zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veiligheid voorop bij IT-professional, behalve als er geld in het spel is

25 november 2015 - Als zij voor de keuze staan tussen IT-beveiliging en zakelijke flexibiliteit, kiezen de meeste IT-professionals voor veiligheid. Tenminste, in eerste instantie.

Want hoewel 71 procent vindt dat veiligheid minimaal net zo belangrijk is als zakelijke flexibiliteit, verandert dat als er meer geld in het spel komt. Als IT-professionals de kans krijgen om de grootste deal van hun leven af te sluiten, is 69 procent ineens bereid IT-veiligheidsrisico’s te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Balabit.Balans tussen veiligheid en flexibiliteit
Om tot die conclusie te komen, ondervroeg Balabit 381 IT Executives, CIO’s, CISO’s, auditors en andere IT-professionals uit onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Polen en Duitsland. Doel van het onderzoek was een beeld te verkrijgen over hoe bedrijven de balans vinden tussen IT-beveiliging en zakelijke flexibiliteit. Daarbij draaide het vooral om de vraag of bedrijven ervoor kiezen om extra veiligheidsmaatregelen te nemen, die de productiviteit wellicht remmen, of dat ze meer belang hechten aan meer flexibiliteit in de zakelijke processen.
"Deze onderzoeksresultaten laten zien dat organisaties nog een lange weg te gaan hebben als het gaat om het vinden van een balans tussen veiligheid en de zakelijke kant," zegt Zoltán Györkő, CEO van Balabit. "Uit dit onderzoek komt sterk naar voren dat bedrijven de gevolgen van een streng veiligheidsbeleid tolereren als het aankomt op de dagelijkse gang van zaken, maar dat de respondenten geen moment aarzelen die beveiliging te omzeilen als het gaat om een grote deal. Dit is een probleem dat als zodanig moet worden erkend, en het is belangrijk dat bedrijven hier op gepaste wijze mee omgaan."

Oplossingen
Om in de praktijk tot een gezonde balans te komen tussen IT-veiligheid en zakelijke flexibiliteit, hebben bedrijven dus oplossingen nodig, die gebruikers geen bezwaarlijke processen opleggen. Als die processen worden omzeild door een interne gebruiker of door iemand die zich op frauduleuze wijze toegang verschaft, ontstaat er een vergroot risico op het misbruik van accountprivileges.
Volgens recent onderzoek van Ponemon Institute Research worden de meeste datalekken veroorzaakt door interne gebruikers met kwade bedoelingen. Doordat het met bestaande control-based veiligheidstools niet mogelijk is dit soort intern misbruik op te merken, is een andere aanpak nodig.

Menselijk gedrag
"Uit de onderzoeksresultaten wordt duidelijk dat bedrijven in hun veiligheidsstrategie rekening moeten houden met menselijk gedrag," aldus Györkő. "De hedendaagse ‘static control solutions’ hebben zo hun beperkingen. IT-beveiligingsteams hebben inzicht nodig in de context waarbinnen gebruikers handelingen verrichten, en moeten de mogelijkheid hebben daar op de juiste manier op te reageren. Additionele tools moeten bovendien transparant zijn voor de zakelijke workflow. Wij geloven in een op monitoring gebaseerde aanpak die bedrijven de mogelijkheid geeft om realtime te reageren op verdachte handelingen. Een vorm van IT-beveiliging die veel bedrijfsvriendelijker is met betrekking tot de zakelijke kant. Dat is de reden waarom wij onze Contextual Security Intelligence Suite ontwikkelden."

Klik hier voor aanvullende informatie over het onderzoek. Meer informatie over de Contextual Security Intelligence Suite van Balabit vindt u hier.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Recruiter denkt dat kandidaten vaardigheden op cv overdrijven
 Vier vereisten voor een efficiënt datacenter
 ‘Positief verband tussen stakeholdergericht leiderschap en betere financiële bedrijfsprestaties’
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De cyberdreigingen van 2016 en daarna
 Torpederen Safe Harbor dwingt Europese bedrijven tot nadenken
 Teleurgestelde business manager maakt ICT-problemen erger
 IT Security Pros negeren risico’s van vervalste certificaten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Tips om meer uit e-mail te halen met een CRM-koppeling
Wil je je in 2020 meer focussen op klantengagement? Dan heb je zowel een CRM- als een email marketingsysteem nodig. In dit white paper legt Spotler uit waarom een koppeling zo waardevol is én hoe je dit goed aanpakt. Benieuwd naar de tips?
Download white paper
Lees verder
Personeel inwerken met behulp van een onboard-programma
Waarom kiezen voor een agile werkwijze bij de ontwikkeling van software
Het belang van een goede online marketing partner
reacties
Onbekend maakt onbemind (1) 
Geef uw jaaromzet nog een extra boost met inzet van data  (1) 
De kunst van het complimenteren (4) 
Eén op acht werkenden vindt dat organisatie prima zonder printer kan (2) 
Helft Nederlanders ziet op tegen functioneringsgesprek (1) 
Soft Skills: programmeur moet teamspeler zijn, salesmedewerker coole kikker  (1) 
Loonafspraken voor 2020 hoger dan 2019 (1) 
top10
Waar kandidaten zich aan storen tijdens een sollicitatiegesprek
IT-trends in 2020: hoe AI alle andere trends gaat beďnvloeden
De top-100 snelst groeiende beroepen van de toekomst: Mensenwerk blijft groeien
Posities in zorg overheersen in top tien snelst groeiende banen
Dit jaar nog geen advertenties op WhatsApp
Duurzame kijk op HRM oplossing voor burn-outklachten?
Bedrijven plukken steeds vaker voordelen van mobiele CRM-apps
Ziekenhuizen schieten tekort op digitale toegankelijkheid
Meerwaarde creëren uit menselijk kapitaal met ISO-norm
Nederland ideale vestigingsplek dankzij digitale infrastructuur
meer top 10