zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Financieel personeel moet aanpassen om te overleven

11 september 2015 - Om straks niet buitenspel te staan, zal financieel personeel zich moeten ontwikkelen en nieuwe vaardigheden moeten aanleren stelt Joost Fortuin, Managing Director van Page Personnel, in reactie op recente onderzoeksresultaten.

 Uit onderzoek van Page Personnel blijkt dat financieel personeel, ondanks automatisering, niet voor hun baan vreest. "Dat hoeft ook niet," zegt Fortuin. "Er blijft voldoende vraag naar financieel personeel. De functie-inhoud van financieel personeel verandert door automatisering, maar er blijven professionals nodig die de computers & output aansturen, controleren en analyseren. Financieel personeel moet hier wél tijdig op inspelen om interessant te blijven voor de arbeidsmarkt."Minder werk, minder banen?
Fortuin: "Boekhouding was ooit een trucje. Wie het trucje beheerste, kon rekenen op een mooie carrière als boekhouder." Door de (verdere) automatisering van de financiële afdeling worden facturen tegenwoordig ‘vanzelf’ gelezen en is een groot deel van het overige ‘handjes-werk’ overgenomen door software. De meeste respondenten (31 procent) denken dan ook dat de werklast op hun afdeling over vijf jaar voor twintig procent is vervangen door automatisering. Een grote meerderheid van de respondenten ziet dit echter niet als iets positiefs. "Dat is vrij opportunistisch. Mensen zijn bang dat ze door automatisering straks buitenspel komen te staan. Dat vinden ze niet fijn."

Minder mensen nodig
Toch verwacht ruim tweederde van de respondenten niet dat er in de toekomst minder mensen op financiële afdelingen zullen werken. "Dit komt waarschijnlijk doordat automatisering ook juist nieuwe functies met zich meebrengt," zegt Fortuin. "Computers moeten onderhouden en gecontroleerd worden." Vier procent van de respondenten denkt dat de afdeling over vijf jaar zelfs juist door nieuw gecreëerde functies zal zijn gegroeid. Of het personeel dus niets te vrezen heeft, hangt af van de instelling van de werknemers en werkgevers. "Afdelingen zullen door automatisering niet per se kleiner worden. Maar huidig financieel personeel zal zich moeten blijven aanpassen en ontwikkelen om een baan op de afdeling te behouden."

Bijscholen of ontslag
Gaan bedrijven investeren in een nieuwe, geautomatiseerde werkomgeving? Fortuin denkt van wel: "Hoewel het in de crisis even stil lag, investeren bedrijven nu weer in innovatie. Als gevolg daarvan zullen organisaties en hun financiële afdelingen anders georganiseerd worden. Waar men bij automatisering vroeger dacht aan hoge opstartkosten en niet goed implementeerbare systemen, zien werkgevers tegenwoordig in dat het kan leiden tot betere prestaties, minder fouten en een reductie van factuurkosten. Ook kan er minder fraude worden gepleegd. Het is inmiddels tastbaarder wat de toegevoegde waarde van automatisering zal zijn."

Finance & Accounting 2.0
"We zien in de markt dat er minder behoefte is aan handjes op de financiële afdeling. Werknemers kunnen meerdere processen combineren, omdat veel processen zijn overgenomen door computers. Hierdoor verandert de rol van financieel personeel."
De respondenten van het onderzoek, zijn veelal HBO-geschoold (44 procent). In de toekomst zal zelfs behoefte ontstaan aan analytische vaardigheden en daarmee aan een universitair denkniveau. "De boekhouder in een achterkamertje aan de gang is niet meer. Er ontstaan andere functies en functietitels, waar andere functie-eisen aan worden gesteld. De boekhouder van de toekomst is een communicatief persoon die zaken kan regelen. Modern financieel personeel levert niet langer alleen cijfers aan, maar moet cijfers kunnen interpreteren en op zoek naar informatie. Een analist op de afdeling is dan ook zeker van toegevoegde waarde."

Banenjacht
Fortuin adviseert medewerkers van de backoffice-afdeling om goed na te denken over hun toekomst en ambities, en zich te ontwikkelen. "Veel mensen liggen nog in een spreekwoordelijk warm bad en willen zich niet aanpassen aan de veranderende vraag. Maar wie stil staat wordt ingehaald door de realiteit. Vroeger werd er voor werknemers gezorgd, maar nu zullen zij zelf bij de werkgever aan de bel moeten trekken voor een cursus. Werkgever zijn nog altijd erg gefocust op cijfers, en zullen niet snel zelf investeren in bijscholing. Slimme werkgevers investeren overigens proactief in de bijscholing van hun personeel."

Over het onderzoek
Totaal 190 finance- en accounting-medewerkers uit o.a. de industrie, zakelijke dienstverlening en transport en logistiek gaven in mei/juni 2015 hun mening.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Meer dan de helft van de Nederlanders voelt zich uitgeblust na werkdag
 Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen
 Nederland op twaalfde plaats als voorkeursland om in te wonen en te werken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CFO's zijn optimistisch en zetten in op baancreatie
 Aantal optimisten onder Europese financieel directeuren nog nooit zo hoog
 Europese CFO’s: Vooruitzichten voor economie en bedrijf positief
 Kickstart op arbeidsmarkt voor financieel specialisten
 
 
reacties
 
Henk  |   | 
6-04-2022
 | 
09:19 uur
Begrijpelijk dat veel ondernemers willen investeren in het automatiseren van de boekhouding. De tijd die hiermee gewonnen wordt, kan bijvoorbeeld worden gebruikt om nieuwe klanten aan te trekken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Houten wandpanelen voor een warme en huiselijke sfeer
reacties
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (2) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
Stijgende energieprijzen en inflatie leiden tot ernstige problemen met onbetaalde energiefacturen (1) 
Bestaan er geen talent-gerichte leiders en organisaties meer? (6) 
top10
Hoe krijg je jouw collega’s terug naar kantoor?
Helft bedrijven door krappe arbeidsmarkt eerder bereid mbo’ers aan te nemen
Een op zes Nederlanders heeft financiële geheimen voor partner
Het belang van technologievaardigheid in de C-suite
Dit is waarom je de meeste vormen van MFA beter niet kunt gebruiken
Noodgedwongen een oppas van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde
Eén op de vijf kan eerste werkdag nauwelijks werken door niet-werkende digitale middelen
Timemanagement is eigenlijk grote onzin!
93 procent van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg te maken met hackers
Weg met de werkdip: vijf tips voor meer plezier in je werk
meer top 10