zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Geen algeheel rookverbod per 1 januari 2004

7 december 2003 - Vanaf 1 januari 2004 heeft iedere werknemer recht op een rookvrije werkplek. Het recht op een rookvrije werkplek is niet hetzelfde als een algeheel rookverbod.

Werkgevers kunnen bijvoorbeeld speciaal afgesloten, rookvrije ruimtes creëren. Ook is het vanaf 1 januari niet meer toegestaan om te roken in algemen ruitmes zoals gangen, hallen, trappenhuizen, toiletten, keukens, kopieerruimtes.



Rookvrije werkplek
Het personeel bepaalt of de werkgever voldoende moeite doet om een rookvrije werkplek te creëren. Werkgevers mogen wel een algeheel rookverbod afkondigen, maar kunnen ook kiezen voor speciale rookvrije ruimtes voor werknemers die dat wensen. Werknemers die alleen op een kamer werken, mogen desgewenst wel roken, tenzij ze regelmatig bezoek ontvangen van andere werknemers.

Boete
Als een werkgever verzuimt aan de wettelijke verplichting te voldoen, dan kunnen werknemers naar de Arbo-dienst stappen. De Arbo-dienst kan bemiddelen tussen werkgever en werknemer om tot een oplossing te komen. Bedrijven die het rookverbod niet goed handhaven of geen maatregelen voor rookvrije werkplekken treffen, kunnen een boete krijgen van 300 Euro. Bij herhaling kan de boete oplopen tot 2.400 Euro. De Arbeidsinspectie controleert de Arbowet. Uw personeel kan hier klagen dat u onvoldoende doet om blootstelling aan kankerverwekkende stoffen (tabaksrook) te voorkomen. Bij een geschil tussen de werkgever en werknemer beslist de Arbeidsinspectie.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10