zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

IPC3: Europa's reactie op intellectuele-eigendomsfraude

14 juli 2016 - Intellectuele-eigendomsfraude is wereldwijd een toenemend probleem. Uit onderzoek van OECD en European Union Intellectual Property Office (EUIPO) blijkt dat de internationale handel in vervalste producten maar liefst 2,5 procent van de totale wereldhandel uitmaakt, dat is 338 miljard euro. 

Europol en EUIPO gaan daarom samenwerken om intellectuele-eigendomsfraude te bestrijden. Vandaag kondigen zij de lancering aan van 'The Intellectual Property Crime Coordination Coalition' op het hoofdkantoor van Europol in Den Haag.   



Eigendomsfraude
Intellectuele-eigendomsfraude heeft negatieve gevolgen voor getroffen bedrijven, de maatschappij en economie. Het kan leiden tot het verlies van duizenden banen. Daarnaast vormt het een bedreiging voor de gezondheid en veiligheid van de consument. Namaakgoederen worden immers geproduceerd zonder dat Europese gezondheids- en veiligheidsnormen in acht genomen worden. Met name in de Europese Unie is de impact van product- en merkenpiraterij groot. Maar liefst vijf procent van alle import (85 miljard euro) betreft nagemaakte of door piraterij verkregen producten. 
 
The Intellectual Property Crime Coordinated Coalition (IPC3)
In de afgelopen jaren zijn er bij Europol vanuit verscheidene lidstaten van de Europese Unie meldingen binnengekomen over namaakproducten die niet aan de Europese normen voldoen. Deze meldingen betreffen vooral airbags, medische en tandheelkundige apparatuur die hiermee ernstige gezondheid en veiligheidsrisico’s vormen. Het bestrijden van intellectuele-eigendomsfraude is een topprioriteit voor rechtshandhavingsinstanties. Dankzij de lancering van IPC3 zijn Europol en EUIPO in staat om rechtshandhavende instanties en andere partners binnen de EU en daarbuiten te voorzien van operationele en technische ondersteuning door middel van:
 
  • Het faciliteren en coördineren van grensoverschrijdend onderzoek;
  • Het bewaken en rapporteren van criminele trends en nieuwe werkwijzen in de online handel;
  • Verbeterde harmonisatie en standaardisatie van rechtsinstrumenten en werkprocedures om inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten wereldwijd tegen te gaan;
  • Het bewustmaken van het algemene publiek en het opleiden van rechtshandhavers op dit specifieke kennisgebied.
 
Hoewel het internet als communicatie- en verkoopkanaal onmisbaar is geworden, maakt het ook in belangrijke mate en op grote schaal illegale handelspraktijken mogelijk. Denk hierbij aan de verkoop van namaakgoederen en vervalste merken. De verkoop van nagemaakte geneesmiddelen en medische hulpmiddelen via het internet is in de afgelopen jaren toegenomen. Zo worden vervalste tandheelkundige producten online 350 tot 750 euro goedkoper verkocht. Ook is er een groeiend aantal elektronische marktplaatsen waarop nagemaakte auto-onderdelen worden verkocht.
 
António Campinos, Executive Director van EUIPO: "Het is van het allergrootste belang dat we een dieper inzicht krijgen in de wisselwerking tussen internet en schendingen van rechten van intellectuele eigendom. We hebben geconstateerd dat deze rechten systematisch worden misbruikt door het versturen van schadelijke e-mails, phishing en pure fraude ten nadele van consumenten en bedrijven. Dit wordt duidelijk in het rapport dat EUIPO vandaag lanceert. Hierin wordt de verscheidenheid aan online-bedrijfsmodellen die rechten van intellectuele eigendom schenden door allerlei vormen van illegale handel – via business-to-business (B2B)- en business-to-consumer (B2C)-websites, online-marktplaatsen en sociale media – aan het licht gebracht. We hebben besloten samen te werken met Europol om zo deze criminele bedrijfsmodellen te bestrijden om burgers, ondernemers en de economie te beschermen."
 
Rob Wainwright, directeur van Europol: "Intellectuele-eigendomsfraude is een misdrijf met slachtoffers. De criminele netwerken die zich hieraan schuldig maken, strekken zich uit tot buiten de Europese Unie. Bovendien houden zij zich ook vaak bezig met andere vormen van ernstige misdaad zoals mensenhandel, witwaspraktijken en cybercriminaliteit. Dankzij de samenwerking tussen EUIPO, rechtshandhavingsinstanties en vertegenwoordigers uit de particuliere sector kunnen ze effectief worden opgespoord en vervolgd. De onlangs opgerichte IPC3 biedt de ideale mogelijkheid om meer synergieën te ontwikkelen bij de bestrijding van inbreuken op intellectuele-eigendomsrechten binnen de EU."
 
De nieuwe IPC3 is opgezet binnen de huidige organisatiestructuur van Europol. De IPC3 bouwt voort op de in 2013 getekende strategische overeenkomst tussen Europol en EUIPO en is inmiddels operationeel met een jaarlijkse subsidie van EUIPO van 500.000 euro.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 VS en Duitsland meest innovatieve landen
 Digitale informatie kost bedrijfsleven 1,1 biljoen dollar
 Cyberaanval vooral gericht op financieel gewin en diefstal
 Bescherming bedrijfsgeheimen is ’zorg achteraf’
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10