zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Digitalisering vraagt meer vaardigheden, professionaliteit en soft skills

2 mei 2016 - Informatie wordt tegenwoordig te vaak begrepen als digitale informatie. In het geval van digitale informatie denkt u bij informatiemanagement al gauw aan IT. Maar ons hele concept van wat informatie is en hoe we ermee omgaan, moet op de schop in het informatietijdperk, zegt Iron Mountains Sue Trombley.

De informatiemanager zelf is daartoe als eerste aan zet, concludeert zij mede aan de hand van nieuw onderzoek door de internationale beroepsvereniging AIIM.  Trombley: "Er zit overlap en een verband tussen digitale en analoge informatie, maar er zijn ook belangrijke verschillen tussen "IT" en wat organisaties in zijn totaliteit aan informatie produceren en ontvangen. Dat verschil gaat verder dan het papier en het igitale papier dat we produceren, verwerken en bewaren. In rechtszaken blijken het bijvoorbeeld aantekeningen op een servetje, of bodemmonsters uit een aardolieveld te zijn, of buizen met een onderdeelnummers erop, of zelfs bevroren weefselmonsters. Document- en archiefbeheerders, informatiemanagers, en hun IT-collega"s weten dat goed. Maar het hoogste management denkt nogal eens dat informatie een digitale IT-functie is."Digitale informatie
Trombley: "Digitale informatie is vaak afgeleid van de fysieke werkelijkheid, maar komt ook veelsoortig binnen per e-mail, WhatsApp en SMS, de telefoonbeantwoorders, uit aanvragen en met bestellingen; en digitale informatie ligt besloten in klantbestanden, of staat op social media en komt binnen als infostroom uit "the Internet of Things" (IoT).  Gevolg is dat de grenzen tussen informatie-gerelateerde functies vervaagd zijn, en dat de rol van de informatiemanager en documentbeheerder – de traditionele schatbewaarders – zich ontwikkelt tot die van informatieprofessional."

Voorwaarde en Noodzaak
Trombley "In hun rol houden informatiemanagers evenwicht tussen informatiebescherming en het voldoen aan wet- en regelgeving (een voorwaarde); en de groeiende vraag naar de analyse van informatie en het verkrijgen van verregaande inzichten uit informatie - om zo concurrentievoordeel te boeken en groeikansen te benutten (een noodzaak). Dat vraagt brede vaardigheden van de informatiemanagement-professional van vandaag en morgen.
Dat levert druk op voor de huidige informatiemanagers en documentbeheerders, blijkt uit nieuw onderzoek van de internationale beroepsvereniging AIIM. Want deze managers moeten zichzelf, zo ontdekte AIIM, momenteel herdefiniëren tot analytische, veiligheidsbewuste infoprofs die met creatieve oplossingen op de proppen komen en goed in staat zijn de veranderingen zelf te managen."

Risk en skills
Trombley: "Werkgevers verwachten van hun informatiemanagers dat die in de nabije toekomst, rond 2020, bekwaam zijn in riskmanagement, met in 50 procent van de gevallen een voorkeur voor vaardigheden op het gebied van veiligheid en gegevensbescherming. Wat betreft het informatiebeheer, gaat 47 procent van de werkgevers er vanuit dat hun manager een breed scala aan formaten en platforms aankan. 44 Procent verwacht vaardige gegevensanalyses van zijn informatiebeheerders.
Maar dan zijn we nog niet aan het einde van het wensenlijstje, volgens het AIIM-rapport. Van informatiemanagers en documentbeheerders wordt ook verwacht dat ze organisatorisch sterk zijn en een efficiëntieslag kunnen maken en daarbij hun collega’s door de grote ordeverstoringen heen begeleiden die disruptive tijden met zich meebrengen in geval van bijvoorbeeld fusies, overnamen en bedrijfsbeëindiging."

Veranderen, innoveren en strategie
"De waarde die het hoger management hecht aan de zachte eigenschappen die hiertoe vereist zijn, worden door de zittende informatiemanager zwaar onderschat, blijkt uit het onderzoek door AIIM. Verandermanagement wordt bijvoorbeeld 70 procent van de werkgevers als hoogst belangrijk gewaardeerd, maar slechts de helft van de documentbeheerders en informatiemanagers denkt de benodigde eigenschappen daartoe in huis te hebben. De resultaten laten vergelijkbare discrepanties tussen de profs en hun hoger management zien als het gaat over innovatief en strategisch denken."

Werkhouding
Trombley: "Informatieprofessionals zijn teveel gefocust op de regels en processen en zouden hun hart meer moeten leggen in het proactief bijstaan van collega"s die hun werk goed moeten doen. Dat kan al eenvoudig door een schatkamer met zakelijke bestanden zo in te richten dat die de eindgebruikers direct goed ondersteunt – in plaats van zichzelf centraal te stellen. Of iets ingewikkelder, door informatie te vinden en ontsluiten voor het team dat data-analyses uitvoert en zo een hogere productiviteit te bereiken. Dan gaat het om een veranderende werkhouding, van ‘wat ik wil’ naar ‘wat jij wilt’, en van ‘wat ik moet’ naar ‘wat jij nodig hebt’, kortom, het ontwikkelen van een klantgerichte houding naar de eindgebruikers."

Digitale Revolutie
Trombley: "Na de stoommachine, de elektriciteit en de automatisering, bevinden we ons in de vierde revolutie en midden in een het veranderende landschap van de digitalisering. De kwaliteit van de informatisering is dan essentieel. Je kunt het verkeerd doen en loopt dan wettelijke risico"s en kans op reputatieschade. Maar nu informatie de levensader van elk bedrijf is of dat wordt, is informatie ook essentieel om de concurrentie het hoofd te bieden en een onderscheidend aanbod in de markt te zetten – een aanbod waar de concurrentie nog niet aan toe is en waar gezonde marge gemaakt kan worden."

Van manager naar prof
Trombley: "De informatiemanager moet zichzelf daartoe op nieuw uitvinden en zich omvormen tot een ware informatieprofessional, met andere vaardigheden en een andere werkhouding.  Dat vraagt om technische, analytische en managementvaardigheden. Maar ook om zachte vaardigheden, benodigd om te bemiddelen bij veranderende verhoudingen tussen mensen, functies en afdelingen en daar richting aan te geven. Alleen zo kan de infoprof zijn aanbod gelijkschakelen met de verwachtingen van zijn werkgever en zijn waarde voor de organisatie bewijzen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Wat zijn de gevolgen van digitalisering voor personeel en HRM?
 Nieuwe werkdynamiek transformeert elk bedrijf tot ecosysteem
 CFO's zetten in op digitalisering financiële afdeling
 HR-managers slaan alarm
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10