zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Record leegstand van kantoren

7 januari 2004 - Het aanbod op de Nederlandse kantorenmarkt is afgelopen jaar tot een record gestegen. Eind 2003 stond er ruim 5 miljoen vierkante meter kantoorruimte te huur.

In het gehele jaar betrokken nieuwe huurders slechts 1,4 miljoen vierkante meter kantoor, 12 procent minder dan in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers die bedrijfsmakelaar DTZ Zadelhoff dinsdag heeft gepresenteerd. Het enige goede nieuws is volgens de makelaar dat er weinig kantoren meer worden bijgebouwd.



2004
De makelaars zullen in 2004 naar verwachting niet meer kantoorruimte verhuren dan afgelopen jaar, toen veel overheidsdiensten verhuisden. In het meest gunstige geval leeft de vraag naar nieuwe kantoorruimte eind volgend jaar wat op, verwacht Zadelhoff. Het bedrijf hoopt op een opleving in de zakelijke dienstverlening en de ICT-sector.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Makelaar  |   | 
11-09-2008
 | 
21:05 uur
En anno 2008 wordt er flink gerenoveerd én bijgebouwd...
Marcel van Vliet  |   | 
15-09-2008
 | 
08:31 uur
Oud nieuws, hierbij een meer aktuele stand van zaken.
Bron: PropertyNL
Datum: 20-11-2007

HOOGWAARDIGE NIEUWBOUW KANTOREN NIET AAN TE SLEPEN

AMSTERDAM - Er dreigt een ernstig tekort aan hoogwaardige nieuwbouwkantoren, zo blijkt uit het onderzoek NIEUW Commercieel Vastgoed 2007. Dit onderzoek, dat jaarlijks door Neprom en PropertyNL wordt uitgevoerd, geeft inzicht in de nieuwbouw van kantoren en winkels in Nederland.

In de kantorenmarkt is dit jaar de productie opnieuw fors toegenomen. Hoewel de opleveringen nog achter blijven als gevolg van de magere jaren in 2002 en 2003, is het aantal in aanbouwzijnde meters aanzienlijk toegenomen. Per 1 januari 2007 was circa 1,4 mln m2 kantoorruimte in aanbouw. Op 1-1-2006 was dit nog 0,9 mln m2.
Het aantal verleende bouwvergunningen is als gevolg van de groeiende economie bijna verdubbeld (van 357.000 m2 op 1-1-2006 naar 687.000 m2 op 1-1-2007). Hierdoor komt het aantal verleende vergunningen weer op het niveau van het midden van de jaren negentig te liggen.
De zeer grote productie van nieuwe kantoren wordt makkelijk door de markt opgenomen. Cijfers van DTZ en Neprom laten zien dat er zeer weinig leegstand is in de nieuwbouw. Dat is ook te verklaren doordat steeds minder op risico wordt gebouwd, waardoor veel gebruikers al bekend zijn voor de start van de bouw, wat het risico op leegstand natuurlijk zeer verkleind. Dit in tegenstelling tot de jaren aan het begin van dit millennium toen bouwen op risico nog gemeengoed was. Dat neemt niet weg dat kwalitatief hoogwaardige nieuwbouw zogenoemd ‘niet is aan te slepen’. Het aantrekken van de markt is ook terug te zien in de daling van het meerjarig aanbod en daling van de leegstand in zowel de bestaande bouw als de nieuwbouw.
De structurele leegstand van oude kantoren blijft toenemen en is problematisch. Het aantal kantoren dat langer dan drie jaar leegstaat omvat onderhand alleen in de vier grote steden al bijna 900.000 m2. Structurele leegstand is het aanbod aan kantoorruimte dat al drie jaar in aanbod is en ook daadwerkelijk leegstaat. Blijkbaar is ondanks het feit dat er aan de vraag naar nieuwbouw bijna niet meer kan worden voldaan, niet de behoefte aan het huren van een verouderd bestaand kantorengebouw. Hiermee lijkt daadwerkelijk een andere situatie te ontstaan dan in de jaren negentig het geval was. Toen verdween de structurele leegstand door een sterke economische groei als sneeuw voor de zon. Het feit dat ondanks onze groeiende economie de structurele leegstand wederom fors is opgelopen maakt duidelijk dat er iets moet gebeuren. In de cijfers van de Neprom-leden is af te lezen dat, hoewel langzaam, het aantal renovatieprojecten toeneemt. De markt pakt dit dus al voorzichtig op en dat is een positief signaal.
De planvoorraad concentreert zich nog altijd vooral in de Randstad, en dan vooral in Amsterdam en Schiphol. De Noordvleugel scoort erg hoog qua nieuwbouwplannen. Het afgelopen jaar is het aantal meters dat in de regio Amsterdam in aanbouw is genomen bijna verdriedubbeld van 112.000 m2 op 1-1-2006 tot 317.000 m2 op 1-1-2007. De regio Rotterdam concurreert qua productie als enige met Amsterdam. Hier is het metrage in aanbouw verdubbeld naar 347.000 m2. Er is in Rotterdam dus meer kantoorruimte in aanbouw dan in Amsterdam, maar de stijging is een stuk minder hard. In Rotterdam gaat het om enkele grote kantoorgebouwen die voor dit hoge metrage zorgen. De regio’s Utrecht en Den Haag laten een gelijkblijvende of licht stijgende productie zien en schommelen allebei zo rond de 150.000 m2 in aanbouw.

j.s.c. wirht  |   | 
15-09-2008
 | 
08:49 uur
Hallo, is er iemand hier en nu?
Het komt mij voor dat het degene die dit artikel uit 2004 heeft doen opnemen, ontgaan is dat we nu al in de tweede helft van 2008 leven. Of hij/zij is vergeten de relevantie van het artikel voor het hier en nu aan te geven. Klopt dat?
d  |   | 
2-12-2008
 | 
12:54 uur
Hallo Wirht
als je goed heb gelezen is het artikel in 2004 geschreven!!!!!!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10