zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kerstpakketten: de trends van 2016

22 juli 2016 - De meeste Nederlanders zitten midden in de zomer eerder met hun gedachten bij het strand dan bij de kerstpakketten van aankomende winter. Toch zijn veel inkopers al volop bezig met de vraag: ‘welk kerstpakket stel ik dit jaar samen voor mijn medewerkers?’

Om hen een handje te helpen, beschrijft Ruben van 't Loo van Office Depot enkele trends ter inspiratie.


 
Zelf samenstellen
Anno 2016 stellen steeds meer bedrijven zelf een pakket samen. Een kerstpakket op maat kan namelijk precies worden afgestemd op de wensen en het karakter van het bedrijf. Hoeveel bedrijven dit doen, verschilt per leverancier, maar bij veel leveranciers komt nog maar vijf procent van de totale omzet uit kerstpakketten voort uit de verkoop van ‘standaardpakketten’.
 Wie zelf een pakket wil samenstellen kan dat doen door bij een groothandel of in een catalogus de producten uit te kiezen. Vaak is de keuze echter zo uitgebreid – sommige leveranciers hebben wel 75.000 producten in het assortiment – dat het handiger is de wensen mee te geven aan een accountmanager, die op basis van de beschreven voorkeuren en het budget een pakket samen kan stellen. Meestal gebeurt dit aan de hand van een thema.
 
Populaire thema’s in 2016
Een kerstpakket bestaat vaak uit meerdere producten rondom een thema. Van ‘t Loo: "Het thema ‘Holland’ is bijvoorbeeld ongekend populair. Van stroopwafels, Wilhelmina-pepermunt en pannenkoekenbeslag tot Delftsblauwe tegeltjes: alles wat oer-Hollands is, is terug te vinden in deze kerstpakketten. Wie het toch iets internationaler wil aanpakken, kan natuurlijk ook kiezen voor bijvoorbeeld Italiaans, Spaans of Belgisch, met olijven, wijn, kaas, truffels, wafels, chocolade of Belgisch bier."
Het zomerweer lijkt verder weg dan ooit met de kerst, maar tijdens het samenstellen van de kerstpakketten zitten veel inkopers nog met hun hoofd in de zon. Misschien verklaart dat waarom ieder jaar weer het barbecuethema zo geliefd is. Het past hoe dan ook uitstekend in de trend dat mensen weer zelf de keuken induiken. Dankzij kijkcijferhit ‘Heel Holland bakt’ wordt overigens ook massaal gekozen voor kerstpakketten met bijvoorbeeld bloem, bakpoeder en cupcakevormpjes.
 
‘Gezelligheid kent geen tijd’
Samen op de bank in de winter, kaarsjes aan, een knisperend haardvuur… Wie aan de winter denkt, denkt aan gezellig samenzijn met familie en vrienden. "Dit thema doet het dan ook erg goed onder werknemers. We zien in 2016 daarom veel pakketten met chocolademelk, thee en koffie. Aangevuld met (kruid)koek, een set mokken of zelfs een kersenpittenkruik de ideale combinatie voor een warme, winterse namiddag vol gezelligheid," vertelt Van ’t Loo. Ook pakketten met familiespellen en cadeaubonnen voor een dagje uit of weekendje weg doen het goed binnen dit thema.
 
MVO-trend
Van ’t Loo: "Een biologisch of fairtrade pakket past goed in de MVO-trend, die we al wat langer kennen uit onder meer de supermarkt. Denk hierbij niet alleen aan de producten zelf, maar ook aan de verpakking die herbruikbaar is. Een kist of tas die niet weggegooid wordt maar een nieuwe bestemming krijgt zoals een draagtas, een dienblad of bijvoorbeeld opbergkist, helpt niet alleen de CO2-footprint terug te dringen, maar wordt ook nog eens heel erg gewaardeerd door werknemers."
Met het hele bedrijf een boom planten of een middag organiseren waarop alle medewerkers samen helpen bij een maatschappelijk project in de buurt, behoort ook tot de opties. Wie namens alle werknemers een bedrag aan een goed doel wil geven, zal echter even moeten overleggen om te voorkomen dat werknemers het niet eens zijn met de keuze van het doel.
 
Luxe met hoofdletter ‘L’
Nu het economisch beter lijkt te gaan, besteden bedrijven ook weer meer aan kerstpakketten. Leveranciers zagen in 2015 een flinke stijging in de omzet van hun eindejaarsgeschenken. In 2016 is dat ook terug te zien in het kerstpakkettenassortiment zelf. Luxe pakketten zijn nooit helemaal weggeweest, maar er is nu een duidelijke toename te zien in het luxere segment. Een voorbeeld zijn de culinaire belevenissen met wijn, kaviaar, chocolade of zelfs oesters.
 "Nu hoor ik u denken: ‘Oesters, bederft dat niet?’ Steeds meer leveranciers bieden de mogelijkheid om ook pakketten samen te stellen met verse producten, zoals gerookte zalm, kalkoen, heerlijke kazen, broden en verfrissende limonades. Inkopers die voor deze verleiding vallen, zullen hun werknemers echt verwennen, maar moeten ook rekening houden met een beperkte houdbaarheid en voldoende koelruimte om de pakketten te bewaren," besluit van ’t Loo.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Secretaresses en andere supportprofessionals zijn opvallend loyaal
 Ouderwets huishoudboekje nog steeds populair voor financiële administratie
 Aantal unieke vacatures in de zorg stijgt met twaalf procent
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kerstpakket 2015: trends en verwachtingen
 Cadeaukaart populairder dan kerstpakket
 Meeste kerstpakketten slecht gewaardeerd
 Nederlandse werknemer wil liefst geld in het kerstpakket
 
 
reacties
 
Kerstpakketten Tip  |   | 
14-10-2016
 | 
14:25 uur
De cadeaukaarten waar medewerkers zelf iets mee kunnen uitkiezen op basis van punten is anno 2016 toch ook zeer populair. Dit vind ik niet terug in dit artikel.
Kerstpakketten idee  |   | 
17-10-2016
 | 
10:26 uur
Wij constateren een sterke toename in de vraag naar kerstpakketten met thema Spanje en Italie. Het heeft een luxe uitstraling en heeft mede te maken met de populariteit rondom tapas en pasta eten. Voor de rest zien wij ook dat het eigen keuze kerstpakket in populariteit groeit. Vaak wordt dit gekozen door bedrijven die in de afgelopen jaren een traditioneel kerstpakket hebben overhandigd. Dit met als doel om ieder jaar weer origineel uit de hoek te komen.
Silvia Bruin Reclame-advies  |   | 
25-10-2016
 | 
13:13 uur
Wij merken dat dit jaar de bier kerstpakketten goed lopen waar je zelf je eigen bierbkan brouwen, en inderdaad thuis en gezelligheid loopt ook goed vooral in combinatie met een kadobon. Dus een kerstpakketten met ook een bon erbij voor eigen keuze is nu wel de topper.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Verbeter in 10 stappen je e-mail marketing [ebook]
In het ebook ‘Verbeter in 10 stappen je email marketing’ van Spotler ontdek je snel of je op de goede weg bent en waar je nog extra stappen kunt zetten. Denk aan bestandsgroei, dynamische content, A/B-testen, datakoppelingen en meer. Benieuwd?
Download het ebook
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Ergonomisch werken is gezond werken
reacties
Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
Betere werksfeer vermindert werkstress (1) 
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk (1) 
Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
Noorwegen populair onder camperaars (1) 
Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa (1) 
De voordelen van content marketing (1) 
top10
Outplacement vaker succesvol, niet voor oudere medewerkers
Nooit meer een ‘Blue Monday’!
Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk
36 procent van de werknemers komt niet los van het werk
Arnoud van Vliet verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2019
Betere werksfeer vermindert werkstress
Zestigplusser is zich niet bewust van gevaren openbare wifi
Stoomcursus ‘nieuwe IT-ontwikkelingen’ toont directies waar winst te behalen valt
Vandaag Filevrije Dag
Hoe meer energiebronnen, hoe kleiner de kans op uitval
meer top 10