zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ahold-schandaal peanuts vergeleken bij Parmalat-crisis

23 december 2003 - Het Italiaanse zuivelconcern Parmalat heeft waarschijnlijk nog veel meer geld ten onrechte in de boeken staan dan de 3,9 miljard euro waarvan vrijdag bekend werd dat die niet bestaat. Volgens ingewijden, maandag aangehaald door verscheidene Italiaanse en buitenlandse media, kan het gat in de boekhouding weleens de 7 miljard euro overschrijden.

Daarmee neemt het boekhoudschandaal naar Europese maatstaven een ongekende omvang aan, waarbij het Ahold-schandaal volledig in het niet valt.



Surseance
De directie, onder leiding van de nieuwe bestuursvoorzitter Enrico Bondi, is in conclaaf met banken om het concern te beschermen tegen de claims van schuldeisers. Voor maandag staat opnieuw een deadline waarop een obligatielening moet worden afgelost. De kans is groot dat het tot voor kort zo degelijk ogende bedrijf, dat 35.000 mensen in dienst heeft, surseance aanvraagt.

Enron
Het schandaal bij Parmalat vertoont steeds meer gelijkenis met de Enron-affaire. Het Amerikaanse energieconcern pompte eveneens omzet- en winstcijfers voor miljarden dollars kunstmatig op in de boeken. Toen dat in 2001 werd ontdekt, was het bedrijf heel snel failliet, werden beleggers voor miljarden dollars gedupeerd en raakten tienduizenden mensen werkloos.

Niet bestaand tegoed
Het Italiaanse zuivelconcern schokte vrijdag de wereld met het nieuws dat een door een beleggingsvehikel op de Caymaneilanden aangehouden tegoed ter waarde van 3,95 miljard euro niet bestaat. Deze maand werden de twijfels over de kredietwaardigheid van het bedrijf steeds sterker.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10