zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

World Online moet beleggers toch schadevergoeding betalen

18 december 2003 - Wat het advocatenduo Spong en Hammerstein niet lukte, is de Vereniging van Effecten Bezitters (VEB) wel gelukt: World Online dwingen tot het betalen van een schadevergoeding als gevolg van de desastreuze beursgang van het internetbedrijf.

De internetonderneming van Nina Brink moet beleggers schade vergoeden wegens misleidende uitspraken bij de beursgang. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.



100 miljoen Euro
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had de zaak aangespannen namens ruim 10.000 beleggers. Naar schatting van de VEB bedraagt de schade circa 100 miljoen euro. Een exacte schadevergoeding moet nog worden vastgesteld.

Hoger beroep
World Online gaat in hoger beroep tegen het vonnis van de Amsterdamse rechtbank. De onderneming meldt in een persbericht dat het niet op zijn weg lag "om de perceptie die naar aanleiding van die uitspraken in de markt was ontstaan, te corrigeren". Daarvoor was geen aanleiding "aangezien het prospectus de juiste gegevens bevatte".

Debacle
World Online ging in 2000 naar de beurs. De emissie van de aandelen liep uit op een debacle voor beleggers, omdat kort na de introductie de koers sterk daalde. Dat kwam onder meer door het nieuws dat oprichtster Nina Brink een deel van haar eigen aandelen al voor de beursgang van de hand had gedaan.

Beelvorming
Volgens de rechtbank wekte Brink naar buiten toe de indruk dat dat niet het geval was, onder meer bij een persconferentie en in interviews. Het vonnis van de rechter wijst met nadruk de onderneming aan als de schuldige. World Online handelde 'onrechtmatig' door het beeld in de media niet te corrigeren.

Vrijspraak voor banken
Naast World Online werden ook de banken Goldman Sachs en ABN Amro aangeklaagd, omdat zij de beursgang hadden begeleid. Ook grote aandeelhouders moesten zich verantwoorden. Al deze aangeklaagden zijn vrijgesproken.

Spong en Hammerstein
Een eerdere rechtszaak van een grote groep beleggers onder leiding van de advocaten Spong en Hammerstein liep eerder dit jaar op niets uit. De rechter oordeelde dat het prospectus niet misleidend was. In die zaak is hoger beroep aangetekend. Ook pogingen van het Openbaar Ministerie om een strafzaak rond te krijgen, liepen vast.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10