zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Arbeidstijden worden soepeler

21 december 2003 - Het kabinet wil de wettelijke bepalingen over het maximaal aantal werkuren en de nachtarbeid vereenvoudigen. De regels over het verrichten van overwerk kunnen zelfs uit de wet.

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vrijdag voorstellen over vereenvoudiging van de Arbeidstijdenwet naar de Tweede Kamer gestuurd. De voorstellen vloeien voort uit afspraken die al waren gemaakt door het eerste kabinet-Balkenende.



Twaalf uur per dag, zestig uur in de week
Door de wijziging sluit Nederland beter aan op de internationale normen, wat de arbeidsmarktpositie van Nederland kan versterken. De Geus vindt het voldoende om alleen nog een maximumarbeidstijd van twaalf uur per dag en zestig uur per week in te stellen. Het is dan aan werknemers en werkgevers om op collectief en individueel niveau afspraken over arbeids- en rusttijden te maken per dag of per week.

Beperkingen
Wel zijn er beperkingen. Zo mag een werknemer in een periode van dertien weken gemiddeld maximaal 48 uur per week werken. De maximale tijd die nachtarbeiders mogen werken wordt vastgelegd op tien uur per dienst maar mag in dertien weken niet meer dan acht uur per dienst zijn. Bepalingen over de rusttijden na nachtdiensten, het maximum aantal nachtdiensten en opeenvolgende nachtdiensten worden geschrapt.

Zondag
Werken op bijzondere tijdstippen moet worden afgesproken in een CAO, met de ondernemingsraad of met een individuele werknemer. Zondag moet zoveel mogelijk de gebruikelijke rustdag blijven. Dat is ook zo afgesproken in het buitenland.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10