apart onderwerp in de wereld van de .NET-specialist is het behalen van Microsoft-certificaten. Ukunt Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS) en Microsoft Certified Solutions Developer (MCSD) worden. Met zo’n certificaat kan een developer aantonen over uitgebreide kennis te beschikken. Tegelijkertijd valt er iets te zeggen voor de bewering dat specifieke theoretische kennis niet per se in de praktijk tot betere resultaten hoeft te leiden.
Lang niet elke goede .NET-developer is in het bezit van certificaten; uiteindelijk is praktijkervaring de allerbeste maatstaf bij het selecteren van kandidaten.

Kunt u geen .NET-specialist vinden? Geef niet op!
Inmiddels is wel duidelijk wat de waarde van goede .NET-developers is en waarom zoveel bedrijven om ze staan te springen. Alleen al het feit dat talloze bedrijven gebruik maken van Microsoft-technologie zorgt ervoor dat programmeurs die hier perfect in thuis zijn, onmisbaar zijn.
Is er bij uw bedrijf ook dringend behoefte aan .NET-developers? Wees gerust: ze zijn er echt wel. Soms moet u de zoektocht net even een beetje anders benaderen.  Zolang u weet wat en wie  precies zoekt en goed kijkt naar de specifieke kwaliteiten van een kandidaat, komt uiteindelijk de juiste persoon op de juiste plek terecht. 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oost-Europese developers komen naar Nederland voor persoonlijke ontwikkeling
 Hoe cognitieve API’s IT developers de supersterren van de nieuwe economie maken
 Developers getriggerd door projecteigenschappen in vacature
 Developers blijken geen gamers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10