zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien gevolgen van een managementteam onder druk

10 juli 2015 - Het managementteam is cruciaal voor de prestaties van een bedrijf, zeker in tijden van reorganisatie of strategische verandering van koers. Juist in deze tijden komt het team onder druk te staan en liggen er gevaren op de loer die het teamverband kunnen opbreken.

De geoliede machine die het moet zijn, vertoont haperingen. Andrew Day is business director bij Ashridge Business School en ziet in de praktijk met regelmaat teams ontsporen vanwege te grote druk en allerlei bijkomend sentiment.


 
Transitieperiode
Day: "Het wegvallen van een leider binnen een organisatie kan voor een transitieperiode zorgen. Het achterblijvende team moet aan de nieuwe dynamiek wennen. Voorheen onderdrukte of genegeerde gevoelens en zienswijzen komen aan de oppervlakte en kunnen voor spanning zorgen. Een teamcoach kan helpen de organisatie door deze lastige periode te manoeuvreren. De aanleiding voor mogelijke ontsporingen moet meestal worden gezocht in een scheefgroei in autoriteitsverhoudingen, gespannen relaties tussen teamleden of met mensen buiten het team."
 
Dit zijn volgens Andrew Day de tien meest voorkomende gevolgen van een team onder druk.
 
1. Machtsstrijd
Spanningen tussen leiders en medewerkers kunnen ontstaan door de manier waarop leiding en autoriteit is verdeeld in het management team. Dit gebeurt vaak in tijden van verandering, wanneer het management team op een andere manier moet leren samenwerken.
 
2. Geen leiding
Als het team aarzelt over wie de leiding moet nemen, ontstaat een vacuüm waarin niemand de handschoen wil oppakken en leiding ontbreekt. De focus verdwijnt, niemand durft meer verantwoordelijk te zijn en de doelstellingen worden niet gehaald.
 
3. De leider op een voetstuk
Leiders kunnen ook geïdealiseerd worden. Dit is de andere kant van het spectrum. Teamleden kijken dan zo op naar iemand dat ze praktische taken en uitdagingen uit het oog verliezen.
 
4. Ongezonde competitie in het team

Soms botsen de persoonlijke belangen met de belangen van de organisatie. Mensen kunnen hun eigen weg gaan, en het grotere plaatje waarom ze überhaupt daar zitten uit het oog verliezen.
 
5. Groepsdenken
Een sterk samenwerkend team kan in groepsdenken vervallen. Hierbij wordt niet langer kritisch naar de groep zelf gekeken en input van buitenaf genegeerd. Het kan leiden tot verkeerde beslissingen, omdat de gevolgen voor de verdere organisatie niet worden gezien .
 
6. Conflictmijdend gedrag
Sommige teams gaan zo voorzichtig met elkaar om dat conflicten uit de weg worden gegaan om de lieve vrede te bewaren. Er wordt niet ingezien dat verschillende standpunten een waardevermeerdering zijn voor een team.
 
7. Persoonlijk conflict tussen twee of meer leden
Karakters kunnen voortgang in de weg staan. Sommige mensen kunnen hier dusdanig in opgaan dat ze vast komen te zitten en de teamprestaties ondermijnen.
 
8. Vingerwijzen
Kenmerkend voor een disfunctioneel team is vingerwijzen als iets niet volgens plan gaat. Iemand de zwartepiet toespelen als er wat fout gaat, maakt een individu tot zondebok terwijl de rest van het team vrijuit gaat.
 
9. Niet leren van fouten
Teams hebben soms niet meer door dat ze dezelfde fouten maken, zonder de gevolgen ervan te evalueren en ervan te leren. Leren van ervaring is een kenmerk voor goed functionerende teams.
 
10. Geen contact hebben met de organisatie

In tijden van verandering kunnen management teams losraken van de rest van de organisatie. Ze kunnen de vinger niet meer op de zere plek leggen en het contact met de medewerkers verdwijnt naar de achtergrond. Gevolg is dat die medewerkers ook hun eigen gang gaan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwen in de boardroom verlagen de kans op faillissement
  Management remmende factor bij opschalen Agile
 Crisismanagement in de boardroom – interne communicatie als belangrijke succesfactor
 Is management een wetenschap?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10