zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe sterftecijfers kosten pensioenfondsen zes miljard euro in 2016

9 oktober 2015 - Doordat pensioenfondsen bij de vaststelling van de waarde van hun pensioenverplichtingen rekening moeten houden met realistische sterftekansen, zien zij die waarde aanmerkelijk hoger uitvallen dan voorzien.

Aon Hewitt constateert op basis van berekeningen met actuele sterftecijfers dat dit kan oplopen tot een extra kostenpost van zes miljard euro per eind 2016.Realistische sterftekansen
Pensioenfondsen moeten bij de vaststelling van de premie en de waarde van hun pensioenverplichtingen rekening houden met realistische sterftekansen en met een toekomstige verbetering hiervan. Vrijwel alle pensioenfondsen maken daarbij gebruik van de sterftetafel die door het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) wordt gepubliceerd. De nieuwe sterftetafel wordt volgend jaar september gepubliceerd; de nieuwe sterftekansen moeten vanaf eind 2016 worden toegepast. Op basis van eigen doorrekeningen concludeert Aon Hewitt, wereldwijd marktleider in human-resourcemanagement, consultancy en outsourcing, dat pensioenfondsen dan opnieuw met tegenvallers geconfronteerd worden.

Waarde pensioenverplichtingen
Uit de berekeningen van Aon Hewitt blijkt dat de waarde van de pensioenverplichtingen per eind 2016 naar schatting zes miljard euro hoger uitvallen dan voorzien. "Dat bedrag kan uiteindelijk meevallen als de wat hogere sterfte in de eerste helft van 2015 in de rest van dit jaar doorzet of indien de sterfte in de ontwikkelde Europese landen hoger is geweest dan verwacht," zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. "Maar zoals het er nu naar uit ziet, bedraagt het effect op de waarde van de pensioenverplichtingen bij jonge pensioenfondsen 0,4 procent en bij rijpe fondsen 0,6 procent. Dan gaat het al snel om een miljardentegenvaller."

Ook extra premiestijging voorzien
Niet alleen stijgt de waarde van de pensioenverplichtingen van pensioenfondsen. Ook verwacht Aon Hewitt dat de benodigde pensioenpremies toenemen om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Aon Hewitt schat in dat de totaal benodigde pensioenpremies in 2017, 100 miljoen euro hoger komen te liggen dan verwacht. "Die stijging blijft de jaren daarna aan de orde," stelt Driessen. Het premie-effect blijkt nagenoeg onafhankelijk van de gemiddelde leeftijd van het deelnemersbestand van een pensioenfonds. "Dit gaat dus effect hebben voor alle deelnemers van pensioenfondsen."

Rekenmethodiek
In het huidige AG-model wordt gebruik gemaakt van de sterftekansen die door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) worden gepubliceerd. Ook de sterftekansen in de ontwikkelde landen in Europa worden hierin meegenomen. De meest recente tafel van AG is van september 2014 (de AG2014-tafel). Hierin zijn de sterftewaarnemingen tot en met 2013 verwerkt. Onlangs heeft het CBS de Nederlandse sterftecijfers over 2014 gepubliceerd. Het AG gaat deze volgend jaar verwerken - het genootschap publiceert de sterftetafels namelijk niet jaarlijks. Om nu al inzicht in het effect te hebben, heeft Aon Hewitt het AG-model nagebouwd en daaraan de CBS-cijfers over 2014 toegevoegd. Hoewel het nieuwe model, dat gebruikt is voor de AG2014-tafel, robuuster is dan het vorige prognosemodel, verwacht Aon Hewitt op basis van de berekeningen dat pensioenfondsen opnieuw met een tegenvaller worden geconfronteerd.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Het Nieuwe Werken en de veranderende rol van leiderschap
 Vijf tips om uw thuiswerkopstelling te verbeteren
 Hoe toekomstgerichte bedrijven data analytics expertise kunnen opbouwen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Position paper: Collectieve solidariteit, individuele zekerheid
 Verlaagde rekenrente voor waardeoverdracht raakt werkgevers en pensioenfondsen
 Koopkrachtverlies en hogere premies door nieuwe pensioenwetgeving
 Buffers pensioenfondsen kunnen tien miljard lager
 
 
reacties
 
groeningen  |   | 
9-10-2015
 | 
13:55 uur
wat zijn dan de cijfers ? wat is de levensverwachting 65+ . waar is de onderbouwing?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
5 manieren om virtueel te netwerken
reacties
Verstrikt in een web van regeltjes (1) 
Tips voor werkende ouders (1) 
Eén op de vijf Nederlanders vindt ziekmelden ter compensatie overuren terecht  (2) 
Aantal loonbeslagen flexkrachten fors gestegen  (1) 
Ruime verdubbeling aantal misdaden gepleegd met ICT, gericht op ICT (2) 
Cadeau-inspiratie voor Valentijnsdag? Dit geven Nederlanders uit aan hun partner (1) 
Personeelsmanagers zullen steeds meer rekening moeten houden met freelancers (2) 
top10
Van keukentafel tot thuiskantoor
Een op zes Nederlanders bang in de toekomst niet meer relevant te zijn op arbeidsmarkt
Cruciale inzichten voor een crisiscommunicatiestrategie
Bescherm thuiswerkers beter met extra toegangsrechten
Onzekerheid snijdt diep in arbeidsrelatie
Gratis handleiding voor het bestrijden van phishing en social engineering
Samenwerken is zo goed nog niet
2021 wordt het jaar van recoverware
Nederlander ervaart technische problemen tijdens het thuiswerken
Verstrikt in een web van regeltjes
meer top 10