zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beveiligen anno 2016: vijf tips voor een up-to-date beveiligingssysteem

18 mei 2016 - Veiligheid heeft tegenwoordig een steeds hogere prioriteit. Beveiligingssystemen ontwikkelen in rap tempo en de mogelijkheden lijken eindeloos. Systemen kunnen worden gekoppeld, videobeelden kunnen 24/7 worden bekeken en de politie kan wanneer nodig real-time meekijken.

Kortom; de beveiligingswereld is volop in beweging. Maar hoe zorgt u er nu voor dat uw systemen up-to-date blijven en uw beveiliging is voorzien van de laatste technologieën? Tyco Integrated Fire & Security zet hieronder vijf tips op een rij met de laatste mogelijkheden op het gebied van beveiliging.  1.     Maak gebruik van cloud voor beheersystemen
Het gebruik van de cloud is voor steeds meer bedrijven gemeengoed voor het opslaan van data en bedrijfsapplicaties als Office 365. Het werken in de cloud gebeurt vaak via internet, maar kan ook via beheerde verbindingen of een combinatie hiervan plaatsvinden. De cloud is niet alleen op IT- en business-vlak een aanwinst, maar kan dat ook zijn op het gebied van beveiliging. Cloud-oplossingen maken het mogelijk om het beheer van beveiligingssystemen op verschillende locaties, vanaf één centrale plek te verzorgen. Een stabiele internetverbinding is daarbij uiteraard van belang. Overeenkomsten met meerdere providers kan voorkomen dat bij onderhoud of storing bij één van de providers, de verbinding naar de cloud wegvalt. De capaciteit, de beschikbaarheid en de beveiliging van de netwerkinfrastructuur dient goed op orde te zijn, zeker bij de toepassing van video-oplossingen.

2.     Zet mobiele technologie ook in voor beveiliging
Mobiele technologie is volledig ingeburgerd in ons dagelijks leven en ruim 80 procent van de Nederlanders heeft dan ook een smartphone. Naast het gebruik van smart devices in het dagelijks leven, kan mobiele technologie ook worden ingezet in een beveiligingsstrategie. Een smartphone met de juiste technische specificaties kan toegevoegde waarde bieden bij toegangscontrole en tracking tot een bedrijfspand. De telefoon kan worden gebruikt ter autorisatie en fungeren als interface om toegang te verschaffen tot een beveiligde ruimte of een digitaal dossier. Door bijvoorbeeld een irisscan, vinger-/handscan of gezichtsherkenning, kan per medewerker de juiste toegang worden gegeven zonder gebruik van een conventionele toegangspas. Naast deze toegangsmogelijkheden, kunnen mobiele telefoons ook worden ingezet als oproepsysteem of kan er gesignaleerd worden waar een medewerker zich bevindt bij calamiteiten. Hierbij is het mogelijk een gebouw te voorzien van een antennesysteem voor veilige interne communicatie.

3.     Verzamel informatie met Internet of Things
Een steeds groter wordende trend is het gebruik van Internet of Things. Technologieën zoals smartsensors, RFID en iBeacons zorgen ervoor dat steeds meer informatie kan worden verzameld. IoT wordt met name veel gebruikt in segmenten als landbouw, woningautomatisering, smart cities, vervoer, klimaat en energievoorziening. In de nabije toekomst komen er wereldwijd miljarden nieuwe sensoren beschikbaar, waaruit bedrijven via data, analyses kunnen maken over de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan klimaatsensoren die bij een beveiligingsmelding nog meer informatie kunnen geven over de ruimte. Stijgt de temperatuur, is er meer CO2 te vinden in de ruimte? Dergelijke constateringen kunnen wijzen op een raam dat is ingetikt of een ongewenst persoon die zich in de ruimte begeeft. Naast de beveiligingsmelding die al wordt gedaan, kunnen via deze klimaatsensor nog beter conclusies worden getrokken over wat voor calamiteiten er zijn. Ook een beveiligingsstrategie kan dus baat hebben bij de statistische analyses van big data in een generieke omgeving. Door de ontwikkeling naar 5G-netwerktechnologie komt deze data ook daadwerkelijk (draadloos) binnen handbereik.

4.     Zorg voor flexibiliteit met Video Surveillance-as-a-Service
Met Video Surveillance-as-a-Service (VSaaS) kunnen bedrijven flexibel met hun beveiliging omgaan. Deze dienst kan door gebruik van interactieve video- en optionele audiocapaciteiten de omgeving in real-time observeren en controleren. Hierdoor kan de dienst worden aangepast aan de behoefte van een specifiek moment. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een beveiligingsronde over het terrein te houden via video. Dit is te vergelijken met een fysieke surveillanceronde, maar dan met videobeelden op afstand in plaats van een bewaker op het terrein. Uiteraard is het hierbij weer belangrijk dat capaciteit, beschikbaarheid en beveiliging van de verbinding op orde zijn. Bij gebruik van VSaaS worden beelden op afstand bekeken. Bij omvangrijke systemen heeft dit een behoorlijke impact op de bandbreedte van de internetverbinding. Door intelligent beheer in compressie, framerate en beeldresolutie zijn de mogelijkheden nu al groot.

5.     Vergroot de pakkans met Live View
Aansluitend op VSaaS is er de mogelijkheid om live mee te kijken bij calamiteiten. Met Live View krijgt de politie bij melding van een inbraak of overval, na verificatie door de Particuliere Alarm Centrale (PAC), direct de beelden van bewakingscamera’s te zien die binnen een bedrijf zijn bevestigd. Waar voorheen een dreigende situatie per telefoon moest worden toegelicht, kan de politie nu meteen via live beelden zien wat er gaande is. Doordat beelden eerst worden bekeken door de PAC, weet de politie dat de melding geverifieerd en terecht is, zodat opvolging direct en gericht kan starten. Daarnaast zorgt Live View voor preventieve werking door de aanwezigheid van stickers bij de ingang van winkel- en bedrijfspanden. Voor daders wordt het daarmee duidelijk dat de locatie is aangesloten op Live View en dat ze dus een groter risico lopen om aangehouden te worden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cybersecurity-strategie: van reactief naar proactief
 Mobiele apparaten voldoen niet aan regels
 Teruglopend vertrouwen in beveiligingsmaatregelen
 Beveiliging moet hoger op de managementagenda
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10