zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mannen meer gehecht aan vaste baan dan vrouwen

9 augustus 2016 - Maar liefst de helft van alle Nederlandse mannen is zo gehecht aan de zekerheden van een vaste baan dat het een obstakel vormt om te gaan ondernemen. Bij de vrouwen is dat slechts veertig procent. Dat blijkt uit onderzoek van Tentoo onder 1.048 respondenten. In totaal koestert één op de drie Nederlanders de ambitie om te ondernemen.

"Er lopen nog veel mensen rond met de ambitie om voor zichzelf te beginnen. Dit betekent dat de groei van het aantal zzp’ers nog niet over het hoogtepunt heen is," geeft Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo aan. "Vrouwen werken over het algemeen vaker parttime, waardoor de man vaker hoofdverdiener is. Mannen voelen daarom misschien minder ruimte om te gaan ondernemen, aangezien ze financiële zekerheid moeten bieden."


 
Regelgeving belemmert ambities
Niet alleen is de zekerheid van een vaste baan een obstakel om de sprong naar ondernemerschap te wagen, ook kijkt één op de vier Nederlanders er tegenop om zonder collega’s te werken. 30 procent van de Nederlanders vreest bovendien de (te ingewikkelde) regelgeving. Den Ronden: "Met het afschaffen van de VAR en het invoeren van de Wet DBA, is er veel veranderd voor zzp’ers. Deze wijzigingen werpen blijkbaar een drempel op om te ondernemen. Dat kan niet de bedoeling geweest zijn, lijkt me."
 
Ondernemerschap wordt steeds belangrijker
Dat zoveel mensen beren op de weg zien tot het ondernemerschap is opvallend. 70 procent van de Nederlanders verwacht namelijk dat ondernemerschap steeds belangrijker wordt en maar liefst tachtig procent verwacht dat ondernemerschap ook in een vaste baan belangrijker wordt. Daarmee lijkt er consensus dat ondernemen belangrijker wordt, zo blijkt ook uit het gegeven dat de helft aangeeft dat Nederlanders meer zouden moeten ondernemen.
De hang naar ondernemerschap lijkt voor een groot deel geboren uit noodzaak. Ongeveer 40 procent verwacht namelijk als zzp’er of flexwerker te moeten gaan werken doordat vaste banen verdwijnen. "Er is dan ook geen gebrek aan besef van de veranderende arbeidsmarkt; we zitten in een transitie van vast naar flex en zzp en die transitie is zichtbaar. Is het daarom niet tijd om in het onderwijs aandacht te besteden aan ondernemerschap, zodat leerlingen en studenten voorbereid zijn op de toekomst die hun wacht?" besluit den Ronden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlanders gaan steeds vaker 'hosselen'
 Interim Manager kiest tijdelijk voor vaste baan, een arbeidsmarktparadox?
 Heeft de vaste baan zijn langste tijd gehad?
 Combinatie van eigen zaak en vaste baan rukt op
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10